سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی از نهایی شدن حکم زندان فعالان محیط زیست، صدور رای برای «بسیاری از دستگیر شدگان اعتراضات آبان» و صدور کیفرخواست و محاکمه دو فرانسوی زندانی در ایران خبر داد و در باره آمار کشته شدگان اعتراضات به گرانی بنزین هم همانند دیگر مقامهای حکومتی، گفت که شورای امنیت متولی اعلام شمار کشتهشدگان است اما پس از تفکیک.
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه ایران، صبح سهشنبه ۲۹ بهمن در نشست خبری هفتگی خود از نهایی شدن حکم فعالان محیط زیست خبر داد. براساس اعلام او، فعالان محیط زیست که دو سال قبل دستگیر شدند در مجموع به ۵۸ سال زندان محکوم شدهاند.
دادگاه انقلاب جمهوری اسلامی ایران پیشتر این افراد را به اقدام علیه امنیت ملی و ارتباط با دولت متخاصم محکوم کرده بود. اسماعیلی گفت که این آراء در دادگاه تجدیدنظر تایید شده است.
براین اساس مراد طاهباز و نیلوفر بیانی به تحمل ۱۰ سال حبس و رد وجهه دریافتی از دولت آمریکا، هومن جوکار و طاهر قدیریان هر یک به ۸ سال حبس، سام رجبی و حمیده (سپیده) کاشانی هر کدام به ۶ سال حبس محکوم شدند. اسماعیلی اتهام این افراد را «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» اعلام کرد که به گفته او در دادگاه تجدیدنظر هم تایید شده است.
دادگاه تجدیدنظر امیرحسین خالقی را به جرم «جاسوسی» به تحمل ۶ سال حبس و عبدالرضا کوهپایه را به جرم «اجتماع و تبانی به قصد ضربه زدن به کشور» به تحمل ۴ سال حبس محکوم کرده است.
فعالان محیط زیست بهمن ۱۳۹۶ دستگیر و زندانی شدند. کاووس سیدامامی یکی از دستگیرشدگان این پرونده در زندان جان باخت. مسئولان قوه قضاییه و سازمان زندانها مدعی شدند که او در زندان خودکشی کرده است. ادعایی که خانواده سیدامامی آن را رد کردهاند.
برای بسیاری از دستگیرشدگان اعتراضات آبان رای صادر شده است
در اعتراضات آبان به گفته مسئولان جمهوری اسلامی بیش از ۷ هزار تن دستگیر شدند و اطلاعی از سرنوشت و محل نگهداری بسیاری از آنان در دست نیست.
به گفته سخنگوی قوه قضاییه محاکمه آنها در دستور کار قوه قضاییه قرار دارد و در تهران، اصفهان، شیراز و خوزستان «عناصر متعدد اغتشاشگران اصلی شناسایی و محاکمه شدند» و «حکم بدوی صادر شده ودر فرایند تجدید نظر هستند».
اسماعیلی گفت: «چون آراء نهایی نیست از بیان جزئیات معذور است».
او در همین رابطه مدعی شد که جمهوری اسلامی یکی از متهمان اعتراضات آبان را از ترکیه به ایران بازگردانده و محاکمه کرده است. اسماعیلی هویت این فرد را «امیر آلمانی» اعلام کرد که به گفته او «با عناصر نفاق (عنوانی که جمهوری اسلامی برای سازمان مجاهدین خلق به کار میبرد) در ارتباط بوده است و پس از اعتراضات احساس خطر کرده و از کشور خارج شده است».
سخنگوی قوه قضاییه اتهام این فرد را تشکیل باند خرابکارانه از افرادی که به گفته او «سوابق مجرمانه داشتند» اعلام کرد و گفت: این باند «در اغتشاشات (عنوانی که جمهوری اسلامی برای اعتراضات مردمی به کار میبرد) بانک و پمپ بنزین آتش زدند و خودشان از اقدامات خرابکارانه شان فیلمبرداری کردند و به شبکههای خارجی ارسال کردند».
شورای امنیت کشور متولی اعلام شمار کشته شدگان است
اعتراضات آبان در روزهایی پایانی پس از آن آغاز شد که حکومت شبانه نرخ بنزین را افزایش داد. در جریان این اعتراضات بر اساس گزارش سازمان عفو بینالملل دستکم ۳۰۰ تن کشته شدند. خبرگزاری رویترز شمار کشتهشدگان را ۱۵۰۰ تن اعلام کرده است. مقامهای جمهوری اسلامی این رقمها را رد و همزمان از بیان شمار کشته شدگان خودداری میکنند. حسن روحانی در نشست خبری خود گفته بود که سازمان پزشکی قانونی میتواند شمار کشته شدگان را اعلام کند. سازمان پزشکی قانونی اما دولت و وزارت کشور را مسئول این کار دانست.
حالا اسماعیلی شورای امنیت کشور را متولی این مسئله معرفی کرد اما همانند دیگر مقامهای دولتی و نظامی گفت که این آمار «نیاز به جداسازی و تعیین تکلیف دارد» و به گفته او «متولی این موضوع نیز شورای امنیت کشور و شوراهای تامین استان شدند».
زندانیان فرانسوی محاکمه میشوند
فریبا عادلخواه پژوهشگر ایرانی- فرانسوی و رولاند مارشان دو تبعه فرانسوی هستند که در ایران دستگیر و زندانی شدهاند. پیگیری مقامهای فرانسه برای آزادی این دو تا به حال بینتیجه مانده است. حالا به گفته اسماعیلی قرار است هر دو آنان ۱۳ اسفند در تهران محاکمه شوند.
او بدون اینکه نامی از این دو زندانی ببرد، گفت که ایران تابعیت دوم را به رسمیت نمیشناسد و برای همین یکی از آنان (فریبا عادلخواه) را ایرانی میداند. به گفته اسماعیلی کیفرخواست این دو زندانی صادر شده است.
عادلخواه پژوهشگر «بنیاد مطالعات علوم سیاسی پاریس» خرداد سال جاری در تهران بازداشت و از آن زمان در زندان نگهداری میشود. براساس اظهارات مقامهای فرانسوی رولاند مارشان نیز از چند ماه قبل در ایران دستگیر و زندانی شده است.
در همین زمینه: