دادگاه انقلاب مشهد هاشم خواستار، محمد نوریزاد، محمد حسین سپهری و فاطمه سپهری از امضاء کنندگان نامه‌ به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی به همراه عبدالرسول مرتضوی، هاشم رجایی، غلامعلی حسین پور گنابادی و مرتضی قاسمی از حامیان نامه استعفا خامنه‌ای را به ۷۲ سال زندان، ۶ سال تبعید و ۶ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم کرد. هنوز دادگاه رسیدگی به اتهام توهین به رهبری این افراد برگزار نشده است. برخی از متهمان غیابی محاکمه و محکوم شده‌اند.

صدیقه مالکی‌فر و فاطمه ملکی همسران هاشم خواستار و محمد نوری‌زاد با تجمع مقابل دادگاه مشهد خواستار آزادی این دو زندانی شدند.

به گزارش سایت حقوق بشر در ایران دادگاه انقلاب مشهد هاشم خواستار، محمد نوریزاد، محمد حسین سپهری سه تن از کنشگران مدنی که تابستان امسال با نوشتن نامه‌ای خواستار استعفای آیت الله خامنه‌ای شده بودند، همچنین فاطمه سپهری از امضا کنندگان نامه چهارده زن حامی استعفا خامنه‌ای به همراه عبدالرسول مرتضوی، هاشم رجایی، غلامعلی حسین پور گنابادی و مرتضی قاسمی، از حامیان آن‌ها را مجموعا به ۷۲ سال حبس تعزیری محکوم کرده است.

محمد حسین آقاسی، وکیل دادگستری، در حساب توئیتر خود از حکم چهار نویسنده نامه به خامنه‌ای خبر داده است. او همچنین نوشته دادگاه انقلاب مشهد این احکام را ابلاغ نکرده و او باید ضمن مراجعه به دادگاه از آنها رونویسی کند.

بر اساس این حکم که روز شنبه ۱۲ بهمن ماه ۹۸ در شعبه ۴ دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی منصوری صادر و یکشنبه ۱۳ بهمن ماه به این افراد ابلاغ شده است، عبدالرسول مرتضوی به ۲۶ سال حبس محکوم شده است.  این دادگاه هاشم خواستار، معلم و فعال فرهنگی در مشهد را هم به ۱۶ سال حبس، سه سال تبعید به نیکشهر در استان سیستان و بلوچستان و سه سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم کرده است.

محمد نوری‌زاد، از دیگر امضاء کنندگان این نامه هم به ۱۵ سال زندان، سه سال تبعید به ایذه در استان خوزستان و سه سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده است.

دادگاه انقلاب مشهد محمد حسین سپهری و فاطمه سپهری را هم هر کدام  به ۶ سال حبس و هاشم رجایی، غلامعلی حسین پور گنابادی و مرتضی قاسمی را هر کدام  به یک سال زندان تعزیری محکوم کرده است.

براساس این گزارش پرونده جواد لعل محمدی دیگر از امضاء کنندگان این نامه هنوز «مفتوح» است و حکمی برای او صادر نشده است.

جلسه رسیدگی به اتهامات، محمد نوری زاد، هاشم خواستار، فاطمه سپهری و محمدحسین سپهری روزهای شنبه ۲۸ دیماه و یکشنبه ۲۹ دیماه در شعبه ۴ دادگاه انقلاب مشهد برگزار شده بود.

یک منبع مطلع که نامش فاش نشده به «هرانا»  ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران گفته که برای عبدالرسول مرتضوی دادگاهی تشکیل نشده و حکم او به صورت غیابی صادر شده است. به گفته او سایر افراد نیز در جلساتی «چند دقیقه‌ای» محاکمه شده بودند.

براساس این گزارش امضاء کنندگان نامه درخواست استعفاء علی خامنه‌ای و حامیان آن‌ها به «توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی، توهین به مقدسات، توهین به رهبری، تشویش اذهان عمومی، همکاری با رسانه‌های خارجی، شرکت در تجمعات غیرقانونی» متهم و محکوم شده‌اند.

گفته می‌شود محکومیت‌های صادرشده در دادگاه انقلاب مشهد تنها مربوط به اتهام‌های تشکیل گروه غیرقانونی و تبلیغ علیه نظام است و برای این افراد پرونده قضایی دیگری با موضوع «توهین به بنیانگذار و رهبر جمهوری اسلامی» تشکیل شده و در دست بررسی است.

بیش از ۱۰ فعال مدنی ۲۰ مردادماه امسال، همراه با تعداد دیگری از فعالین صنفی و مدنی در مقابل محل برگزاری دادگاه تجدید نظر کمال جعفری یزدی، استاد دانشگاه، محبوس در زندان مشهد، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.

اواخر خرداد سال جاری ۱۴ فعال مدنی-سیاسی نامه‌ای را امضاء کردند که در آن خواستار استعفای علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی شده بودند. هم اکنون محمد نوری‌زاد، هاشم خواستار، محمد حسین سپهری از امضاکنندگان آن نامه در زندان نگهداری می‌شوند. کمتر از یک ماه بعد از انتشار بیانیه اول، ۱۴ مرداد ۱۳۸۹، چهارده فعال زن در بیانیه دیگری با خواست استعفا خامنه‌ای همراهی کردند که از آن جمع فاطمه سپهری همچنان در زندان است.

علی نوری زاد همراه با مادرش، فاطمه  ملکی لحظاتی پس از آزادی – ۱۳ بهمن ۹۸

همچنین عصر روز یکشنبه ۱۳ بهمن ماه ۱۳۹۸، علی نوری زاد، فرزند محمد نوری زاد که در جریان تجمع اعتراضی به سقوط هواپیمای مسافربری پی اس ۷۵۲  اوکراین از سوی ماموران اطلاعات سپاه بازداشت شده بود، پس از طی مراحل بازجویی و تکمیل پرونده جهت ارجاع به دادگاه، با تودیع وثیقه‌ای به مبلغ ۸۵۰ میلیون تومان بطور موقت از زندان اوین آزاد شد.


* تیتر و متن این گزارش اصلاح و با اطلاعات تازه به‌روز شده است.

در همین زمینه: