جشنواره حکومتی فیلم فجر با تحریم گسترده هنرمندان سینما که با فراخوان مسعود کیمیایی آغاز شد عملاً از رونق افتاده است. سخنان پرعتاب شهاب حسینی هم به رونق این جشنواره نه تنها کمکی نکرد که باقیمانده اعتبار او را خدشهدار ساخت. بعد از کانون کارگردانان سینمای ایران، منیژه حکمت هم در حمایت از درخواست کیمیایی برای تحریم جشنواره فجر پیام داد.
منیژه حکمت، کارگردان سینمای اجتماعی ایران دوشنبه ۲۱ بهمن با انتشار پیامهایی در توییتر در پاسخ به سخنان شهاب حسینی، بازیگر سینمای ایران نوشت:
«كافى است فيلم پرخاشهاى خود را با كلام غمآلود ولى آرام و متواضعانه استاد (مسعود کیمیایی) مقايسه كنى تا بفهمى كه تكفير نمیكند براى ديگران تكليف معين نمیكند، ادعاى هنر ندارد و احساس نمیكند قيم همه مردم است، فقط غمگين است و نمیخواهد در جشنواره شركت كند. يك بار ديگر فيلم را ببين تا بدانى كدام مبلغ نفرت و نفاق است و كدام نشان نجابت است و آرامش و مردم ما به كدام بيشتر نياز دارند.»
پس از آنکه مشخص شد هواپیمای خطوط بینالمللی هواپیمایی اوکراین با دو موشک سپاه پاسداران در نزدیکی تهران منفجر شده است، مسعود کیمیایی با انتشار یک پیام ویدیویی اعلام کرد که در جشنواره فیلم فجر شرکت نمیکند. ناصر تقوایی،کارگردان صاحبنام سینمای ایران از تصمیم مسعود کیمیایی برای انصراف از حضور در جشنواره فجر حمایت کرد. بهرام بیضایی هم اعلام کرده بود که در هیچ جشنی شرکت نمیکند و داریوش مهرجویی نیز گفته بود ترجیح میدهد در کنار مردم باشد. به این ترتیب چهار کارگردان بزرگ سینمای ایران از جشنواره فجر کنارهگیری کردند.
شهاب حسینی، تهیهکننده و بازیگر فیلم «شین»، یکشنبه ۲۰ بهمن در نشست خبری فیلم خود، از مسعود کیمیایی و سایر کسانی که جشنواره فیلم فجر را تحریم کردهاند، انتقاد کرد. حسینی، کیمیایی را متهم کرد که به خوبی میداند فیلمش ارزشی ندارد و به همین سبب «روغن ریخته را نذر امامزاده» کرده است.
منیژه حکمت در پیام خود در توییتر به شهاب حسینی توصیه کرد که مودب باشد:
«ولى يك نكته در خطابه آتشين شما درست بود و آن اينكه اون طرف دنيا هيچ خبرى نيست و هرچه هست همين جاست، نمونهاش اينكه شما به قول خودتان دو سال همه دنيا را گشتهاى و تجربيات فراوان اندوختهاى ولى هنوز حرف زدن نياموختى، كنترل بر خشم و عصبيت نياموختى و از همه مهمتر ادب نياموختى.»
این کارگردان سینمای اجتماعی ایران در پیام خود در توییتر این پرسش را در برابر شهاب حسینی قرار داد:
«سئوالى كه برايم پيش آمده اين است كه آيا حرف دل مردم كه قرار است شهاب حسينى از تريبون جشنواره فجر فرياد بزند تا آنها در خيابان هزينه ندهند چيست؟ حمله به يك فيلمساز پيشكسوت و تخريب كارنامه انكارناپذير او؟»
بیان این معنا که: با شرکت در جشنواره حکومتی فجر چه چیزی نصیب مردم ایران میشود؟
کانون کارگردانان سینمای ایران روز گذشته با صدور بیانیهای اظهارات توهینآمیز شهاب حسینی به مسعود کیمیایی را محکوم و از این که تربیون جشنواره فجر در خدمت تخریب هنرمندان قرار گفته اظهار تأسف کرد.
بیشتر بخوانید:
شهاب حسینی سالیان پیش جایزه! خودش رو تقدیم کرد به امام زمان ساکن
چاه جمکران ؛ ورابطهء نزدیکی با بیت رهبری داره؛ حالا با عکس انداختن کنار
رابرت دنیرو احساس بازیگری و عرض اندام بهش دست داده؛
رابرت دنیرو آدم متواضع و مردم دوستی ست؛ و با همه عکس میگیره؛
و کنار او عکس انداختن شق الغمر نیست.
reza / 10 February 2020
شهاب حسینی انسانی دورو, فرصت طلب و معرکه گیر است که فرصت طلبی اش آنچنان ناشیانه است که گاهی اوقات آدم را به خنده میندازه.
ایشان در لس آنجلس میاد و با بهروز وثوقی عکس میگیره, و چنان قیافه ای در عکسش با بهروز وثوقی به خود میگیره که انگار پسر بچه ای است که با پدرش عکس گرفته.
دو هفته بعدش برمیگرده تهران و با اون رئیس سابق بسیج (الان اسمش یادم نیست, خیلی چاق و خیکی بود) عکس روبوسی میگیره, انگار که پسر عموش را بغل کرده.
یکی از دوستان در اینجا نوشته است که با دنیرو هم عکس گرفته.
یک تار موی کسی مانند رابرت دنیرو می ارزد به صد تا مثل شهابی, از آنجایی که در این سه سال گذشته دنیرو یک لحظه هم از موضع اصولی و اخلاقی خود علیه ترامپ عقب نشسته, و در هر زمان و مکانی که لازم بوده علنا و با افتخار علیه فساد و نژاد پرستی ترامپ افشاگری کرده (گاهی نیز با زبانی رکیک, اما این اتفاقا نشان می دهد که دنیرو خیلی جدی, سرسختانه و اساسی سر موضع اش علیه ترامپ ایستاده است و عقب نشینی نداشته).
حالا این برخورد دنیرو به قدرتی فاسد در جامعه و کشورش را مقایسه کنید با برخورد شهابی به فساد و استبداد در ایران.
جواد / 11 February 2020
همه اینها به خاطر اتفاق بزرگی هست که در بزنگاه تاریخ ما رخ داد جلوی چشم همگان و ان رویداد ابان خونین بود . ابان خونین جامعه ما را در تمام سطوح و لایه ها یش دچار بحران کرد. اگر خونریزی ابان اتفاق نیفتاده بود وتنها کشتن پرواز بود و هواپیما بود ،همین خانم ها و اقایان الان توی این سیرک فجر برای هم نوشابه باز می کردند . برای همین در گرمای خون ابان همه لال شده بودند . شانس اوردند که هواپیما به خاطر حماقت ذاتی سیستم اتفاق افتاد و دولت های درگیر پشت قضیه را گرفتند و گرنه همان خر سیاه و همان راه اسیاب بود . حرف این است که ابان جامعه را سر یک دوراهی بزرگ قرار داده که هنوز تکانه هایش ادامه دارد . اگر قرار باشد که مو را از ماست بکشند که خواهند کشید ، به قول نیمای بزرگ انکه از پی قافله می اید غربال به دست حتمن این مو را خواهد جست . ابان همه لال بودند در هنگامه خون . حالا مد شده ، شایدم تبدیل به موج شده .اخه کشتگان ابان بی کس وتنها بودند و کشتگان هواپیما شیک و با صاحب .درحالی که هنوز ازکشتگان و مجروحان ابان خبری نیست که نیست . ولی هرچه هست این تاثیر خون ابان است و بس . قضاوت خون ابان با کسان دیگر است که از پی قافله می ایند با غیظ غلیظ .
سیاوش / 11 February 2020
بازیگر هیچ وقت هنرمند نبوده ، این اشتباهی هست که جامعه بار بازیگران کرده . هنرمند ذات خلاقه دارد و بازیگر ذات اجرا ، گیرم که بازیگری توانایی بسیار بالای برای اجرا دارد که می گویند به سهو که هنرمند بازیگر . مثل واژه اشتباه هنرپیشه که به هر بازیگر سینما و تئاتر می گویند . درحالی که بازیگر سینما و تئاتر درست است نه هنرپیشه . کسی که هنرپیشه اش است می تواند هنر پیشه باشد .مثل نیما ی بزرگ ، شاملوی بزرگ و فروغ .شهید ثالث ، تقوایی ،بیضایی ووووو نه فلان بازیگر سینما که هرگز در هیچ دوره ای هم حتا ازاد و مستقل نیست ، نمی تواند باشد چون هنرمند نیست یعنی قائم بذات خودش نیست . باید موس موس کند درفلان وزیر و وزارت خانه یحتمل تا ابدارچی ایا بهش اجازه بازی بدهند یا ندهند . امثال این اقا که خودشان برامده از ذات این سیستم تبعیض هست چطور می تواند غیر از این عمل کند .اما خوبه به اخر بازی خوش امدید .
سیاوش / 11 February 2020
شهاب حسینی هشتاد میلیون ننگ ونفرت برای خود خرید دیگر تا آخر عمرش در کشور سرش را نمی تواند بالا بگیرد
جلال چهارارکان / 11 February 2020
چه واژه قشنگی است این ”شهر وند”، همان چیزی که ما در ایران نیستیم. ما در ایران امت هستیم که از هیچ نوع حقوق مدنی و شهر وندی بر خور دار نیستیم. ما رعیت هستیم ما طبق اصل «ولایت مطلقه فقیه» موجوداتی صغیر هستیم که باید تحت قیمومیت ولی خود باشیم. ما به عنوان انسانهائی صغیر حق تصمیم گیری نداریم، نه به این خاطر که شعور کافی نداریم بلکه به این خاطر که با عالم غیب رابطه نداریم و به همین دلیل باید ولی فقیه ما با امام زمان شما که در نیمه شعبان برایش شکلات پخش میکنید واسطه ما باشد.در اینجا مردم حق دارند که داوطلبانه در انجمنها و تشکل های مختلف عضو شوند و با کسانی که علایق مشترک دارند با یکدیگر تبادل نظر کنند و یا کار مشترکی را انجام دهند. انجمن دفاع از حقوق زنان، حمایت از حیوانات، دفاع از محیط زیست و هزاران انجمن دیگر حتی مسلمانان حق دارند مسجد خود و انجمن خود را داشته باشند. شما هم اگر به اینجا بیائید میتوانید انجمن حجتیه خود را به ثبت برسانید بیآنکه کسی مزاحم کار شما شود حق دارید پیام امام زمان را به جهانیان برسانید بی آنکه کسی مزاحم شما شود و یا انجمن شما را آتش بزند و یا مثل دراویش در ایران مورد ضرب و جرح واقع شوید. (به نقل از مقاله آقای شهاب حسینی اینجا خیلی خبر ها است، از تریبون زمامه)
***
شهروند روشنگر / 12 February 2020
بر خلاف شهاب حسینی, اتفاقا ما در ایران بازیگران هنرمند برجسته کم نداشته ایم.
اولین نامی که به خاطر من می آید نام زنده یاد پرویز فنی زاده است که واقعا چیز دیگری بود, از نقش آفرینی در “رگبار” بیضایی تا جاودانه کردن شخصیت مش قاسم در “دایی جان ناپلئون” تقوایی.
پرویز صیاد نیز در نقش آفرینی های کمدی خویش بی نظیر و محشر بوده, از نقش “حسن کچل” در فیلم موزیکالی با همین نام, تا حسن بلژیکی در سریال تلویزیونی “اختاپوس” (باله دریاچهء قو), “صمد آقا” و “شازده اسدالله میرزا”,…به جرات میتوان گفت در ایران تا به حال هیچکس به پای صیاد نرسیده است.
پس ادعای اینکه “بازیگر هیچوقت هنرمند نیست” یک گزاره ای من درآوردی و مطلقا بی اساس است.
از هنرپیشه گان غیر ایرانی که می شود تا فردا صبح همینجوری نام آورد, که هم در مقابل دوربین خوش درخشیدند و هم در صحنهء مبارزات اجتماعی نیز چیزی کم نیاوردند؛ چارلی چاپلین, هامفری بوگارت, اورسون ولز, مارلون براندو,….
حالا اگر یه آشغال هایی مانند حسینی (برای چند لحظه ای) هنرپیشه گان را بدنام می کنند, این دلیل نمی شود که ما رو به کلی بافی های نادرست بیاوریم و مثالهای درخشان از یادمان برود.
و محبوب ترین هنرپیشه برای من “اَل پاچینو” که واقعا دست همه را از پشت بسته!
فریبرز / 12 February 2020
من وقتی یادداشت دولت ابادی برای سلیمانی را دیدم دیگه از هیچ کدام این بیچاره های زبون انتظاری ندارم. چطور شد که نویسندگان و شخصیت های درجه یک هنری و فرهنگی به این دریوزگی افتادند؟؟؟؟؟؟؟ ایا آنها مشتی از خرواری نیستند که نامش ما ایرانیان است؟؟؟
فرزانه / 12 February 2020
جناب “فرزانه” امیدوارم حمل بر جسارت نشود اما, این کلی گویی ها و بی دقتی هایی که شما در اینجا ذکر می کنید دقیقا همان روحیه ای شکست خورده و ناامیدی است که رژیم آرزوی تبلیغ آن را دارد.
واقعیت امر چیست؟
واقعیت این است که اکثر قریب به اتفاق هنرمندان درجه یک (که ناگفته نماند چنین تمایز گذاری صوری خود بسیار بورژوازی و تحریف مندانه است) جشنوارهء فجر را تحریم کرده اند. و دقیقا به خاطر چنین تحریمی است که داد و بیداد دلقک هایی مانند شهابی در آمده است.
شما مقداری دقت کنید به بیانه های “کانون نویسندگان ایران” و خواهید دید که اتفاقا اکثریت قریب به اتفاق شخصیت های “درجه یک هنری و فرهنگی” ما مدید مدتی است تکلیف خود را با جمهوری جهنمی اسلامی روشن کرده است.
امثال دولت آبادی ۴۰ سالی میشود که همیشه یک بلیط رفت و برگشت “خط امام” داشته اند, و به هیچ وجه من الوجوه “مشتی از خرواری نیستند که نامش ما ایرانیان است.”
و دوباره امیدوارم که حمل بر جسارت نشود اما هر کسی که چنین تلقیناتی را باور دارد, یا تبلیغات سایبر بسیج را درونی کرده است و یا خود بخشی از آن است.
از دیماه ۹۶ تا آبان ماه ۹۸ تا دیماه ۹۸ عذاب مرگ جمهوری جهنمی اسلامی آغاز گشته است.
اکنون نه دوران کلی گوی هایی نادرست و تحریف شده است و نه دوران بی عملی و بی طرفی, اکنون بیش از هر دوره ای وظیفهء آن مشتی که نامش ما ایرانیان است این می باشد که دقیقا مانند مشتی محکم و متحد دندانهای استبداد را در دهانش خرد کنیم و یکبار و برای همیشه خود را از شر جمهوری جهنمی اسلامی رها سازیم.
پ.ن. به جای این کلی گوییهای اشتباه و بی حاصل بیایید و به فکر دستگیر شدگان آبان ۹۸ باشیم که بسیاری از آنان در معرض خطر اعدام قرار دارند.
منوچهر / 12 February 2020
خطر اعدام جان بازداشت شده گان آبان را تهدید می کند
▪️اردوی کار: منابع حقوق بشری می گویند که خطر صدور احکام اعدام جان زندانیان بازداشتی خیزش آبان را تهدید می کند. براساس گزارش این منابع، هم اکنون 5 معترض آبان ماه در خوزستان و 3 نفر در کرمانشاه با خطر #اعدام به اتهام قتل مامور پلیس و دیگر معترضان رو به رو هستند. میلاد پور عیسی گفته که « گزارشهایی هم از “اعدام مصنوعی” برخی بازداشتیهای #اعتراضات_آبان به “بنیاد برومند” رسیده» است.
▪️از زمان کشتار آبان 98 حاکمیت هنوز آمار جانباختگان خیزش آبان و همچنین شمار دقیق بازداشت شده گان را اعلام نکرده است.
خطر اعدام جان بازداشت شده گان آبان را تهدید می کند / 12 February 2020
مهران علیپور از دستگیر شده گان دیماه زیر شکنجه و براثر ضربات وارده به جمجمه جان باخت
سه شنبه 22 بهمن، مهران علیپور، متولد کازرون و ساکن اصفهان که در جریان اعتراضات دیماه امسال دستگیر و زندانی شده بود، زیر شکنجه، شکنجه گران جمهوری اسلامی جان باخت.
مهران علیپور پس از دستگیری به مدت دو ماه تحت شدیدترین شکنجه ها قرار گرفته بود و هفته گذشته به بیمارستان منتقل شد.
ضربات وارد به جمجمه، بینی و شکم وی را به آستانه مرگ برد و متاسفانه بر اثر این شکنجه ها روز یکشنبه 20 بهمن ماه در بیمارستان جان باخت.
دستگاههای امنیتی نه تنها مهران را زیر شکنجه به قتل رسانده اند و باید پاسخگوی این جنایت باشند بلکه به خانواده ایشان فشار آورده اند که نباید این خبر را رسانه ائی کنند.
تهدید به سکوت در شرایطی صورت می گیرد که جنایتهای جمهوری اسلامی پوشیده نخواهد ماند و هر روز برگی از پرونده مملو از جنایت این رژیم برملا می شود.
مهران علیپور از دستگیر شده گان دیماه زیر شکنجه و براثر ضربات وارده به جمجمه جان باخت / 12 February 2020
در طول ٬ حداقل سه دهه اخیر که حکومت کرامت اسلامی بی پروا استبداد و غارت این مملکت و مردمش را اشکار و عیان ساخت ٬ هر روزنامه و هر شخصیت سیاسی/ فرهنگی و اجتماعی چه در داخل کشور و چه در خارج کشور ٬سمت و سو و صف خود را بنمایش گذاشت.جبر تکامل تاریخی ست که افکار و عقاید و کردار انسانها برای ابد ٬پنهان نمیماند و الزامآ در مقطع زمانی خاص خود٬خویش را نشان میدهد .
ما در شرائطی قرار گرفته شدیم که شاملوی بت در امریکا موسیقی این سرزمین را ..عر عر خر نامید و ان بیست نفری که در سالن بودند..یکی برنخواست که بگوید:
اقا از شما انتظار نمیرفت..مگر موسیقی و در کل ٬ هنر و فرهنگ ملتها متآثر از رنجها و شادی ها ٬ شکست ها و پیروزی هایشان ٬ متآثر از دورانهای تاریخی اشان نیست؟ شما چطور به خود اجازه میدهید بعد از اینهمه سال و محبوبیتتان بزرگان موسیقی این ملت را عر عر خر بخوانید؟ محمود دولت ابادی ٬ترور یک پاسدار خونخوار و قاتل را ٬تسلیت میگوید..با نوشتن کلیدر برای جوانان ان زمان ۵۰ و اندی سال قبل..میشود بت ..قهرمان.
تمام گرفتاری های ما ایرانیان این است که قرنهاست متآثر از فرهنگ و مذهب ۱۴۰۰ ساله دنباله رو هستیم همه گرفتار یک تصور ایستا٬ تصور پا برجائیم.ما در یکتا پرستی بت پرسیم.و این بت میتواند حقیقت مذهبی ٬یک ایده ٬ اعلحضرت ٬ سلطان ٬ خمینی ٬ رهبر و هرچیزی باشد.برای ما منزلت همه اینها دست نخورنی ست.ایرانیان بعد از مشروطه و روشنفکران و ازادیخواهان دوران مشروطه ٬دچار یک جامعه بیمار روشنفکران خود پرست و مقام و پول پرست شد.در همین دوران ۴۰ ساله ببینید مانند قارچ هنرپیشه و نویسنده و پژوهش گر و استاد و دکتر و ..و..و از زمین رست .مگر نظام کشور ما نظامی عادل و ازاد و انسانی بود که بر موازین اخلاق و وجدان ٬ بنا شده باشد و در این شرائط ازاد ٬هنر بتواند طبیعی و سالم رشد کند ؟
این هنر به اصطلاح پیشگانی مانند همین اقای حسینی و امثالهم..همه در محیطی چنین زهراگین و فاسد ٬توانستند مشهور و محبوبیت بدست اورند ٬اما در نزد کدام طبقه؟ طبقه ملایان و وابستگان ملایان .که اگر زبان و کردار مردم و هموطنانشان بودند..زبان ازادی و عدالت بودند که مشهور و محبوبیتی نداشتند امروز…این یک معادله ساده طبیعی ست .قانون طبیعت است ! تعجبی هم ندارد.ما مردمانی هستیم دو رو٬سخت پر مدعا ٬خود پرست ٬ شدیدآ منفعت شخصیمان را به هیچ وجهی در خطر نمیاندازیم..من..من این خطرناک ترین دشمن انسان در ما ایرانیان بسرعت رشد و نمو کرد خصوصآ در این ۴۰ ساله که دین و فرهنگ اسلامی بر ملک و ملت تنیده شد و سوار.اقای شهرام ناظری تحریم میکنند و اقای کلهر خیر..چرا که باید منقل و بافورشان تآمین باشد!!
بنا براین شخصیت هائی مانند حسینی و دیگر هنر به اصطلاح مندان و پیشه گانی که بر روی سفره چرب و نرم و گرم ملا ٬نشسته اند ٬ طبیعیست که باید تابع شرائط و قوانین ملا باشند و از وی اطاعت !
عباس مطلق / 12 February 2020
اقایان ببخشید انگار من اشتباهی کردم .این اولین باریست که چند خطی مینویسم.دو بار تصحیح کردم نوشته ام را و نمیدانستم که هر کدام فرستاده میشوند..ببخشید این اخری ٬ سومی کامل است.
عباس مطلق / 12 February 2020
شاملو بزرگ بود و بزرگ زیست و سخنان بزرگی نیز گفت سخنانش در حوزه موسیقی بیش از دو دهه محل بحث و جنجال های بسیاری شد
اما افسوس که همانگونه که ذکر شد هیچ جواب در خوری به محتوای سخنانش داده نشد و بیشتر بحث ها از دایره تعصب و نفی و حتی توهین فراتر نرفت از کارشناسان محترمی که او را به اظهار نظر غیرکارشناسی متهم می کردند کمترسخن کارشناسی ای شنیده شد و تنها استاد لطفی بود که به لحن و برخورد او در زمان حیاتش اعتراض کرد و همه تخریب ها و توهین ها را گذاشتند برای بعد مرگ این بزرگمرد جائی که تصور می کردند دشنام به ماه میتواند سبب شهرتشان شود.
سخنان شاملو اگر چه با لحنی گزنده بیان شد اما دریچه ای را گشود تا با طرح پرسش ذهن جوانان به تکاپوی دانستن وادار شود .
شایسته است که موسیقی مان را درست و دقیق بشناسیم نقاط قوت و ضعفش را دقیق ارزیابی کنیم و از آن توقع متناسب با توانائی هایش داشته باشیم وبه دور از تعصب در جایگاه درستش به درستی از آن دفاع و انتقاد کنیم.
جاوید باد یاد و خاطره شاملو شاعر بزرگ آزادی و قامت استوار انسانیت.
آنان به آفتاب شیفته بودند
زیرا که آفتاب
تنهاترین حقیقتشان بود
احساسِ واقعیتشان بود.
با نور و گرمیاش
مفهوم بی ریای رفاقت بود
با تابناکیاش
مفهومِ بیفریب صداقت بود.
ای کاش میتوانستند
از آفتاب یاد بگیرند
که بیدریغ باشند
در دردها و شادی هاشان
حتی
با نان خشکشان
و کاردهایشان را
جز از برای ِ قسمت کردن
بیرون نیاورند….
————————–
بخشی از مقالهء بسیار طولانی ” واکاوی یک پرونده: شاملو و موسیقی دستگاهی”
نوشتهء: بهراد توكلي
واکاوی یک پرونده: شاملو و موسیقی دستگاهی / 12 February 2020