مسئولان قضائی و نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی پس از گذشت دو ماه از شروع اعتراضات سراسری در ایران همچنان از ارائه آمار دقیق هزاران زندانی معترض خودداری می‌کنند.

عکس از آرشیو

در یکی از تازه‌ترین خبرها درباره این موضوع، روز چهارشنبه ۲۵ دی ماه نقل قولی از محمدرضا یزدی، فرمانده سپاه محمد رسوال‌الله درباره این‌که چرا تاکنون هیچ‌یک از مسئولان آمار دقیقی از شمار کشته‌شدگان اعتراضات آبان‌ماه ارائه نکرده‌اند، منتشر شده که گفته است:

«بخشی از دلیلش این است که تعدادی از افراد در آن حادثه به هر حال جان‌شان را از دست دادند اما هنوز بین شهدا و کسانی که اتفاقی آن‌جا در حادثه بودند یا کسانی که توسط اشرار و اراذل و اوباش به شهادت رسیدند و مورد هجوم قرار گرفتند و کسانی که اراذل و اوباش بوده‌اند و کشته شدند، تفکیک صورت نگرفته است و این کار در حال انجام است.»

او گفته است:

«انشاالله تفکیک شود هر کدام از این‌ها مشخص می‌شود.»

پیش از این علی ربیعی، سخنگوی دولت هم وعده داده بود که آمار کشته‌شدگان اعتراضات آبان «اعلام خواهد شد». او هم گفته بود تفکیک آمار و اسامی «در حال انجام است».

از جمله آخرین واکنش رسمی به شرایط بازداشت‌شدگان آبان ماه، گفته‌های علی‌اصغر جهانگیر، رئیس سازمان زندان‌هاست. او روز شنبه ۲۱ دی ماه در قالب چند جمله کلی گفته است که شهروندان بازداشت شده با همکاری قوه قضاییه سامان دهی شده‌اند.

جهانگیر در گفت‌وگوی خود با خبرنگاران همچنین بازداشت نوجوانان و افراد زیر سن قانونی که در خلال روزهای اعتراضات سراسری آبان ماه توسط مأموران امنیتی بازداشت شده بودند را تأیید کرده و از اعزام این نوجوانان به کانون اصلاح و تربیت خبر داده است.

پس از اعلام ناگهانی افزایش سه برابری قیمت بنزین و در پی آن شکل گیری اعتراضات سراسری در آبان ماه امسال، تاکنون چندین هزار نفر از شهروندان اعم از روزنامه‌نگاران، دانشجویان، معلمان، کارگران و دیگر اقشار جامعه تنها به دلیل اعلام مخالفت با سیاست‌های دولت زندانی شده‌اند.
اما بازداشت گسترده شهروندان از سوی نهادهای امنیتی پس از فروکش کردن اعتراضات سراسری آبان ماه نیز ادامه یافته است.

گزارش‌های رسیده از منابع حقوق بشری از تداوم بازداشت‌ها در روزهای پس از اعتراضات آبان و تأیید بازداشت ده‌ها تن از شهروندانی خبر می‌دهد که در مراسم چهلم جان‌باختگان آبان ماه در شهرهای تهران، کرج، شیراز، بهبهان، تبریز، ماهشهر، جوانرود، قلعه حسن خان و دیگر مناطق و شهرهای ایران شرکت کرده بودند.

در مراسم چهلم پویا بختیاری، یکی از شهروندانی که در روز ۲۵ آبان ماه در مهرشهر کرج هدف گلوله مأمورین امنیتی قرار گرفت و جان باخت، تعدادی از فعالان مدنی و روزنامه‌نگاران که برای شرکت در این مراسم در بهشت سکینه کرج گرد هم آمده بودند از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
نیروهای یگان ویژه برای بازداشت و کنترل شرکت کنندگان در این مراسم از هلیکوپتر و ماشین آبپاش استفاده کرده بودند.

منوچهر بختیاری و ناهید شیرپیشه، پدر و مادر پویا بختیاری هم در دوم دی ماه و سه روز پیش از برگزاری مراسم چهلم فرزندشان همراه عده‌ای دیگر از اعضای خانواده، در منزل شخصی خود در کرج توسط مأموران وزارت اطلاعات بازداشت شدند.

خبرگزاری مهر وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی، دستگیری والدین پویا بختیاری در دوم دی ماه را در راستای جلوگیری از تداوم پروژه کشته‌سازی و تکرار اقدامات مسلحانه علیه مردم عنوان کرد و در همین راستا اعلام کرد علت بازداشت والدین پویا بختیاری، اصرار این خانواده بر اقدامات ساختار‌شکنانه بوده است.

منوچهر بختیاری، پیش از بازداشت خود روز ۳۰ آذر ماه به رسانه‌ها اعلام کرده بود که از سوی وزارت اطلاعات احضار شده و حدود سه ساعت تحت بازجویی قرار داشته است.

او پس از این بازجویی اعلام کرد مأموران امنیتی از او خواسته‌اند تا به دلیل نبود امنیت لازم در بهشت سکینه کرج از برگزاری مراسم چهلم فرزندشان صرف‌نظر کنند.

خانواده پویا بختیاری با انتشار فراخوانی از مردم خواسته بودند تا روز پنجم دی ماه در مراسم چهلم فرزندشان شرکت کنند.

بر اساس اعلام وابستگان و اعضای خانواده پویا بختیاری، با وجود گذشت بیش از سه هفته از بازداشت منوچهر بختیاری، او همچنان بدون اتهامی مشخص در بازداشت نیروهای امنیتی به سر می‌برد.

به گفته بهمن صادقی نو، یکی از بستگان نزدیک خانواده بختیاری، با وجود آزاد شدن ناهید شیرپیشه و دیگر اعضای خانواده و نزدیکان، یکی از برادران پویا نیز که همراه پدرش دستگیر شده، تاکنون آزاد نشده است.

بنابر اعلام همین منبع، مأموران وزارت اطلاعات از مادر، خواهر و عمه پویا بختیاری خواسته‌اند هیچ‌گونه گفت‌وگویی با رسانه‌ها انجام ندهند.


  • در همین زمینه