دو کارگر معادن سنگآهن خواف واقع در استان خراسان رضوی مورد حمله یک قلاده پلنگ قرار گرفتند و مجروح شدند. رئیس اداره محیط زیست خواف میگوید شرکتهای معدنی بر خلاف توصیههای محیط زیست فعالیت خود را به ارتفاعات و قلمرو پلنگها کشاندهاند.
این حادثه بعد از ظهر چهارشنبه ۲۳ بهمن رخ داده است. دینمحمد موظف و اماناله کریمی دو تن از کارگران معدن به خواست نگهبانی شرکت به جستجوی یک قلاده پلنگ رفتند و مجروح شدند.
دینمحمد موظف در توضیح حادثه به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته است:
«عصر امروز از نگهبانی شرکت بیسیم زدند که سگها در تعقیب یک قلاده پلنگ هستند و بروید جستجو کنید که پلنگ در کدام مسیر است تا کارگران آسیبی نبینند. با همکارم سوار خودرو شدیم و در مسیر حرکت سگها به دنبال پلنگ بودیم اما حیوان را نیافتیم؛ به همین سبب از ماشین پیاده شدم کمی که پیاده رفتم ناگهان پلنگ را دیدم که در شکاف صخرهای پناه گرفته و در همین لحظه پلنگ به سمتم حملهور شد و خود را روی من انداخت.»
او افزوده است:
«همچنان که در جدال با پلنگ بودم همکارم به نام اماناله کریمی خود را رساند و با تلاش مرا از چنگ پلنگ نجات داد اما پلنگ به او نیز حملهور شد و بازویش را گاز گرفت؛ من از ناحیه سر و کمر زخمی شدم و هر دو نفرمان تحت درمان و واکسیناسیون قرار گرفتیم و هم اینک از بیمارستان مرخص شدم تا در منزل استراحت کنم.»
سعید توانا، رئیس اداره حفاظت از محیط زیست خواف روز پنجشنبه ۲۴ بهمن در واکنش به این حادثه، در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا از بیتوجهی کارفرمایان معادن مستقر در منطقه به قلمرو پلنگها انتقاد کرد و گفت:
«شرکتهای معدنی فعالیت خود را به ارتفاعات کشاندهاند و به قلمرو پلنگها وارد شدهاند و پلنگ هم از قلمرو خود دفاع میکند.»
او مشکل دیگر را استفاده از سگ برای نگهبانی معادن اعلام کرد و افزود:
«برخی شرکتهای معدنی از سگ برای حفاظت از محیط کار استفاده میکنند. غافل از اینکه سگ، غذای لذیذی برای پلنگ است و پارس سگها پلنگ را به سمت خود میکشد. بارها اعلام کردیم از سگ به ویژه سگهای ولگرد استفاده نشود.»
دو کارگر مجروح به بیمارستان منتقل شدهاند و به گفتهی رئیس اداره حفاظت از محیط زیست خواف، وضعیت جسمیشان خطرناک نیست.
پلنگ ایرانی، یکی از گونههای در معرض خطر نابودی است. برآوردها نشان میدهد جمعیت این گونه پلنگ که بومی غرب آسیا است، در بزرگترین زیستگاهش یعنی ایران، به کمتر از ۵۰۰ قلاده میرسد. قفقاز، شرق ترکیه و ترکمنستان از دیگر زیستگاههای این حیوانات به شمار میآید.
در همین زمینه: