سخنگوی قوه قضائیه از بازداشت چند نفر در پرونده انهدام هواپیمای اوکراینی توسط موشک سامانه پدافند هوایی سپاه پاسداران خبر داد. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی همزمان اعلام کرد که در این حادثه فقط یک یا چند فرد مقصر نبودند. باید به ریشه‌ها پرداخت. بی‌کفایتی سپاه پاسداران؟

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی (عکس: آرشیو)

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه سه‌شنبه ۲۴ دی در یک نشست خبری آشکارا تلاش کرد سه واقعه ترور قاسم سلیمانی، کشته شدن عده‌ای در تشییع جنازه او و انهدام هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین در اثر اصابت موشک سامانه پدافند هوایی سپاه را که چهارشنبه هفته گذشته ( ۱۸ دی) چند ساعت بعد از حمله موشکی سپاه به دو پایگاه نظامی آمریکا در خاک عراق اتفاق افتاد در یک سطح قرار دهد. اسماعیلی گفت:

«تعدادی از افراد در پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی بازداشت شده‌اند و بازجویی و تحقیقات از افراد مرتبط ادامه دارد. جعبه سیاه هواپیما همراه با تیم‌های کارشناسی ایران و اوکراین به فرانسه رفته و پس از بازخوانی جعبه سیاه موضوع روشن‌تر خواهد شد.»

در همان حال حسن روحانی، رئیس جمهوی اسلامی در طی سخنانی که در همایشی در تهران ایران کرد، گفت:

 «من از لحظه‌ای که احتمال دادم سقوط این هواپیما به صورت طبیعی و عادی نباشد، تلاش فراوانی کردم به دقت بدانیم که این هواپیما چگونه سقوط کرده است. برای من مشخص شد یک خطای بسیار دردناک و نابخشودنی انجام گرفته است.»

رییس جمهوری ایران در ادامه سخنانش یادآوری کرد که دادگاهی که برای بررسی اتهامات عاملان این فاجعه برگزار می‌شود یک دادگاه عادی نیست:

«قوه قضاییه باید یک دادگاه ویژه با یک قاضی عالی‌رتبه و ده‌ها کارشناس تشکیل دهد. این پرونده عادی و معمولی نیست تمام دنیا به این دادگاه ما نگاه خواهند کرد. در این  داستان فقط یک نفر که دکمه را فشار داده مقصر نیست.»

روحانی بدون آنکه به فرماندهان سپاه اشاره کند، سربسته خواهان پاسخگویی آن‌ها شد:

«مردم ما می‌دانند که این حادثه از روی اشتباه و سهو صورت گرفته و این معلوم است. اما چه کسانی دخیل بودند و چه شرایط پیش آمد که این سهو انجام گرفت. مساله امنیت فضای ایران است.برای مردم ما بسیار مهم است که هر آن کس در حدی در این حادثه مقصر یا قاصر بوده معرفی شود و هر کس باید به مجازات برسد، به مجازات برسد.»

شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان یکشنبه گذشته در بیانیه‌ای از مقام‌های مسئول خواستند که با مجازات عاملان سقوط هواپیمای مسافربری پاسخگوی «اعتماد از دست رفته شهروندان ایرانی» باشند.

وادیم پریستایکو،  وزیر خارجه اوکراین روز گذشته در حاشیه سفرش به سنگاپور در جمع خبرنگاران اعلام کرد که پنج کشوری که شهروندانشان در هواپیمای اوکراینی هدف حمله موشکی سپاه پاسداران قرار گرفتند، پنجشنبه ۲۶ دی/ ۱۶ ژانویه در لندن گرد آمده و درباره اقدام قانونی علیه ایران مذاکره خواهند کرد. دولت کانادا پیش از این اعلام کرده بود که چهار کشور سوئد، افغانستان، کانادا و اوکراین همراه با بریتانیا یک گروه هماهنگی برای حمایت از خانواده‌های قربانیان ایجاد کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: