رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران انتقال آب دریای خزر به سمنان را «کارشناسی» و «از پیش تصویب شده» می‌داند که «باید اجرایی شود» و سازمان‌های غیردولتی فعال در حوزه محیط زیست را به «وابستگی» و «نفوذ ایدئولوژیک» متهم می‌کند.

عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران

عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران در گفت‌وگو با روزنامه «ایران»، ارگان رسمی دولت جمهوری اسلامی، برخی از سازمان‌های غیردولتی فعال در حوزه محیط زیست را به فعالیت‌هایی که «ایدئولوژیک و عقیدتی» نامید، متهم کرد.

او بدون بیان جزییات در پاسخ به پرسشی در باره فشار امنیتی بر فعالان محیط زیست، گفت: قبول دارد فضای محیط زیست «امنیتی» شده است. کلانتری در ادمه اما بدون بیان جزییات، برخی سازمان‌های محیط زیست را « حقه‌باز و وابسته» خواند که در به گفته او «در مدارس طبیعت هم نفوذ کرده بودند».

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست سپس مدارس طبیعت که با مجوز سازمان متبوع او فعال شده بودند را به ترویج «انحراف فکری» و «منکر شدن خدا» متهم کرد و مدعی شد: یک عده‌ای در مدارس طبیعت نفوذ کرده بودند. او اما از توضیح بیشتر در این باره خودداری کرد و تنها گفت که پس از بازداشت کارشناسان محیط زیست در دو سال قبل، این سازمان‌ها دچار شوک شدند و «خودشان را پاکسازی کردند».

کلانتری در باره سرنوشت فعالان محیط زیست که از سوی دادگاه انقلاب به هشت تا ۱۰ سال زندان محکوم شده‌اند هم گفت: چهار تن از آنها به اعدام محکوم شده بودند. او نام هیچ یک از این افراد را فاش نکرد اما اظهاراتش به محکومیت شش فعال محیط زیست که آبان امسال به زندان محکوم شدند، باز می‌گردد.

در همین زمینه:

دادگاه انقلاب جمهوری اسلامی ایران آبان امسال نیلوفر بیانی  را به ۱۰ سال زندان و رد مال شش سال کار در سازمان ملل، مراد طاهباز را به ۱۰ سال زندان، طاهر قدیریان و هومن جوکار را هر یک به ۸ سال زندان و امیرحسین خالقی و سپیده کاشانی را هم هر کدام به ۶ سال زندان محکوم کرد.

حکم سام رجبی و عبدالرضا کوهپایه که دو سال قبل همزمان با موج دستگیری فعالان محیط زیست بازداشت شدند، هنوز مشخص نشده است. بهمن ۹۶ این فعالان همراه با کاووس سیدامامی بازداشت شدند. دو هفته بعد مسئولان قضایی اعلام کردند که کاووس سیدامامی در زندان خودکشی کرده است اما خانواده و وکیل او خواستار بررسی بیشتر علت مرگش شدند.

در اسفند سال گذشته، در ادامه بازداشت فعالان محیط زیست حسن راغ، عارف زارع، محمد زارع، عبدالرضا کوهپایه و علیرضا فرهادزاده نیز بازداشت شدند. مقام‌های قضائی اتهام این فعالان را جاسوسی عنوان کرده بودند که به اعتراض سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت اطلاعات منجر شد. از میان این بازداشت‌شدگان حسن راغ، عارف و محمد زارع و علیرضا فرهادزاده با تودیع وثیقه آزاد شده‌اند.

کلانتری بازداشت فعالان و کارشناسان محیط زیست را موجب «تضعیف» نهادهای زیست محیطی دانست. او در جایی دیگری از این گفت‌وگو اما با بیان اینکه برخی سمن‌ها «حقه‌باز و وابسته بودند» به  صورت تلویحی از بازداشت‌ها دفاع کرد و گفت: «باید آنها را شناسایی و اصلاح می کردند».

به گفته او شوک ناشی از دستگیری فعالان محیط زیست سبب شد « خودشان یواش یواش پاکسازی کردند، آنهایی که زیر سوال بودند [را] کنار گذاشتند و دوباره دارند فعال می‌شوند».

انتقال آب خزر باید اجرایی شود

او در بخش دیگری از گفت‌وگو از انتقال آب دریای خزر به سمنان دفاع کرد و گفت: «این طرح ارزیابی زیست محیطی دارد. مجوز زیست محیطی آن را دولت احمدی نژاد داده است. مجوز انتقال آب آن را هم دولت آقای خاتمی صادر کرد».

کلانتری در پاسخ به پرسشی در باره احتمال تخریب جنگل و قطع درختان برای لوله‌گذاری، مدعی شد: این مسیر قبلا برای انتقال گاز «پاکسازی شده است. لوله انتقال آب از کنار لوله گاز رد می شود. حداکثر مقدار درختی که قطع می شود حدود ۴۰ هکتار است».

او «سیاسی بودن» طرح انتقال آب خزر به سمنان را رد کرد، آن را مربوط به ۲۵ سال آینده دانست و گفت: «وزارت نیرو اینجا تقاضای انتقال آب کرده است، ما هم موافقت کردیم. اینها را هم باید از وزیر نیرو سوال کنید. سمنان هم مشکل آب دارد. شما اگر انتقال آب سمنان را تا ۲۵ سال آینده تامین نکنید ۷۰۰ تا۸۰۰ هزار نفر ممکن است به حاشیه تهران اضافه شود».

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در حالی بر اجرای طرح انتقال آب خزر به سمنان اصرار می‌ورزد که بسیاری از کارشناسان، فعالان محیط زیست و نمایندگان مجلس شورای اسلامی نسبت به عواقب زیست محیطی و اجتماعی آن هشدار داده‌اند. کلانتری اما بدون توجه به این انتقادها گفت: بالاخره این طرح یک وقتی باید اجرا شود. این طرح برای ۲۵ سال بعد است. الان باید برنامه ریزی کرد. اجرای طرح ۱۰تا ۱۵ سال زمان می برد.