وزیر خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد ایالات متحده آماده همکاری با شرکای اروپایی خود در اعمال مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران است. استیو منوچین اما با اطمینان نسبتاً زیادی پیش‌بینی کرد که ایران به دو شرط ترامپ درباره برنامه موشکی و تحدید فعالیت‌های منطقه‌ای‌اش تن دهد.

آمادگی آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران در تعامل با سه قدرت اروپایی

استیو منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا چهارشنبه ۱۵ ژانویه/ ۲۵ دی در مصاحبه با شبکه سی ان بی سی پیش‌بینی کرد که به زودی تحریم‌های بین‌المللی سازمان ملل علیه ایران اعمال خواهند شد. منوچین گفت:

«من صحبت‌های صریحی با همکارانمان داشتم. درست مثل وزیر خارجه پمپئو. دیدید که ساز و کار حل اختلاف فعال شده و ما خوشحال می‌شویم که با آن‌ها (اروپایی‌ها) همکاری کنیم و انتطار داریم که تحریم‌های سازمان ملل مجدداً (علیه ایران) اعمال شوند.

روز گذشته سه کشور اروپایی آلمان، بریتانیا و فرانسه با انتشار بیانیه‌ای در بروکسل، مکانیسم حل اختلاف در برجام را فعال کردند. ایران از ۱۸ اردیبهشت سال جاری در واکنش به عدم اجرای تعهدات اروپا در توافق هسته‌ای، در پنج گام بر  اساس بند ۳۶ برجام تعهدات خود را کاهش داده و سرانجام متوقف کرده است. جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد فرآیند حل و فصل اختلافات نه برای تحریم ایران، بلکه برای «حفظ برجام» فعال می‌شود.

سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت حارجه ایران اما در واکنش به فعال شدن ساز و کار حل اختلاف گفت:

«چنانچه اروپایی‌ها بخواهند از فرآیند حل و فصل اختلافات در کمیسیون مشترک برجام سوءاستفاده کنند، باید خود را برای پذیرش تبعات آن نیز آماده کنند که این تبعات قبلا به آنان از طرق مقتضی گوشزد شده است.»

این پیامدها ممکن است تعلیق کامل تعهدات ایران در برجام یا حتی خروج جمهوری اسلامی ایران از «پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای» (ان پی تی) باشد.

استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا در ادامه گفت‌وگو با ان بی سی گفت تحریم‌های یک‌جانبه واشنگتن علیه تهران، «مفید و مؤثر» بودند:

«شکی نیست که تحریم‌ها مفید و موثر بوده و شکی نیست که از زمان خروج رئیس‌جمهوری [دونالد ترامپ] از توافق [هسته‌ای] تقریبا ده‌ها میلیارد دلار از درآمدهای ایران قطع شده است.»

منوچین در ادامه این گفت‌وگو یادآوری کرد که رئیس جمهوری آمریکا آماده است تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را در ازای دو شرط اصلی بردارد: یکی آنکه ایران موافقت کند سلاح اتمی نداشته باشد و دوم آنکه به گسترش موشک‌های بالستیک خود و به ادامه فعالیت‌هایش در خاورمیانه پایان دهد. منوچین پیش‌بینی کرد که ایران به زودی با این دو شرط موافقت می‌کند.

فعال شدن فرایند حل و فصل اختلافات بر اساس بند ۳۶ برجام به معنای فعال شدن مکانیسم ماشه  نیست. اما اگر طرفین به خواسته‌های هم رضایت ندهند، طرف‌های اروپایی می‌‌توانند بر اساس بند ۳۷ پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهند.

قاسم محبعلی، مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه ایران در مصاحبه با «انتخاب» گفت در صورت ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت و فعال شدن مکانیسم ماشه، سه گزینه پیش‌روی ایران قرار می‌گیرد:

«در گزینه اول، ایران یا باید قطعنامه‌ها را بپذیرد و عینا اجرا کند که بسیار بعید به نظر می‌رسد. گزینه دوم، وارد شدن در مذاکرات جدید است. همان‌گونه که ترامپ در سخنان اخیر خود اظهار کرد، آمریکا در پی انعقاد قراردادی جدید با ایران است. گزینه سوم نیز این است که ایران کل تعهدات خود را کنار بگذارد و اعتنایی به قطعنامه‌های شورای امنیت نکند و مسیر افزایش غنی‌سازی را در پیش بگیرد.»

بیشتر بخوانید: