گزارش‌گران بدون مرز، یک سازمان غیرانتفاعی بین‌المللی حامی حقوق رونامه‌نگاران در بیانیه‌ای نسبت به روند محاکمه روح‌الله زم، مدیر وب‌سایت خبری «آمدنیوز» در ایران ابراز نگرانی کرده است. روح‌الله زم با اتهام «افساد فی‌ الارض» روبروست که مجازات آن می‌تواند منجر به اعدام او شود.

زم در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران، دوشنبه ۲۱ بهمن؛ چهره پشت سر او از سوی خبرگزاری میزان سانسور شده ــ عکس: علی شیربند، میزان

گزارش‌گران بدون مرز در این بیانیه که جمعه ۱۴ فوریه / ۲۵ بهمن منتشر شد، به موارد نقض آیین دادرسی و محاکمه عادلانه برای روح‌الله زم اشاره کرده و نسبت به خطر جانی برای او هشدار داده است.

رضا معینی، مسئول دفتر ایران و افغانستان در گزارش‌گران بدون مرز، روند محاکمه زم را مغایر با قوانین داخلی ایران و قوانین بین‌المللی دانست و گفت:

«جان روح‌الله زم در این دادگاه ناعادلانه و مغایر با قانون در داخل کشور و موازین حقوق جهانی در خطر است.  گزارشگران بدون مرز از گزارش‌گر ویژه سازمان ملل برای اعدام‌های غیر قضایی انیس کلامرد، رییس کارگروه در باره بازداشت‌های خودسرانه سه اونگ فیل اونگ، و جاوید رحمان گزارش‌گر ویژه شورای حقوق بشر برای وضعیت حقوق بشر در ایران می‌خواهد در این باره به فوریت اقدام کنند».

روح‌الله زم، یک چهره پرحاشیه در میان فعالان مخالف جمهوری اسلامی، ۲۲ مهر سال جاری در شرایطی نامشخص از عراق ربوده و به ایران برده شد.

هنوز جزئیات دستگیری او مشخص نشده است. اما سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی زم را در عراق دستگیر و به ایران منتقل کرد، هرچند مدیر آمدنیوز یک پناهنده سیاسی در فرانسه بود.

نخستین جلسه دادگاه زم صبح دوشنبه ۲۱ بهمن در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران و به ریاست ابوالقاسم صلواتی برگزار شد.

بنا بر کیفرخواست دادستانی، زم با  ۱۷ مورد اتهام از جمله افساد فی‌الارض، جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی اسرائیل به واسطه سرویس اطلاعاتی یک کشور همسایه، جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی فرانسه، همکاری با دول متخاصم، اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار، و توهین به مقدسات اسلام روبرو شده است.

پس از این دادگاه روزنامه «شرق» تهران نیز در مطلبی از احتمال صدور حکم اعدام برای زم خبر داد، هرچند احتمال مجازات حبس در صورت «همکاری او در روند تحقیقات» و تأثیرگذاری دفاعیات متهم و وکیل را رد نکرد.

با این وجود، روح‌الله زم تاکنون به وکیل انتخابی و مستقل دسترسی نداشته است.

به علاوه، دادگاه او بر اساس اصل ۱۰۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی درباره رسیدگی به جرایم مطبوعاتی و علنی باید به صورت علنی و با حضور هیأت منصفه صورت می‌گرفت؛ اما عکس‌های منتشرشده از محاکمه او در خبرگزاری قوه قضائیه نشان‌دهنده حضور تنها چند مأمور امنیتی بود که چهره‌شان در تصاویر سانسور شده است.

همچنین همزمان با آغاز محاکمه، تلویزیون حکومتی جمهوری اسلامی برنامه امنیتی «پرسه در مه» را درباره روح‌الله زم پخش کرد که اعترافات اجباری پراکنده‌ای از او را شامل می‌شد.

یکی از شخصیت‌های این برنامه پخش شده محمدحسین رستمی بود. او که ظاهراً پیش از دستگیری «مدافع حرم» بوده، بنا به ادعای دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی، اطلاعات نظامی از نیروهای ایرانی در سوریه را به زم می‌داده است.

زم پیش از آن مدیر وب‌سایت آمدنیوز بود که کانال تلگرامی آن همزمان با اعتراض‌های دی ۱۳۹۶ بیش از یک و نیم میلیون مخاطب داشت. این کانال پس از حذف آن به دست تلگرام در پی شکایت وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی و به دلیل نقض قوانین مربوط به تبلیغ خشونت، به «صدای مردم» تغییر نام داد.

 جمهوری اسلامی در رده‌بندی گزارش‌گران بدون مرز از آزادی رسانه‌ها در  ۲۰۱۹  از میان ١٨٠ کشور جهان در رده ۱۷۰ قرار گرفت.


در همین زمینه: