در پی اظهارنظر ظریف درباره احتمال مذاکره با آمریکا پس از قتل قاسم سلیمانی، اصولگرایان فشارها را بر او بیشتر میکنند. بعد از تجمع اعتراضی در مقابل وزارت خارجه، گروهی از نمایندگان مجلس نیز از ظریف به قوه قضائیه شکایت کردند.
محمدرضا پورابراهیمی، نماینده کرمان در مجلس شورای اسلامی سهشنبه ۸ بهمن گفت: «در راستای استیضاح وزیر امورخارجه به دلیل اظهارات برخلاف امنیت ملی ایشان، بر اساس ماده ۲۳۴ آئیننامه داخلی مجلس ۲۳ نماینده از ظریف به قوه قضائیه شکایت کردند.»
پورابراهیمی اظهارات اخیر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه را ناقض منافع ملی خواند و گفت: «آقای ظریف در این شرایط نباید بر خلاف امنیت ملی خواستار مذاکره با آمریکا شود.»
او این شکایت را «اولین گام برای استیضاح» ظریف عنوان کرد.
نمایندگانی که از ظریف شکایت کردهاند در نامه خود خطاب به هیئت رئیسه مجلس گفتهاند که وزیر خارجه در مصاحبه خود با مجله اشپیگل آلمان بهرغم آگاهی از «مواضع صریح نظام مقدس جمهوری اسلامی» مذاکره با «دولت خبیث و آدمکش و تروریستهای آمریکا» را مطرح کرده است و این «نظام مقدس» را تضعیف میکند.
مصاحبه پرپیامد
محمدجواد ظریف شنبه ۵ بهمن / ۲۵ ژانویه در مصاحبه با بخش انگلیسیزبان اشپیگل درباره احتمال مذاکره با آمریکا پس از قتل قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در بغداد، گفته بود: «من هرگز احتمال این را که افراد رویکردشان را تغییر داده و واقعیتها را بپذیرند رد نمیکنم. برای ما فرقی نمیکند که چه کسی در کاخ سفید است. چیزی که مهم است رفتار آنهاست. دولت ترامپ میتواند گذشتهاش را اصلاح کرده، تحریمها را بردارد و به میز مذاکره بازگردد.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با انتشار پیامی در توییتر در پاسخ به ظریف به زبان فارسی نوشت: «وزیر امور خارجه ایران میگوید ایران خواستار مذاکره با ایالات متحده است اما میخواهد که تحریمها برداشته شود. نه. مرسی!»
تبادل این پیامها زمینهساز حمله جریان جبهه پایداری به ظریف شد. «از حیا نداری» تا «خیلی بیغیرتی» و درخواست فوری برکناری صداهایی بود که از ناحیه در تریبونهای غیررسمی و رسمی شنیده میشد.
عصر دوشنبه ۷ بهمن نیز عدهای با درخواست عذرخواهی ظریف مقابل ساختمان وزارت خارجه تجمع کردند. تجمعکنندگان که عده آنها نیز چندان پرشمار نبود، شعار میدادند: «دولت آمریکایی نمیخواهیم»، «حرف ما یک کلام، انتقام، انتقام»، «هستهای را دادید رفت، غیرتمان را نمیدهیم»
وزارت خارجه بلافاصله با انتشار بیانیهای در توضیح اظهارات ظریف در مصاحبه با اشپیگل اعلام کرد که مذاکره برگ برنده ایران است: «برخلاف بعضی سوءبرداشتها، این موضع (مصاحبه ظریف با اشپیگل درباره احتمال مذاکره با آمریکا) نماد قدرت ایران بوده و این ایالات متحده است که مایل است به لطایفالحیل میز برجام را که برای خود تله میداند، برهم زند.»
وزارت خارجه در ادامه این بیانیه نسبت به «استفاه جناحی از موضوعات ملی» هشدار داد و نوشت: «ایجاد دوقطبی “مذاکره – عدم مذاکره” در شرایط فعلی سیاست خارجی و فضای انتخاباتی داخلی، اثرات مخرب بر منافع ملی کشور و اعتماد عمومی جامعه خواهد داشت و کسانی که برای مطامع انتخاباتی زودگذر منافع و سرمایههای ملی را قربانی میکنند مسلما در برابر خدا، مردم و تاریخ باید پاسخگو باشند.»
بیشتر بخوانید: