ایالات متحده آمریکا هفته گذشته با یک حمله پهپادی قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس پاسداران انقلاب اسلامی را کشت. جمهوری اسلامی دو روز بعد، یکشنبه ۵ ژانویه / ۱۵ دی به عمل به تمام تعهداتش در «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) پایان داد اما گفت کماکان اجازه دسترسی بازرسان بین‌المللی به اماکن هسته‌ای را خواهد داد و در صورت رفع تحریم‌ها، به اجرای تعهدات بازخواهد گشت.

تهران یک‌سال پس از خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده از برجام صبر کرد و سپس تعهدات برجامی را پله‌پله کاهش داد. اتحادیه اروپا پس از کاهش تعهدات، ایران را به فعال کردن «مکانیزم ماشه» و بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت تهدید کرده اما هنوز این تهدید را عملی نکرده است. دورنمای واکنش اروپا چیست؟ آیا تهران به دنبال سلاح هسته‌ای است و آیا خروج از برجام به مسابقه تسلیحاتی هسته‌ای در منطقه خواهد انجامید؟ «زمانه» این پرسش‌ها را با مهران مصطفوی، استاد شیمی‌فیزیک و متخصص اثرات تشعشعات هسته‌ای در میان گذاشت.

به باور آقای مصطفوی، جمهوری اسلامی به دنبال سلاح هسته‌ای نیست، توانایی فنی لازم برای این کار را هم ندارد، و اروپا به دلیل نبود بدیل دیگری در برابر برجام، فعلاً تا زمانی که ایران سطح غنی‌سازی را افزایش چشم‌گیری نداده، مکانیزم ماشه را فعال نخواهد کرد. این گفت‌و‌گو را در ادامه بشنوید:


در همین زمینه: