مجتبا یوسفیپور – کلاه قرمزی با آمدن به سینماها و شکستن رکوردهای فروش بار دیگر لبخند را به لبهای تماشاگران و سینماداران آورده است؛ لبخندی که اکنون بر چهره مدیران حوزه هنری و شهرداری تهران هم دیده میشود.
در گزارش این هفته میپردازیم به ماجرای حل دعوای شورای صنفی نمایش با حوزه هنری و شهرداری، خبر بازیگران تازه فیلم اصغر فرهادی، نظر نهایی کمیسیون فرهنگی مجلس درباره پروژه سینمایی «لاله» و همچنین دو خبری که در گزارش هفته قبل فرصت نشد به آنها بپردازیم: نشست تعاملی سینماگران با نیروی انتظامی و میهمانی افطار رئیس دولت با حضور برخی از سینماگران. چون همیشه خبرهای کوتاه تولید و اکران بخشهای پایانی این گزارش هستند.
کلاه قرمزی همه را آشتی داد
فیلم «کلاه قرمزی و بچه ننه» علاوه بر آنکه در نخستین هفته اکرانش به سینماهای ایران رونق بخشید و بار دیگر تماشاگران را با سینما آشتی داد، ظاهراً عاملی شده که دعوای چندین ماهه میان شورای صنفی نمایش و حوزه هنری نیز به پایان برسد و دو سوی دعوا با یکدیگر آشتی کنند.
کلاه قرمزی تماشاگران را با سینما و مدیران را با هم آشتی داد.
چهارشنبه هفته گذشته شورای صنفی نمایش جلسهای با نمایندگان حوزه هنری و شهرداری برگزار کرد. به گفته حبیب کاوش، سخنگوی شورای صنفی نمایش حاصل این جلسه به توافق رسیدن با شهرداری و حل مشکلات این شورا با شهرداری بود و قرار شد از روز پنجشنبه پردیسهای سینمایی تماشا، راگا و ملت فیلمهای اکران عید فطر را نمایش دهند. همچنین به گفته هادی منبتی، مدیرعامل مؤسسه تصویر شهر مشکل سینما آزادی نیز در این جلسه حل شد و شورای صنفی نمایش حواله نمایش فیلمها در سینماهای شهرداری را صادر کرد و فیلمها به پردیسها تحویل داده شد. بر این اساس با پایان اکران عید فطر، سینما آزادی بار دیگر به عنوان یکی از سینماهای سرگروه اکران به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
از سوی دیگر رضا سعیدیپور، مدیر سینما آزادی و نماینده حوزه هنری در این جلسه از تصمیم شورای صنفی برای نمایش فیلم «کلاه قرمزی و بچهننه» به سرگروهی سینما استقلال خبر داد، اما به گفته او این مسئله با نگرانی و اعتراض مدیر سینما قدس، سرگروه فعلی نمایشدهنده این فیلم روبرو شده است که اعتقاد دارد با این تصمیم این سینما بخشی از مخاطبان خود را از دست خواهد داد. در نهایت به پیشنهاد شورای صنفی قرار شد که فیلم «ضد گلوله» در سینما استقلال به نمایش درآید و «کلاه قرمزی و بچهننه» تنها در دو سانس ۱۰ و ۱۲ در این سینما به روی پرده رود. این در حالی است که حوزه هنری خواهان نمایش فیلم به طور کامل در سینما استقلال است. در نهایت در این جلسه نمایندگان شورای صنفی نمایش و حوزه هنری نتوانستند به توافقی با یکدیگر برسند.
اما در روز پنجشنبه جلسه دیگری برگزار شد. بنا به آنچه اعلام شده است در این جلسه با وساطت محمد حسینی، وزیر ارشاد و مهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، طرفین به توافق رسیدند و قرار شد که سینماهای حوزه هنری نیز به سینماهای نمایشدهنده اکران عید فطر افزوده شوند.
جمعهشب، محمد حمزهزاده، معاون هنری حوزه هنری در «برنامه تلویزیونی هفت» شرکت کرد و از توافق حوزه هنری با سازمان سینمایی خبر داد. به گفته او بر اساس این توافق قرار است از این پس حوزه هنری اسامی فیلمهایی را که ارزشی نمیداند و با اکران آنها مخالف است به شکل محرمانه در چندین نوبت به سازمان سینمایی اعلام کند و بر اساس اعلام حوزه، شورای نمایش پروانه نمایش فیلمها در سینماهای حوزه را صادر کند. بر این اساس بعد از برگزاری جشنواره فیلم فجر، حوزه هنری فهرست اولیه فیلمهای ممنوعه را به سازمان سینمایی اعلام خواهد کرد و اگر فیلمی بعد از جشنواره تولید و آماده نمایش شود به شکل ویژه بازبینی خواهد شد و حوزه هنری در ارتباط با تمایل و یا عدم تمایل خود به اکران آن اعلام نظر خواهد کرد.
بازیگران جدید فیلم اصغر فرهادی
علی مصفا، برنیس بژو و طاهر رحیم بازیگران فیلم تازه اصغر فرهادی
برهنیس بژو، بازیگر فرانسوی نامزد جایزه اسکار جایگزین ماریون کوتیار در فیلم جدید اصغر فرهادی شد.
کمپانی «ممنتو فیلمز»، تهیهکننده فیلم با اعلام این خبر تداخل کاری ماریون کوتیار با زمان فیلمبرداری فیلم فرهادی را که قرار است در نیمه اکتبر در فرانسه انجام شود دلیل این جابجایی اعلام کرده است. برنیس بژو سال گذشته با بازی در فیلم «هنرمند» ساخته همسرش میشل هازانویسیوس مورد توجه قرار گرفت و به شهرتی جهانی دست یافت.
از سوی دیگر اعلام شده است علی مصفا، بازیگر و کارگردان ایرانی نیز قرار است در این پروژه با فرهادی همکاری کند. طاهر رحیم، دیگر بازیگر فرانسوی که پیشتر اعلام شده بود در این پروژه حضور خواهد داشت، قرار است یکی از نقشهای اصلی فیلم را بازی کند.
فیلم فرهادی که هنوز عنوانش مشخص نشده است قرار است با بودجهای نزدیک به ۱۱ میلیون یورو در شهر پاریس فیلمبرداری شود. پیشتولید فیلم آغاز شده است و امید میرود که پیش از برگزاری جشنواره فیلم کن فیلم آماده نمایش شود.
«لاله» فمینیستی است!
بیژن نوباوه، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس: اعضای کمیسیون فرهنگی ساخت فیلم «لاله» را در اولویتهای کلان فرهنگی ندانستند و زیر بار ساخت این فیلم نخواهند رفت.
سرانجام تقریباً نظر نهایی کمیسیون فرهنگی مجلس در ارتباط با پروژه میلیاردی «لاله» مشخص شد.
بیژن نوباوه، عضو کمیسیون فرهنگی که این روزها در ارتباط با خبرهای مربوط به این پروژه بسیار از او میشنویم، با «فمینیستی» خواندن محتوای فیلمنامه این فیلم از مخالفت کمیسیون فرهنگی مجلس با ساخت آن خبر داد و گفت: «موضع رسمی کمیسیون فرهنگی مجلس درباره ساخت این پروژه سینمایی را سخنگو باید اعلام کند، اما در نگاه کلی به جمعبندی برای ساخت این فیلم نرسیدهایم و اعضای کمیسیون فرهنگی ساخت این فیلم را در اولویتهای کلان فرهنگی ندانستند و زیر بار ساخت این فیلم نخواهند رفت.»
او همچنین تأکید کرد: «بر اساس اختیارات قانونی درباره ساخت این پروژه اظهار نظر میکنیم و اگر این اظهار نظر به عنوان یک مرجع قانونگذار رعایت نشود، از مسیر قانونی و اختیاراتی که داریم اعمال نظر خواهیم کرد.»
به گفته نوباوه «یکی از شاخصههای پررنگ در فیلمنامه «لاله» وجود نگاه فمینیستی در کلیت فیلمنامه است و اینگونه عنوان شده که در ایران نوعی نگاه مقاومت در برابر رشد خانمها وجود دارد.»
این نماینده مجلس همچنین در پاسخ به این پرسش که پیشتولید فیلم از هم اکنون آغاز شده است و واکنش مجلس در برابر آن چیست، این خبرها را تلاش برای قرار دادن افکار عمومی در برابر عمل انجامشده خواند و تأکید کرد که در این صورت «در نهایت وزیر ارشاد به مجلس فراخوانده میشود و اگر مجلس قانع نشد، ساز و کار قانونی برای بعد از آن را در نظر میگیریم.»
بنا به خبرها، در میهمانی افطار رئیس دولت با سینماگران، نسرین مقانلو، بازیگر سینما خبر از بازی خود در این فیلم سینمایی داد، هرچند بعدتر «بانی فیلم» از تماس با یکی از عوامل فیلم «لاله» و تکذیب این خبر سخن گفت. بنا به خبر این روزنامه «تاکنون با هیچ بازیگری برای ایفای نقش در فیلم اسدالله نیکنژاد قرارداد امضاء نشده است.»
نشست سینماگران با پلیس
سردار بهمن کارگر، معاون اجتماعی ناجا: اگر کسی بخواهد وزیر ارشاد را تضعیف کند یا رئیس سازمان سینمایی را، از نظر ما مردود است.
سرانجام بعد از چندینبار تأخیر و عقب افتادن، نشست تعاملی سینماگران با پلیس در آخرین روزهای ماه رمضان و بدون حضور خبرنگاران و مدیران سینمایی برگزار شد. در این نشست برخی از سینماگران چون فرهاد توحیدی، رویا تیموریان، همایون اسعدیان و منوچهر محمدی از جانب جامعه سینمایی حرف زدند و سردار بهمن کارگر، معاون اجتماعی نیروی انتظامی و بیژن نوباوه، نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی برای جمعی از سینماگران سخن گفتند.
فرهاد توحیدی، از اعضای هیأت مدیره خانه سینما در سخنان خود با اشاره به گفتههای پیشین بهمن کارگر در ارتباط با موضوع فساد در سینما گفت: «اهل فرهنگ شأنی بالاتر از سیاست دارند و در اردوگاه این و آن، پیاده نظام کسی نمیشوند.»
همایون اسعدیان، دیگر سینماگر حاضر در این جلسه نیز در همین ارتباط گفت: «ما جلسات مختلفی با نیروی انتظامی داشتیم، در واقع انجام دادن بحث فرهنگی در نیروی انتظامی یک طنز تلخ است. چرا که صحبت کردن درباره فرهنگ برای یک جاهای دیگری است اما چون آنجاها نمیتوانیم صحبت کنیم، اینجا صحبت میکنیم.»
او در توضیح تلاشهای سینماگران برای دیدار با معاونت سینمایی و عدم امکان آن افزود: «در شش ماه گذشته ما حدود ۱۰ بار با اعضای نیروی انتظامی دیدار و گفتوگو کردیم اما از یک ماه و نیم قبل کانون کارگردانان درخواست دیدار با معاونت سینمایی وزارت ارشاد را داده است که هنوز هم هیچ جوابی نگرفتهایم.»
بهمن کارگر، معاون اجتماعی ناجا نیز در بخش نخست سخنان خود با دفاع از گفتههای پیشیناش مبنی بر برخورد نیروی انتظامی با فساد در سینما در توضیح آن افزود: «در واقع سینما آمده است که با فساد مقابله کند. سینما را درست نکردیم که در آن فساد بشود (…) اتفاقاً ما گفتیم که ما با ورود مسائل امنیتی به سینما و اصلاح سینما مخالفیم.»
او در بخش دیگری از سخنانش از انتقادهای سینماگران به مدیریت سازمان سینمایی و وزارت ارشاد گله کرد و گفت: «اگر کسی بخواهد وزیر ارشاد را تضعیف کند یا رئیس سازمان سینمایی را، از نظر ما مردود است.»
بیژن نوباوه، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز در سخنان خود با بیان اینکه «من فکر میکنم ما بعضی از ضعفهای سینما را به پای دیگران مینویسیم» در انتقاد به عملکرد معاونت سینمایی وزارت ارشاد گفت: «ما از معاونت سینمایی پرسیدیم که یک راهبرد و یک استراتژی یک ساله بدهد، اما تاکنون پاسخی به ما نداده است.» او در بخش دیگری از سخنانش به پروژه «لاله» اشاره کرد و در خصوص خبر خواندن فیلمنامه توسط کمیسیون فرهنگی مجلس افزود: «برخلاف آنچه مطرح میشود، کمیسیون فرهنگی قرار نیست سناریو بخواند. ما از مسؤول سینمای کشور چند سوال کردیم، که وقتی سینماگران یا مستندسازان این قدر دچار مضیقه هستند، چرا هفت میلیارد قرار است تنها برای یک پروژه صرف شود؟»
او همچنین با نام بردن از برخی فیلمها به انتقاد از آنها پرداخت. این سخنان نوباوه و همچنین برخی از سخنان بهمن کارگر در ارتباط با وضعیت سینمای ایران با انتقاد و مخالفت برخی از سینماگران روبرو شد و در نهایت برخی از سینماگران با نارضایتی این جلسه را ترک کردند.
در جلسه افطار سینماگران با رئیس دولت چه گذشت؟
در آخرین روزهای ماه رمضان، محمود احمدینژاد در میهمانی افطاری با دعوت از برخی از سینماگران با آنها دیدار و گفتوگو کرد. این جلسه که همزمان با اقدام گروهی دیگر از سینماگران برای جمعآوری کمکهای مردی برای زلزلهزدگان آذربایجان برگزار شد انتقادهای بسیار برانگیخت و در فضای مجازی بحثهای مفصلی بهوجود آورد که عمدتاً مخالفان، سینماگران حاضر در مقابل سینما آزادی برای جمعآوری کمک را «سینماگران مردمی» خطاب کرده و سینماگران حاضر در مهمانی رئیس دولت را «سینماگران دولتی» میخواندند.
اما در میهمانی افطار رئیس دولت که در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد وزیر ارشاد و مدیران سینمایی حضور نداشتند. گفته شده دلیل این امر این بوده که «سینماگران بتوانند به راحتی مسائل و مشکلات جاری در عرصه فرهنگ و هنر را با رئیس دولت طرح کنند، هرچند به گفته جهانگیر الماسی، یکی از حاضران در این جلسه «به اعتقاد من حتی اگر آقای شمقدری در جلسه هم حضور داشت سینماگران راحت حرفهای خود را بیان میکردند.»
الماسی همچنین در ارتباط با سخنان بیان شده در این جلسه توضیح داد: «بسیاری از سینماگران دغدغه مسکن و بیمه بیکاری را داشتند و در این جلسه خواستار تصویب قانونی برای بیمه بیکاری سینماگران شدند که از طرف آقای احمدینژاد اعلام شد این قانون تصویب شده و قرار است به زودی ابلاغ شود.»
او همچنین افزود: «رئیس جمهور خطاب به اهالی سینمان گفتند تا سینماگران هرچه سریعتر در پروژه مسکن مهر ثبتنام کنند و تا یکسال آینده این واحدها تحویل داده خواهد شد.»
احمد نجفی، عضو شورای عالی سینما نیز از حاضران در این جلسه بود و با «شفاف و صریح» خواندن سخنان سینماگران در این جلسه گفت: «بیشترین حجم صحبتها و در واقع دردلهای سینماگران با رئیس جمهور در خصوص مسکن مهر و بیمه بیکاری، امنیت شغلی، بودجه سینما و قاچاق محصولات سینمایی بود و امیدوارم با نظر مساعد رئیسجمهور هرچه زودتر این مسائل برطرف شود.»
همچنین گفته شده برخی از سینماگران در این جلسه در ارتباط با پروژه میلیاردی «لاله» با رئیس دولت سخن گفتند، اما به گفته احمد نجفی «در خصوص این پروژه نیز صحبتهایی شد که برخی موافق و برخی دیگر مخالف ساخت آن بودند اما شأن جلسه با رئیسجمهور بحث در مورد یک فیلم سینمایی نیست. اما با این حال ایشان صحبتها را کاملا گوش کرد ولی از ورود به بحث خودداری کرد.»
به هر حال آنچه از محتوای سخنان رد و بدل شده در این جلسه به نظر میرسد این است که بهراستی حضور و یا عدم حضور مدیران سینمایی و وزیر ارشاد نمیتوانست تأثیری بر سخنان سینماگران حاضر در جلسه بگذارد، چرا که بحث بیمه و مسکن از مواردی نیستند که سینماگران برای بیان آنها ترسی از حضور این دسته از مدیران داشته باشند. ظاهراً اگرچه مدیران سینمایی در این جلسه حضور نداشتند، اما سینماگران مخالف نیز به این جلسه نیامده و یا دعوت نشده بودند و بالطبع سخنی در انتقاد از وضعیت مدیریتی سینمای ایران نیز مطرح نشده است. مسعود اطیابی، از حاضران در این جلسه از کسانی است که به این موضوع اشاره کرده و در این میهمانی گفته است: «جمعی از سینماگران در این جلسه حضور دارند. مشخص است که طیف خاصی را دعوت نکردید و آنها از یک طیف نیستند. ما دوست داشتیم که افراد دیگر هم حضور داشتند. یا شما آنها را دعوت نکردید و یا دعوت شدهاند و نیامدند. اگر نیامدند پس از دولت دلگیر هستند و یا شما را دوست ندارند.»
اطیابی همچنین اعلام کرد که در این جلسه رئیس دولت پیشنهادی برای حل مشکل خانه سینما داده و گفته است: «درخواست آقای احمدینژاد این بود که اهالی صنوف مختلف که در شرایط امروز سینمای ایران و به هر ترتیبی مشغول فعالیت هستند هر کدام یک الی دو نماینده با انتخاب حداکثری اعضاء خود معرفی کنند تا این نمایندگان در قالب یک مجمع صنفی به بازخوانی و اصلاح اساسنامه خانه سینما بپردازند (…) از این طریق میتوان به اساسنامهای جامع و منطبق بر ظرفیتهای قانونی برای فعالیت اصناف رسید تا توسط شورای منتخب همین مجمع برای تصویب نهایی به دولت ارائه شود.»
حبیبالله کاسهساز، احمد نجفی، محسن علیاکبری، جهانگیر الماسی، ضیا هاشمی، حسین فرحبخش، حبیب کاوش، مرتضی شایسته، جمال ساداتیان، عبدالله علیخانی، نسرین مقانلو، پروانه معصومی، مسعود اطیابی، مسعود دهنمکی، علی رویینتن، افسر اسدی، امین حیایی و حسین محباهری برخی از سینماگران حاضر در میهمانی افطار رئیس دولت بودند.
خبرهای تولید
سعید راد در نمایی از فیلم «چ» تازهترین ساخته ابراهیم حاتمیکیا
فیلمبرداری بخشهای مربوط به شهر پاوه فیلم «چ»، تازهترین ساخته ابراهیم حاتمیکیا بعد از ۴۵ روز و با ۳۶ جلسه فیلمبرداری در این شهر به پایان رسید. بنا به خبر منتشر شده در وبسایت فیلم، حدود یکسوم فیلمبرداری انجام شده است و گروه برای ادامه فیلمبرداری راهی تهران شدهاند. در این فیلم بازیگرانی چون فریبرز عربنیا، سعید راد، مریلا زارعی و بابک حمیدیان بازی میکنند.
قربان محمدپور فیلمبرداری دومین فیلمش «دل بیقرار» را در پونک تهران آغاز کرد. داستان فیلم درباره خواهر و برادری است که بر اثر زلزله رودبار یکدیگر را گم میکنند و اتفاقاتی را از سر میگذارنند. فرهاد جم، نازنین فراهانی، سارا خوئینیها، کوروش تهامی و جهانبخش سلطانی برخی از بازیگران این فیلم هستند.
محسن طنابنده و حبیب رضایی در «آینه شمعدان» به کارگردانی بهرام بهرامیان بازی میکنند. محمدرضا شریفینیا مسئولیت انتخاب بازیگران این فیلم را بر عهده دارد و قرار است به زودی فیلمبرداری آن آغاز شود. سرنوشت اکران فیلم «پریناز» ساخته قبلی بهرامیان همچنان در ابهام است و امیدی به اکران آن در وضعیت فعلی نمیرود.
خبرهای اکران
صف تماشاگران در مقابل سینماها برای تهیه بلیطهای فیلم «کلاه قرمزی و بچهننه»
اما در جدول اکران «کلاه قرمزی و بچهننه» همچنان به ترکتازی خود ادامه میدهد و بعد از مدتها سینماداران شاهد تشکیل صفهای طویل تماشاگران در برابر سینماها شدهاند. این فیلم توانست تنها در روز پنجشنبه ۱۴۰ میلیون تومان فروش داشته باشد و با شکستن رکورد فروش سینماها در هفته نخست خود به بیش از نیم میلیون تومان فروش در تهران دست یابد.
«کلاه قرمزی و بچهننه» که در حال حاضر ۳۰ سینما را در اختیار دارد در ۹ روز اول نمایش خود ۷۸۵ میلیون تومان در تهران فروش کرد. «بیخداحافظی» و «ضد گلوله» دو فیلم دیگر تازه اکران نیز در همین مدت زمان با داشتن ۲۰ سینما توانستند به ترتیب حدود ۱۰۰ و ۹۰ میلیون تومان فروش کنند.
«خوابم میآد» که همچنان در ۷ سینما بر روی پرده است بعد از ۴۷ روز یک میلیارد و ۹۵۵ میلیون تومان فروش داشته و امید میرود تا پایان اکران خود بتواند رقم فروشاش را به دو میلیارد تومان در تهران برساند. «همهچی آرومه» و «راه بهشت» بعد از ۳۷ روز نمایش فروششان به ترتیب به ۲۴۰ و ۴۶ میلیون تومان رسیده است و «شور شیرین» بعد از ۴۵ روز ۲۲۰ میلیون تومان در تهران فروش کرده است.
در همین زمینه:
مجتبا یوسفیپور در رادیو زمانه