در پی تلاشهای یک هفته اخیر سازمان ملل و همزمان با مذاکرات غیررسمی عربستان سعودی با شیعیان حوثی مورد حمایت ایران، دولت یمن و حوثیها در استان تعز دهها زندانی را مبادله کردند.
بهگزارش رویترز، شیعیان حوثی و منابع دولتی پنجشنبه ۲۸ آذر / ۱۹ دسامبر اعلام کردند که با یک توافق محلی در استان تعز یمن دو طرف دهها زندانی را مبادله کردند.
این توافق محلی همزمان با تلاشهای دیپلماتیک سازمان ملل متحد در این هفته و مذاکرات غیررسمی عربستان سعودی با حوثیها درباره آتشبس احتمالی انجام شده است.
منابع محلی در تعز گفتند ۷۵ زندانی وابسته به دولت عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن که از سوی سازمان ملل بهرسمیت شناخته میشود آزاد شدند. در مقابل، شبکه المسیره وابسته به حوثیها اعلام کرد که ۶۰ نفر وابسته به این گروه نیز آزاد شدند.
عبدالقادر المرتضی، رئیس کمیته ملی حوثیها در امور اسرای یمن روز پنجشنبه در یک پیام توئیتری آزادی دهها اسیر را تأیید کرد.
یمن کشوری تقسیم شده است. حوثیهای تحت حمایت ایران از سال ۲۰۱۴ کنترل صنعا پایتخت یمن و بخش بزرگی از شمال این کشور را در اختیار دارند. ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی به نمایندگی از سوی رئیس جمهوری یمن و دولت او از سال ۲۰۱۵ به اینسو وارد این درگیری شده است.
تعز سومین شهر بزرگ یمن در خط مقدم جنگ قرار دارد و بیثبات است. در ماه دسامبر گذشته در استکهلم با میانجیگری سازمان ملل توافقی در مورد تشکیل کمیتهای برای ایجاد گذرگاههای بشردوستانه به این شهر بهدست آمد، اما تاکنون در این زمینه هیچ پیشرفتی حاصل نشده است.
یک مقام آگاه از مذاکران دولت یمن و حوثیها به شبکه المسیره گفت بر سر ساز و کار گشایش گذرگاههای انسانی و گذرگاههای رساندن کاروانهای مواد غذایی به غیرنظامیان نیز توافق شده است.
سازمان ملل در تلاش است تا بار دیگر مذاکرات سیاسی را برای پایان دادن به جنگی که باعث کشته شدن دهها هزار نفر از مردم شده و میلیونها نفر را به آستانه قحطی رسانده است، آغاز کند.
یک سال پس از مذاکرات استکهلم، مارتین گریفیتس، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، این هفته با مقامات یمن و ریاض دیدار کرد.
گفتوگوهای طرفهای جنگ یمن با میانجیگری سازمان ملل نیز برای اولین بار از ماه سپتامبر در بندر استراتژیک الحدیده انجام شد. سازمان ملل به دنبال اجرای یک آتشبس محلی و خروج نیروها از بندر الحدیده بر اساس توافق استکهلم است.
در همین حال، منابع آگاه گفتهاند که ریاض از اواخر ماه سپتامبر مذاکرات غیررسمی خود را با حوثیها در مورد آتشبس گستردهتر انجام میدهد. پیش از این، آسوشیتدپرس در آبانماه گزارش داده بود که مذاکرات حوثیها با عربستان سعودی در عمان، کشور هممرز با یمن و عربستان سعودی، بهعنوان میانجی، در حال انجام است. آسوشیتدپرس نوشت عمان در گذشته بهعنوان یک واسط در سکوت عمل کرده است و در صورت توافق احتمالی، ممکن است مذاکرات در پشت درهای بسته ادامه یابد.
سعودیها بهدنبال این تضمین هستند که حوثیها از قدرت شیعه در ایران فاصله بگیرند. ریاض از مدتها بیم آن داشت که حوثیها بتوانند حضور ایران را در امتداد مرز سعودی و یمن برقرار کنند.
دولت یمن مورد حمایت عربستان سعودی در ۱۴ آبان / ۵ نوامبر سال جاری، توافقنامهای نیز با جداییطلبان موسوم به «شورای انتقالی جنوب یمن» که امارات متحده عربی از آنها پشتیبانی میکند امضا کرد. این توافقنامه با هدف پایان دادن به درگیری جنگ داخلی امضا شد و تقسیم قدرت در جنوب یمن را ملزم و شماری از وزارتخانهها را به «شورای انتقالی» واگذار کرد. سازمان ملل از این توافق نیز استقبال کرد.
حوثیها ماه گذشته به دولت یمن پیشنهاد مبادله دو هزار زندانی را داده بودند. قبل از آن نیز آنها اعلام کرده بودند که اگر ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی حملات به مناطق تحت کنترل این گروه را متوقف کند، آنها نیز به حملات خود علیه عربستان سعودی پایان خواهند داد.
بیشتر بخوانید: