علیرضا فیروزجا، نخستین سوپر استاد بزرگ شطرنج ایران گزارش‌های خبری درباره تغییر تابعیت‌اش را تأیید کرد و گفت که از این پس احتمالاً «برای فرانسه بازی خواهم کرد.» دلیل اصلی مشکلاتی است که دستور منع بازی ورزشکاران ایرانی با اسرائیل از سوی جمهوری اسلامی برای ورزشکاران حرفه‌ای ایجاد کرده است.

علیرضا فیروزجا در مسابقات شطرنج سریع جهان، ۲۰۱۸ ــ عکس: Leonid Fleischman, Wikipedia, dynamo.kiev.ua

علیرضا فیروزجا دومین بازیکن جوان جهان است که به لقب سوپر استاد بزرگ در ۱۶ سالگی رسید و از نوامبر ۲۰۱۹، ارشدترین قهرمان شطرنج ایران و بزرگ‌ترین بازیکن ۱۶ ساله جهان است.

این استاد شطرنج در آخرین مسابقات مهم سال ۲۰۱۹، در تورنمنت «مسابقات سریع شطرنج قهرمانی جهان» مسکو پس از ماگنوس کارلسن سوئدی با تنها یک امتیاز کمتر در جایگاه دوم ایستاد.

فیروزجا در این دوره از مسابقات سرگئی کاریاکین، سوپراستاد بزرگ روسیه (قهرمان سابق مسابقات شطرنج سریع) و شهریار ممدیاروف، سوپر استاد بزرگ آذربایجانی (پنجمین بازیکن بزرگ شطرنج جهان) را شکست داد.

او یکی از «اعجوبه‌های شطرنج» (Chess Prodigy) است؛ از معدود بازیکنان نوجوانی که توانسته اند استاد بزرگ‌های بزرگسال را شکست دهند.

بزرگترین بازیکن شطرنج ایران هشتم دی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایسنا) تأیید کرد که به دلیل «مشکلاتی بر سر راه» دیگر با پرچم ایران بازی نخواهد کرد.

هفته گذشته روزنامه بریتانیایی «گاردین» و خبرگزاری «رویترز» در گزارش‌هایی اشاره کردند که فیروزجا به خاطر منع مسابقه با ورزشکاران اسرائیلی دیگر در تیم ایران بازی نخواهد کرد.

مهرداد پهلوان‌زاده، رئیس فدراسیون شطرنج ایران نیز به ایسنا دراین‌باره گفته بود که «فیروزجا در حال حاضر اقامت فرانسه را دارد و ممکن است تغییر تابعیت او حتی برای آمریکا نیز باشد و بخواهد زیر پرچم فرانسه یا آمریکا در مسابقات شرکت کند.»

به گزارش رویترز، فدراسیون شطرنج ایران تصمیم گرفته بود تیمی به مسابقات شطرنج سریع نفرستد تا از مواجهه احتمالی ورزشکارانش با حریف اسرائیلی و دورنمای تحریم جلوگیری کند.

به نوشته گاردین، فیروزجا این منع را نپذیرفت و با پرچم فدراسیون شطرنج در مسابقات جهانی شطرنج سریع بازی کرد.

فیروزجا یک بار دیگر در تورنمنتی در آلمان در آوریل سال جاری میلادی وادار شده بود که از مسابقه با یک حریف اسرائیلی صرف نظر کند.

جمهوری اسلامی ایران دولت اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسد و به ورزشکاران ملی اجازه رویارویی با حریفان اسرائیلی را نمی‌دهد. این ماجرا ۱۳۹۶ و پس از آن بار دیگر جنجالی شد که علیرضا کریمی، عضو تیم ملی امید ایران در وزن ۸۶ کیلوگرم در رقابت‌های کشتی آزاد زیر ۲۳ سال قهرمانی جهان برای روبه‌رو نشدن با کشتی‌گیر اسرائیلی، در میانه کشتی با حریف روس و در حالی که با نتیجه ۳ بر ۲ پیش بود، به توصیه مربیان تیم ملی به عمد شکست خورد و از رسیدن به مدال طلای جهان بازماند.

پس از آن اعتراض‌های کشتی‌گیران از جمله رسول خادم، رئیس فدراسیون کشتی آزاد به جایی نرسید. در پاسخ به این اعتراض‌ها، مسعود سلطانی‌فر، وزیر ورزش اعلام کرد که رهبر جمهوری اسلامی درباره رویارویی ورزشکاران ایرانی و اسرائیلی به‌عنوان یک «اصل کلی و راهبردی» تصمیم گرفته و نمی‌توان از نظر او برگشت.


در همین زمینه: