کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل نسبت به اعمال شکنجه و بدرفتاری با معترضان بازداشت شده در اعتراضات سراسری آبان ماه ۹۸ به مقامات جمهوری اسلامی هشدار داده و از آنان خواستند تا هرچه سریعتر این زندانیان را آزاد کنند.
۱۶ کارشناس حقوق بشر سازمان ملل متحد در این بیانیه شدیدالحن به حکومت ایران به علت سرکوب گسترده معترضان در جریان اعتراضات آبان ماه انتقاد کرده و گفتهاند هزاران نفر از بازداشتشدگان این ناآرامیها همچنان تحت شکنجه یا بدرفتاری هستند.
کارشناسان مستقل حقوق بشر سازمان ملل روز جمعه ۲۰ دسامبر/ ۲۹ آذر در بیانیهای مشترک با شوکآور خواندن گزارشاتی که اخیرا در خصوص وضعیت بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه منتشر شده، اعلام کردند از گزارشهای رسیده در مورد برخورد خشونت آمیز نیروهای امنیتی با معترضان که منجر به حوادث ناگوار و جان باختن تعدادی از شهروندان شده است، متأسفاند:
«گزارشهای رسیده حاکی از آن است که شهروندان بازداشت شده در ایران برای اخذ اعترافات اجباری تحت شکنجه فیزیکی یا سایر بدرفتاریهای دیگر قرار گرفتهاند. همچنین برخی از بازداشت شدگان با وجود جراحات ناشی از شکنجه همچنان با عدم رسیدگی پزشکی در زندانها مواجه هستند.»
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد پیش از این در خصوص وضعیت برخورد با معترضان و شرایط نامناسب نگهداری شهروندان بازداشت شده در ایران ابراز نگرانی کرده بود.
کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل اما در ادامه بیانیه خود با تأکید بر اینکه بسیاری از بازداشت شدگان در زندانهای پر ازدحام نگهداری میشوند اعلام کردهاند که برخی از این بازداشت شدگان از سوی نهادهای امنیتی در معرض «ناپدید سازی قهری» قرار دارند.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، دیوید کای، گزارشگر ویژه اشاعه حق آزادی بیان، میشا فارست، گزارشگر ویژه وضعیت مدافعان حقوق بشر و ۱۳ کارشناس دیگر حقوق بشر سازمان ملل متحد این بیانیه را امضا کردهاند.
بر اساس اخبار منتشر شده از ایران، دستکم هفت هزار نفر از شهروندان شرکت کننده در اعتراضات سراسری آبان ماه از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند. همچنین به گفته یک نماینده مجلس، گستردگی اعتراضات به ۷۱۹ نقطه در سراسر کشور رسیده بود.
کارشناسان مستقل حقوق بشر با اشاره به عملکردهای فراقانونی نهادهای قضایی و امنیتی در ایران نگرانی خود را از روند غیرعادلانه قضایی در دادگاهها ابراز کردهاند:
«ما قبلاً شاهد بودهایم که با وجود ادعاهای مقامات ایران در خصوص کاهش فشارها بر مخالفان، تلویزیونهای دولتی ایران اقدام به پخش اعترافات میکنند. همچنین طبق گزارشها، بسیاری از بازداشت شدگان از حق دسترسی به وکیل محروم ماندهاند. ما بسیار ناراحت هستیم که عملکرد مقامات ایران در برابر اعتراض مسالمت آمیز شهروندان که از حقوق خود در آزادی بیان، اجتماعات و اجتماعات استفاده میکنند اینگونه بوده است.»
در بندهای پایانی این بیانیه، این کارشناسان از میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد خواستهاند تا تحقیقات مستقل و بیطرفانهای در خصوص نقص گسترده حقوق بشر در جریان برخورد با معترضان آبان ماه از جمله جان باختن تعدادی از شهروندان معترض انجام دهد.
سازمان حقوق بشری عفو بینالملل در تازهترین گزارش خود که روز دوشنبه ۲۵ آذر ماه منتشر کرد، از احراز هویت و تأیید مرگ ۳۰۴ تن از شهروندان معترض در ایران خبر داد و اعلام کرد مصاحبه با دهها نفر در داخل ایران نشان میدهد که مقامات و مسئولان جمهوری اسلامی چهطور بازداشتیها را در انزوای کامل از جهان بیرون نگاه داشتهاند و آنها را در معرض شکنجه و سایر بدرفتاریها قرار دادهاند.
عفو بین الملل همچنین به بازداشت خودسرانه خبرنگاران، دانشجویان و مدافعان حقوق بشر از جمله اقلیتها و فعالان حقوق کارگری اشاره و تاکید کرده که بازداشتهای گسترده در ایران همچنان ادامه دارد.
- در همین زمینه