بازنشستگان قصد داشتند روز دوشنبه هفتم بهمن مقابل مجلس تجمع کنند. این تجمع امکان برگزاری نیافت. اما انتشار فراخوان آن و گزارشی درباره وضعیت بازنشستگان در «زمانه»، واکنش‌هایی را در میان بازنشستگان برانگیخت که فراتر از آمار و ارقام، نمایی از واقعیت زندگی آنان را مقابل دیدگان ما قرار می‌دهد.

تجمع اعتراضی کارگران شاغل و بازنشسته در برابر سازمان تأمین اجتماعی، ۲۵ تیر ۱۳۹۷

حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد بازنشستگان با درآمد حداقل زندگی می‌کنند. حداقل حقوق بازنشستگان صندوق‌های بازنشستگی یک‌ میلیون و ۵۸۵‌ هزار تومان است. این در حالی است که هزینه سبد معاش در شهریور ماه از مرز ۸ میلیون تومان عبور کرده است.

به علاوه، در بودجه سال ۹۹ تنها ۱۵ درصد افزایش برای مزدها و مستمری‌ها در نظر گرفته شده اما نرخ تورم رسمی هم‌اکنون از ۴۰ درصد فراتر رفته است.

هشت تشکل کارگری و بازنشستگان در بیانیه‌ی مشترکی از بازنشستگان خواسته بودند همزمان با بررسی لایحه بودجه، برای پیگیری مطالبات خود شامل تدوین بودجه‌ای برای اجرای کامل همسان‌سازی، بیمه رایگان و برگشت همه‌ی بدهی‌های دولت به صندوق‌های بازنشستگی، مقابل مجلس تجمع ‌کنند.

تشکل‌های بازنشستگی در اطلاعیه لغو تجمع نوشتند: «با پیش آمدن شرایط و موانعی، تاریخ برگزاری این تجمع به روزی دیگر که متعاقباً اعلام خواهد شد، موکول گردید».

تا کنون پای گزارش فراخوان بازنشستگان به تجمع «علیه تحمیل فقر و نابرابری» ۱۴ کامنت نوشته شده که تعدادی از آن‌ها دعوت به شرکت در تجمع و رهنمودهایی به شرکت‌کنندگان است. سایر کامنت‌ها توضیح وضعیت و مطالبات بازنشستگان از زبان خود آن‌هاست. کامنت‌ها را در ادامه مطلب خواهید خواند.


بیشتر بخوانید: فراخوان بازنشستگان به تجمع «علیه تحمیل فقر و نابرابری»

▪️«آه مظلوم خانه ظالم را خراب می‌کند»

بازنشسته‌ای با امضای «جعفر» روز چهارم بهمن شمایی از وضعیت خود را در قالب نامه به نمایندگان مجلس و دولت نوشته است:

«باسلام خدمت تمامی نمایندگان مجلس و دولت محترم،

اینجانب با بیش ازبیست سال کار شرافتمندانه حدود هشت ساله به بیماری صعب‌العلاج (جسمی حرکتی شدید) مبتلا و خانه‌نشین شدم. از کارافتاده‌ی کلی و حداقل‌بگیر تامین اجتماعی هستم که هرماه می‌بایست با این حقوق حدود ۸۰۰ الئ ۹۰۰ هزار تومان فقط برای تهیه دارو هزینه کنم و با باقی آن اقساط معوقه بانکی و خرج و مخارج خانواده چهار نفره و فرزند محصل را بپردازم. خانواده‌ام در بدترین شرایط زندگی می‌کنند.

آقایان محترم دولتی و نمایندگان مجلس! به خدا آرزوی فرزندانم خوردن یک وعده غذای خوب و داشتن لباس مناسب هست. به والله که سالی یکبار گوشت نمی‌خوریم. میوه که اصلا حرفشو نزن.

بنده جز بیماری که خانه‌نشینم کرده، چند ساله که بخاطر مشکلات مالی و معیشتی خانواده دچار افسردگی شدید شدم. وقتی پدری تو خانه بستری میشه و حتی قادر به انجام کارهای شخصی خود نیست، غم و غصه خانواده را ببیند بدون اینکه بتونه حرکت بکنه، براش مردن بهتراست.

وقتی گوشه‌ای از خانه افتاده و می‌بیند که همسرش به‌خاطر خرج شکم خانواده به کلفتی خانه مردم میره تا لقمه نانی برای ما بیاره به خدا مرگ لذت بخش‌ترین چیز هست.

آقایان، به خدا به خاطر چنین مشکلاتی روزی هزاران بار آرزوی مرگ می‌کنم.

آقایان، اگر حقوق حقیر از کار افتاده به اندازه خرج و مخارج زندگی باشه، کسی مرض نداره الکی ناله بکنه. به خدا کسی که درد نداشته باشه ناله نمی‌کنه.

درآخر این بنده حقیر به زمین‌افتاده از تمامی مسئولان این کشور “غیور همیشه در صحنه” عاجزانه خواهش می‌کنم حداقل حقوق کارکنان و بازنشستگان به خصوص مستمری‌بگیران تامین اجتماعی را آنچنان در نظر بگیرید که آه مظلومی برای شما نماند، که از قدیم گفته‌اند آه مظلوم خانه ظالم را خراب می‌کند.»

▪️«به خاطر انتخابات، وعده‌های دروغ به بازنشسته‌ها می‌دهید»

عکس از آرشیو- تجمع بازنشستگان

بازنشسته‌ دیگری از عدم اجرای قانون همسان‌سازی انتقاد کرده و پرسیده است: چرا هرسال وعده سال بعد را می‌دید؟ الان هم به خاطر انتخابات وعده‌های دروغ به بازنشسته‌ها می‌دهید؟ او نوشته است:

«مگرکسی به فکر بازنشسته‌ها هم هست؟ بابا شما را به خدا چرا تفاوت حقوق یک بازنشسته که سی سال زحمت کشیده، با یک نفر که با همان موقعیت شغلی الان شاغل هست حقوقش چند برابر بازنشسته بدبخت است؟

آخه انصاف کجاست؟ کدوم مسلمونی، کدوم عدالت؟ این عین بی‌عدالتی است. این چه نظامی، این چه دولتی، این چه روزگاری است؟ بدبختی‌های اهواز و جنگ رفتن‌ها را ما بدبخت‌ها کشیدیم، امروز حقوق‌های آنچنانی را یک عده‌ی دیگر می‌گیرند. بابا ولمون کنین، بگذارین بمیریم.

چرا حقوق‌ها همسان‌سازی نمی‌شود؟ بابا اینقدر دزدی نکنین. کمتر اختلاس کنید و فکر بازنشسته‌های بدبخت باشید.

با این تورم چرا نمی‌خواهید قبول کنید ملت دارند از گرسنگی و بی‌پولی رنج می‌برند؟ چرا نمایندگان مردم در مجلس به فکر مردم نیستن، به فکر خودشون و خط بازی‌هاشون هستن؟

چرا پیگیر همسان‌سازی حقوق بازنشسته با شاغلین نمی‌شوید؟ این تفاوت تا کی و کجا؟ چرا هرسال وعده سال بعد را می‌دید؟ الان هم به خاطر انتخابات وعده‌های دروغ به بازنشسته‌ها می‌دهید این دفعه دیگه کور خواندید دیگه…»

▪️«دولت به رای دیوان عدالت اداری گردن نمی‌گذارد»

«رضا» در کامنتی از عدم تسویه حساب دولت با صندوق ذخیره فرهنگیان نوشته که به رای دیوان عدالت اداری مربوط به سال ۹۶ ملزم به پرداخت آن است. او نوشته است:

«دولت روحانی هنوز بدهی خودش را به صندوق ذخیره فرهنگیان تسویه نکرده. (بازنشستگان سال ۹۶) با وجود اینکه دیوان عدالت اداری محکومش هم کرده است. در صورتی که باید همان سالی که فرد بازنشسته می‌شود دولت هم بدهی خودش را با فرد تسویه کند. ولی متاسفانه بعد از ۳ سال هنوز بدهی دارد.»

▪️سه بازنشسته: «ممنون که یارانه ما را قطع کردید!»

سه بازنشسته که یارانه معیشتی‌شان قطع شده از قطع یارانه خود اظهار شگفتی کرده‌اند.

«کارگر بازنشسته پولدار» نوشته است:

«آقای رییس‌جمهور، ممنون که یارانه معیشتی من رو قطع کردی. پشیمانم از رای به تو. می‌دونم در فکر قطع کردن یارانه هدفمند من نیز هستی. ازت بی‌نهایت متشکرم. تو در کاخت خوب زندگی کن و با ماشین … آمار خوشحالی ما را بگیر. بهترین ریس‌جمهور دنیا تویی. یه دونه هستی.»

«بیژن پرویزی» هم نوشته است:

«آقای روحانی از این که یارانه معیشتی من را قطع کردی، تشکر.»

و «عباس» که سامانه یارانه معیشتی او را جزء دهک‌های بالا به حساب آورده، پرسیده است:

«باورتون می‌شه به منِ بازنشسته، تو سایت یارانه معیشتی برای اعتراضم به قطع یارانه، نوشته جزء ۸۶ درصد برخوردار هستید؟ جل الخالق با این «حقوق‌های نجومی» چطور من بازنشسته‌‌ی بیچاره شدم جزء افراد دهک بالا!»

▪️«بازنشسته نه راهی در پیش دارد و نه می‌تواند به گذشته بازگردد»

«توحید» در کامنتی نوشته است مسئولان از وضعیت بازنشستگان سوء استفاده می‌کنند:

«بازنشسته موجودی است، که نه راهی در پیش دارد، و نه می‌تواند به گذشته باز گردد. مسئولین حکومت اسلامی، از عجز وناتوانی بازنشسته‌ها حداکثر سوء استفاده را می‌کنند.

خدا را هم صبر بسیار است، به امید روزی که صبر خدا هم لبریز شود، و گریبان مسئولان دزد و فرزندان حرامزاده آنها را بگیرد.

شاید ما نبینیم، ولی آیندگان خواهند دید، همانطور که ما گذشتگان را دیدیم.»

▪️«دو میلیون و ۷۰۰ هزار تومان مستمری، یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومن کرایه»

تصویری از تجمع بازنشستگان مقابل ساختمان نهاد ریاست جمهوری- ۱۲ دی ۱۳۹۷

«گوهرشاد» دبیر بازنشسته در کامنتی کوتاه وضعیت معیشتی خود را توصیف کرده. او نوشته است:

«دبیر باز نشسته هستم با دریافتی دو میلیون و هفتصد هزار تومان که یک میلیون و هشتصد تومن کرایه خونه میدم، با بیماری و قرض برای تامین زندگی بچه‌ها.

شب و روز گریه می‌کنم، ولی فریادرسی نیست. چه کار باید بکنم؟ نه خونه دارم و نه ماشین و نه درآمدی.»

▪️«دیگر در انتخابات شرکت نمی‌کنم»

«رضا» در اشاره به عملی نشدن وعده‌های انتخاباتی نوشته است:

«همش دروغ و وعده سرخرمن، الانم نوبت رای هست. آخرین رای رو به روحانی دادم. دیگه هم رای به کسی نمی‌دم که وعده دروغ بده. دولت تدبیر و امید، زرشک.»

▪️«هر چه چوب دارید برسر ما بازنشسته‌ها زدید»

«افسون» یک پرسش ساده را با مسئولان در میان گذاشته است: اگر یک ماه جای ما بودید، چطور زندگی می‌کردید؟ او نوشته است:

«دولتمردان “کارآمد”، آیا تا به حال فکر کرده‌ایدکه یک ماه، فقط یک ماه به جای ما بودید، چکار می‌کردید؟ قطعا سکته می‌کردید؛ آینده نامعلوم فرزتدان‌مان، و اینکه هنوز نان‌خور پدر و مادرهستند. این که مریض هستیم و هزینه دوا ودرمان نداریم. و هزاران مشکل دیگر.

پولمان راکه سال‌ها نزد شما امانت گذاشتیم و با سودش هزاران کار دلالی و خرید و فروش کردید، حالا به سختی و نصفه -نیمه به ما پس میدین. این از عیدی، این از همسان‌سازی، و اینم از افزایش حقوق‌ها. خلاصه اینکه هر چی چوب دارید برسر ما بازنشسته‌ها زدید و خواهید زد.»


بیشتر بخوانید: