نزدیک به دو هفته از سیل و باران در سیستان و بلوچستان میگذرد. اکنون کم کم آثار تخریبی این سیل برای کشاورزان استان هویدا میشود. آنها میگویند کشاورزی چابهار نابود شده است. کشاورزی جنوب سیستان و بلوچستان ۷۴۶ میلیارد تومان خسارت بر جا گذاشته که بیشترین آن در بخش اراضی کشاورزی بوده است. اراضی زارعی، حلقههای چاه، قناتها و مرغداریها آسیب دیدهاند.
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) در گزارشی نوشته است که «سیل دار و ندار کشاورزان سیستان و بلوچستان را با خود برده است».
غلام حیدر زورقی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان چهارشنبه ۲ بهمن گفته است براساس آخرین برآوردهای کارشناسان، بارش اخیر باران در حوزه کشاورزی جنوب استان سیستان و بلوچستان ۷۴۶ میلیارد تومان خسارات بر جا گذاشته که بیشترین آن در بخش اراضی کشاورزی بوده که ۲۱۱ میلیارد تومان خسارت را به خود اختصاص داده است. سیل اخیر به ۲۵ هزار و ۶۴۵ هکتار از اراضی زراعی، ۷ هزار هکتار اراضی باغی، یکهزار و ۲۰۰ هکتار به باغات خرما، یکهزار و ۴۶۸ حلقه چاه و چاهک، ۱۶۲ باب استخر، شش واحد مرغداری، ۵۴۰ رشته قنات، ۶۲۰ کلونی زنبور عسل و… خسارت زده است.
کشاورزان مناطق سیلزده ارزیابی دقیقی از خسارتها ندارند اما میگویند در بخشهایی از استان مانند چابهار کل کشاورزی نابود شده است.
اللهبخش جدگال، دبیر نظام صنفی کشاورزی چابهار میگوید: «سیل همه چیز را نابود کرده است. باغهای موز، جالیزهای هندوانه و گوجه فرنگی همه با آب صاف شدهاند. هیچ چیز برای برداشت وجود ندارد. (…) با سیلی که همه چیز را روفته و برده، وضعیت خانوادهها از این پس بسیار سخت میشود.»
جدگال از تخریب چاهها در سیل اخیر و لزوم لایروبی آنها و همچنین ضرورت کمکهای بلاعوض یا وامهای بلاعوض به کشاورزان سخن گفت.
بهگفته او در سیستان و بلوچستان درصد کمی از مردم بیمه هستند و آنهایی هم که بیمه هستند در حوادث طبیعی گذشته نتوانستهاند به صورت کامل و به موقع خسارت دریافت کنند.
بیش از ۵۱ درصد ساکنان سیستان و بلوچستان روستایی هستند و شغل بیشتر آنها کشاورزی است. سیل در این استان زمانی رخ داده که فصل برداشت محصولات کشاورزی است.
بارش باران سیلآسا که از شامگاه ۱۹ دی ماه در جنوب و جنوب شرق ایران آغاز شد، سه استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان را تحت تأثیر قرار داد اما در سیستان و بلوچستان نه تنها سبب جاری شدن سیل و تخریب زیرساختهای استان شد بلکه به دلیل پراکندگی جمعیت، ساکنان ۱۴ شهرستان را تحت تأثیر قرار دارد و راه ارتباطی اغلب روستاها را قطع کرد.
محمد بازرگان، مشاور نظام صنفی کشاورزی کشور میگوید کشاورزان در سیستان و بلوچستان به شدت خسارت دیدهاند و باید سازوکارهایی برای جبران خسارت در نظر گرفت. او خواهان شرکت نمایندگان صنفی کشاورزان در کارگروههای ارزیابی خسارت سیل شد.
بازرگان همچنین نسبت به سوءاستفادهها در زمینه دریافت خسارت سیل هشدار داد و گفت اعتبار در نظر گرفته شده به جای اینکه به کشاورزان خسارت دیده تعلق گیرد، به افراد دیگری پرداخت میشود و در مقابل کشاورزان آسیبدیده از حمایت محروم میشوند.
روز گذشته، سهشنبه یکم بهمن، حمیدرضا رخشانی، مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان از خسارتهای واردشده به مدارس این استان خبر داد و گفت: «در مناطق سیلزده ۵۶ مدرسه با ۲۰۰ کلاس درس تخریب شده که برای بازسازی آن به اعتباری حدود ۴۰ میلیارد تومان نیاز است.»
بهگفته رخشانی، ۲۸۶مدرسه با برآورد حدود ۱۰ میلیارد تومان نیز نیازمند تعمیرات اساسی است.
چهارشنبه ۲ بهمن، قاسم تقیزاده خامسی، معاون آب و آبفای وزیر نیرو به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت: «حدود ۳۱۰ روستا در سیلاب سیستان و بلوچستان از نظر آبرسانی با اختلال روبه رو شده بودند که اکنون اختلال اکثر آنها برطرف شده است. همچنین وضعیت برقرسانی به روستاهایی که در اثر سیل شبکه برق آنها آسیب دیده بود هماکنون عادی شده و مشکلی در تأمین برق وجود ندارد.»
بیشتر بخوانید: