اردوغان و پوتین خط لوله گازی «ترک‌استریم» را که قرار است از روسیه به ترکیه و اروپا گاز انتقال دهد، افتتاح کردند. این خط لوله گازی قادر خواهد بود سالانه ۳۱,۵ میلیارد مترمکعب گاز حمل کند.

ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان، رؤسای جمهوری روسیه و ترکیه ـ عکس از آرشیو
ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان، رؤسای جمهوری روسیه و ترکیه ـ عکس از آرشیو

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و همتای روس او ولادیمیر پوتین چهارشنبه ۱۸ دی / ۸ ژانویه در استانبول به‌طور رسمی خط لوله گازی «ترک‌استریم» را افتتاح کردند. «ترک‌استریم» نماد نزدیکی دو کشور است و گازهای استخراج شده در روسیه را به ترکیه و اروپا انتقال می‌دهد.

در جریان این مراسم اردوغان این خط لوله را که سالانه ۳۱,۵ میلیارد مترمکعب گاز حمل می‌کند «یک رویداد تاریخی در روابط ترکیه و روسیه» توصیف کرد.

پوتین نیز گفت: «همکاری روسیه و ترکیه با وجود تلاش مخالفان آن در همه زمینه‌ها تقویت می‌شود.»

دو رئیس دولت سپس به طور نمادین شیر خط لوله گاز را باز کردند.

این خط لوله که ساخت آن در سال ۲۰۱۷ آغاز شده است، پس از یک بحران جدی دیپلماتیک در سال ۲۰۱۵ میان دو کشور نماد نزدیکی ترکیه و روسیه محسوب می‌شود.

ترکیه با استفاده از این خط لوله جدید گاز، انرژی شهرهای بزرگ خود در غرب کشور را تأمین می‌کند و به قطب اصلی انرژی تبدیل می‌شود.

برای روسیه تأمین گاز جنوب و جنوب شرقی اروپا، به‌عنوان دروازه ورودی این خط لوله به اروپا اهمیت دارد، منطقه‌ای که با الحاق کریمه به روسیه و آغاز درگیری‌های مسلحانه سال ۲۰۱۴ در اوکراین روابط روسیه با کشورهای این منطقه را تیره کرد. در واقع این خط لوله جایگزین مسیر اوکراین و رومانی می‌شود.

خط لوله گازی «ترک‌استریم» از دو خط موازی به طول ۹۳۰ کیلومتر تشکیل شده که «آناپا» در روسیه را به «کی‌یی‌کوی» واقع در شمال غربی ترکیه وصل می‌کند.

«ترک‌استریم» هفته گذشته تأمین انرژی بلغارستان، کشور هم‌مرز ترکیه را آغاز کرد و در حال گسترش به سمت صربستان و مجارستان است.

افتتاح این خط لوله گازی در حالی صورت می‌گیرد که تنش‌ها در لیبی و سوریه در حال افزایش است؛ دو کشوری که آنکارا و مسکو منافع متفاوتی در آن‌ها دارند.

اردوغان گفت: “اجازه ندادیم اختلاف نظرهای اخیر ما بر منافع مشترک‌مان اولویت یابد.»

توافق ساخت خط لوله «ترک استریم» در پاییز ۲۰۱۶ امضا شد.

بیشتر بخوانید: