مرکز آمار ایران در یک گزارش مدعی کاهش نرخ رسمی بیکاری در پاییز امسال به نسبت یکسال قبل شد. با این حال نرخ بیکاری جوانان دو برابر نرخ بیکاری کل است. نرخ مشارکت اقتصادی زنان همچنان پایینتر از مردان و نرخ بیکاری آنان حدود نزدیک به دو برابر نرخ بیکاری مردان است. همانند گذشته کرمانشاه و چهارمحال و بختیاری بالاترین نرخ بیکاری را دارند. کمترین نرخ بیکاری هم در خراسان جنوبی، خراسان رضوی و ایلام گزارش شده است.
مرکز آمار ایران نرخ بیکاری پاییز امسال را ۱۰,۸ درصد گزارش کرده که در مقایسه با یکسال قبل ۱,۲ درصد کاهش اما به نسبت تابستان امسال دو دهم درصد افزایش نشان میدهد.
برپایه این گزارش در پاییز امسال کمتر از نیمی از مجموع ۶۱ میلیون و ۷۴۹ هزار تن از جمعیت بالاتر از ۱۵ سال در ایران به لحاظ مشارکت اقتصادی فعال بوده است. نرخ مشارکت اقتصادی برای این فصل ۴۴,۳ درصد گزارش شده است. در مقابل ۵۵,۷ درصد نیز نه شاغل بوده و نه در جستجوی کار.
از حدود ۲۴ میلیون تن از جمعیتی که به لحاظ اقتصادی فعال است، یعنی یا شاغل و یا بیکار، ۵۵,۹ درصد (۱۳ میلیون و ۶۷۷ هزار نفر) در هفته مورد نظر حداقل ۴۴ ساعت کار کردهاند و ۴۱,۳ درصد (۱۰ میلیون و ۸۸ هزار نفر) کمتر از ۴۴ ساعت که از این گروه اشتغال ۲ میلیون و ۵۲۸ هزار نفر (۲۶,۶ درصد) ناقص گزارش شده است. در مقابل ۳۶,۵ درصد از شاغلین بیشتر از ۴۹ ساعت در هفته کار کردند.
مرکز آمار نرخ بیکاری گروه سنی ۱۵ تا ۲۴ سال را ۲۵,۸ درصد گزارش کرده است که نشان میدهد از هر چهار جوان ۱۵ تا ۲۴ سال یک نفر بیکار است. نرخ بیکاری زنان این گروه سنی ۳۸,۳ درصد در برابر ۲۲,۳ درصد گروه مردان است.
نرخ بیکاری کل زنان در پاییز امسال هم حدود دو برابر نرخ بیکاری مردان است. این شاخص برای مردان بالاتر از ۱۵ سال ۸,۹ درصد و برای زنان ۱۷,۳ درصد گزارش شده است. نرخ مشارکت اقتصادی زنان هم در مقایسه با یکسال قبل کاهش یافته و به ۱۷,۵ درصد در مقابل ۷۱ درصد مردان رسیده است.
برپایه گزارش مرکز آمار نرخ بیکاری زنان فارغ التحصیل دانشگاهی هم دو برابر این شاخص در گروه مردان است. نرخ بیکاری زنان این گروه ۲۷,۳ درصد است در حالی که برای مردان ۱۲,۶ درصد و در کل ۱۷,۴ درصد گزارش شده است.
نرخ بیکاری گروه سنی ۱۸ تا ۳۵ سال ۱۷,۹ درصد گزارش شده است. این شاخص در جمعیت زنان دو برابر جمعیت مردان است. نرخ بیکاری زنان این گروه ۲۹,۳ در مقابل ۱۴,۷ درصد گروه مردان اعلام شده است.
برپایه این گزارش کرمانشاه (۱۶,۳)، چهارمحال و بختیاری (۱۶,۱)، خوزستان (۱۴,۵)، لرستان (۱۳,۸)، هرمزگان (۱۳,۵) یزد (۱۳,۴) و کردستان (۱۲,۹) بالاترین نرخ بیکاری را دارند. کمترین نرخ بیکاری هم در خراسان جنوبی (۵,۴)، خراسان رضوی (۶,۳)، ایلام (۸,۱) و خراسان شمالی (۸,۸) درصد گزارش شده است.
مرکز آمار در حالی مدعی کاهش نرخ بیکاری است که شمار چشمگیری از کارگران در ماههای گذشته اخراج شدهاند.
دولت حسن روحانی مدعی است که «برنامههای اشتغالزایی» موفقیتآمیز بودهاند. فعالان کارگری اما نرخ بیکاری اعلام شده از سوی دولت را غیرواقعی و دستکاریشده میدانند. مرکز آمار ایران در طرح آمارگیری نیروی کار هر فردی که در دو هفته آمارگیری فقط یک ساعت کار کرده باشد را شاغل محسوب میکند.
در همین زمینه: