وزیر امور خارجه پاکستان در پایان سفر دو روزه خود به ایالات متحده گفت که تهران مایل به افزایش تنش و درگیری در منطقه و جهان نیست و مقامات ایران در حال حاضر آماده هر سطحی از تعامل هستند.

شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجه پاکستان

به نوشته سایت دیلی پاکستان، شاه محمود قریشی روز شنبه ۲۸ دی ماه پس از پایان سفر دو روزه خود به آمریکا، با اشاره به محتوای گفت‌‌وگوی خود با مقامات جمهوری اسلامی پیش از این سفر، گفت:

«سیگنال‌هایی که ما از مقامات ایرانی دریافت کرده‌ایم نشان می‌دهد ایران به دنبال درگیری در منطقه نیست بلکه خواستار کاهش تنش با کشورهای همسایه و آمریکاست.»

این مقام سیاست خارجی دولت پاکستان در ادامه گفت که پاکستان آماده است تا برای یافتن راه حلی مناسب به منظور کاهش تنش در منطقه، میان ایران و آمریکا نقش‌آفرینی کند.

شاه محمود قریشی هفته گذشته و پیش از سفر رسمی خود به ایالات متحده، برای دیدار و گفت‌وگو با سران جمهوری اسلامی وارد تهران شد.

وزارت خارجه پاکستان پیش از ورود شاه محمود قریشی به تهران با انتشار بیانیه‌ای از تنش‌های پیش آمده پس از کشته شدن قاسم سلیمانی در منطقه ابراز نگرانی کرده و خواستار خویشتنداری ایران و آمریکا شده بود.

در بخشی از این بیانیه دولت پاکستان از همه کشورهای منطقه خواسته بود برای میانجی‌گری میان ایران و آمریکا اقدام کنند:

«تحولات اخیر صلح و امنیت منطقه‌ای درگیر خشونت را به جد به خطر انداخته و نیازمند تلاش‌‌هایی فوری و جمعی برای حل مسالمت‌آمیز اختلافات است.»

وزیر امور خارجه پاکستان پیش از دیدار با مقامات آمریکایی سفری یک روزه نیز به ریاض، پایتخت عربستان سعودی داشت.

او در ایالات متحده با سناتور لیندزی گراهام، عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه و رابرت اوبرایان، مشاور امنیت ملی دولت ترامپ دیدار کرد.

دولت پاکستان در حال حاضر نماینده منافع کنسولی ایران در ایالات متحده آمریکاست.

عمران خان، نخست وزیر پاکستان نیز در راستای تنش‌زدایی از روابط تهران و واشنگتن، روز پنج‌شنبه در گفت‌وگو با آژانس خبری دویچه وله اعلام کرد کشورش به هیچ‌وجه خواستار افزایش تنش در منطقه نیست، بلکه خواستار پایان یافتن درگیری میان متحدان استراتژیک خود یعنی ایران و عربستان است:

«ما از نظر جغرافیایی در وضعیت دشواری قرار داریم و باید در روابط خود با کشورهای مختلف تعادل ایجاد کنیم. به عنوان مثال عربستان سعودی یکی از بزرگ‌ترین دوستان پاکستان است و هر زمان که ما نیاز به کمک داشته‌ایم دست ما را گرفته است. اما ما با ایران هم همواره رابطه خوبی داشته‌ایم. بنابراین وقوع درگیری نظامی میان عربستان و ایران برای پاکستان فاجعه‌بار خواهد بود.»

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، اواخر مهر ماه امسال و پس از دیدار با عمران خان، نخست وزیر پاکستان، این دیدار را که با هدف میانجیگری میان ایران و عربستان انجام شده بود، خوب توصیف کرد و در همین راستا گفت:

«ایران با چهره گشاده از تلاش‌ها و حسن نیت نخست وزیر پاکستان برای منطقه و برای اینکه صلح و ثبات به منطقه برگردد، استقبال می‌کند.»

عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اما یک روز پس از این گفته‌های روحانی، در جمع خبرنگاران اعلام کرد اطلاعی از میانجی‌گری اسلام‌آباد در حل مناقشات تهران و ریاض ندارد.

او گفت که ایران در هر صورت -چه با میانجی و چه بدون میانجی- آماده است با عربستان مذاکره کند.

عمران خان در راستای میانجی‌گرهای پاکستان در منطقه روز ۲۳ آذر ماه برای سفری یک روزه، اسلام‌آباد را به مقصد ریاض ترک کرد.

او پیش از آن در یک نشست خبری اعلام کرد محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان از او خواسته است برای تنش‌زدایی میان تهران و ریاض میانجی‌گری کند.


  • در همین زمینه