بارندگی شدید خوزستان را با بحران تازهای روبهرو کرده است. در اهواز مسئولان مشکلات فاضلاب شهر را رفع نکردهاند و همین موجب شده است که با این بارندگی شدید فاضلابها به خیابانها سرریز شده و گلولای و زبالهها در آبگرفتگیها رها ماندهاند. مدارس، ادارات و اتوبوسهای شهری تعطیل شدهاند.
در استان خوزستان از روز گذشته، دوشنبه ۲۵ آذر بارندگی شدیدی آغاز شده و این استان را با مشکلات فراوانی روبهرو کرده است. این شرایط در اهواز با ناکارآمدی مسئولان تشدید شده است.
خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا) در گزارشی که ساعاتی بعد از روی سایت این خبرگزاری حذف شد، نوشت: «حال اهواز بیشتر از آنکه به یک شهر بارانخورده شبیه باشد، همانند شهر گرفتار در یک سونامی عظیم شده است.»
بنا به این گزارش، خیابانها مملو از آب باران و پسزدگیهای فاضلاب شدهاند، دریچههای فاضلاب کاملاً باز هستند و امکان تردد بهصورت پیاده تقریباً در بسیاری خیابانها و معابر وجود ندارد. وجود گلولای و زبالههای رهامانده در آب نیز افزون بر ایجاد مشکلات بهداشتی، «تصویری مشمئزکننده» از شهر به نمایش گذاشته است.
اهواز سیستم دفع آبهای سطحی را ندارد به همین دلیل آب باران باید بهصورت دستی به سمت شبکههای دفع فاضلاب هدایت شود اما شمار کم تیمهای پاکسازی شهرداری جوابگوی حجم بالای بارندگی نیست.
آب ناشی از باران و فاضلاب شب گذشته وارد بسیاری از منازل شهروندان اهوازی بهویژه ساکنان نقاط مرکزی شهر شد.
بسیاری از زیرگذرهای اهواز مملو از آب بودند و خودروهای بسیاری به دلیل آبگرفتگی در حین حرکت خاموش شدند و ترافیک ایجاد کردند.
مدارس و ادارات اهواز به دلیل مشکلات آبگرفتگی تعطیل اعلام شدند اما بسیاری مشاغل خدماترسان مانند تاکسیها، اتوبوسهای شهری، تاکسیهای تلفنی و اینترنتی نیز تعطیل شدند و تردد در این شهر دشوارتر شد.
شب گذشته، در پی بارشهای بیسابقه و نوسانات شدید برق در اهواز، در بیمارستان خمینی این شهر چهار زن که در بخش آیسییو بستری بودند، دچار مشکل شدند که با وجود عملیات احیا از سوی تیم پزشکی، جان خود را از دست دادند.
اهواز سالهاست که از سیستم دفع آبهای سطحی محروم است. در سالهای اخیر با گسترش ساختوسازها و عدم توسعه شبکه دفع فاضلاب به تناسب آن، این مشکلات بیشتر شده است.
اهواز دارای دو هزار و ۴۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب است که یکهزار و ۱۰۰ کیلومتر آن فرسوده است، جنس این شبکهها بهطور عمده بتنی است و در اثر ورود فاضلاب ریزش کردهاند.
بهنام مریدی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اهواز مسئول آبگرفتگی خیابانها را شهرداری میداند و میگوید این سازمان باید آب ناشی از باران را دفع کند.
بهگفته مریدی، درحال حاضر حتی با بارش ۱۰ میلیمتری باران نیز شبکه دفع فاضلاب دچار مشکل میشود، این شبکه تنها برای دفع فاضلاب تعبیه شده و گنجایش دفع آبهای سطحی را ندارد.
موسی شاعری، شهردار اهواز نیز ظرفیت کم شبکه فاضلاب را عامل آبگرفتگیهای سطح شهر میداند و میگوید شرکت آب و فاضلاب باید فضلابها را لایروبی کند.
بهنام مریدی میگوید در سیل فروردینماه شبکه فاضلاب ۳۳ نقطه اهواز مانند اقبال، کوروش، کوی مشعلی، عین۲، شهرک دانشگاه و گلستان به دلیل مکش منفی شبکه ریزش کرده است و ۴۰ کیلومتر آسیب دیدهاند.
شورای شهر اهواز طرحی را برای رفع آبگرفتگی معابر هنگام بارندگی تهیه کرده بود که اعتبار لازم به آن تخصیص نیافت. قرار بود با نصب پمپ و تقویت ایستگاههای پمپاژ شرکت آب و فاضلاب اهواز در مجاورت رودخانه یا کلکتورهای این شرکت، ظرفیت تخلیه هنگام بارندگی بالا برود. این طرح اما عملی نشد.
میزان بارندگی در اهواز در روز گذشته ۶۰ میلیمتر بوده است که دستکم این شهر را ۲۴ ساعت فلج خواهد کرد.
در شهرهای دیگر خوزستان نیز بارندگی شدید است. علی تابعالحجه، رئیس اداره هواشناسی آبادان میزان بارندگی روز دوشنبه در آبادان را ۱۱۲,۵ میلیمتر اعلام کرد و گفت: «بارندگی روز دوشنبه معادل ۷۳ درصد بارندگی سالانه این شهرستان بود.»
مقدار بارشهای ثبتشده در آبادان و خرمشهر از اول مهر تا ۲۶ آذر امسال ۲۳۰ میلیمتر گزارش شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۲۰ درصد افزایش نشان میدهد.
بهگفته اداره کل هواشناسی خوزستان، بارندگی تا اوایل روز چهارشنبه ادامه خواهد داشت.
مدارس، دانشگاهها و مراکز آموزشی ۱۳ شهرستان خوزستان روز سهشنبه ۲۶ آذرماه در نوبت صبح به دلیل بارش و آبگرفتگی معابر تعطیل اعلام شد.
به دلیل آبگرفتگی خیابانهای آبادان و خرمشهر همه مدارس و ادارههای این دو شهر در روز سهشنبه تعطیل اعلام شد. مدارس و دانشگاههای اهواز، کارون و شادگان در نوبت عصر سهشنبه نیز تعطیل اعلام شدند. ادارات کارون عصر سهشنبه هم تعطیل هستند.
احتمال وقوع سیل بر اساس شدت بارش باران در چند استان دیگر نیز بالاست. سیفالله آقابیگی، مدیرکل پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در اینباره گفت: «استانهای فارس، بوشهر، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و بخشهایی از هرمزگان و کرمان از شدت بارندگی بیشتری برخوردار خواهند بود. در این میان استانهای سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، لرستان، ایلام، کرمانشاه و بخشهایی از گیلان و مازندران نیز با شدت کمتری درگیر سامانه جدید بارشی خواهند شد.»
بهگفته آقابیگی، با توجه به پیشبینی سازمان هواشناسی مبنی بر وقوع بارندگیهای شدید در روزهای پیش رو، تمامی تیمهای عملیاتی بخش آب در آمادهباش کامل برای مواجهه با سامانه جدید بارشی هستند.
بیشتر بخوانید: