مدیر مسئول روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران تعداد کشته‌شدگان اعتراضات آبان ۹۸ را با اعتراضات سال ۶۰ مقایسه کرد و گفت حاکمیت باید در این باره توضیح ارائه دهد.

اینجا مریوان است: خون را به سنگفرش ببینید
خون بر سنگفرش خیابان‌های مریوان؛ اعتراضات آبان/ عکس از آرشیو

عبدالله گنجی در یادداشتی در روزنامه جوان تحت عنوان «چرایی کشته‌های اخیر را به مردم بگویید» بر لزوم ورود «مراکز رسمی حاکمیت» به موضوع آمار کشته‌شدگان تاکید کرد و گفت در صورت سکوت مقامات «هیچ بعید نیست نسل‌های آینده بخوانند که “افرادی از ملت برای اعتراض به قیمت بنزین به خیابان‌ها آمدند و قوه قهریه حاکمیت بدون هیچ دلیل و بدون صبر و تحمل همه را به رگبار بست و نابود کرد.”»

به گزارش سازمان عفو بین‌الملل در جریان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ بیش از ۲۰۸ تن کشته و هزاران نفر بازداشت شده‌اند. آماری از تعداد زخمی ‌شده‌های این اعتراضات در دست نیست.

اعتراضات آبان از جمله خون‌بارترین اعتراضات دهه‌های اخیر ایران و حتی منطقه محسوب می‌شود.

مدیرمسئول روزنامه جوان و از منتقدان دولت روحانی گفت که احتمالاً کشته‌های اعتراضات آبان‌ ماه از دی ۹۶ و اعتراضات ۱۳۸۸ بیشتر است.

طبق آمار ارائه شده از سوی مقامات قضایی ایران، در اعتراض‌های دی‌ ماه ۱۳۹۶ حداقل ۲۵ نفر کشته و نزدیک به ۵ هزار نفر بازداشت شدند. گروه‌های حقوق بشری تعداد کشته‌شدگان را بیشتر از این تخمین زده‌اند. اعتراضات دی ۹۶ نیز همچون اعتراضات آبان ۹۸ علیه گرانی و فقر و بیکاری گسترده جوانان رخ داد.

عبدالله گنجی اما تصریح کرد که مردم می‌خواهند «علل رشد تلفات انسانی اغتشاشات اخیر که شبیه سال ۱۳۶۰ است» با «صداقت» بیان شود.

در اعتراضات خرداد ۱۳۶۰ که از سوی سازمان مجاهدین خلق در مخالفت با طرح عدم کفایت سیاسی ابوالحسن بنی‌صدر، رئیس‌جمهوری وقت سازماندهی شده بود، مردم در شهرهای مختلف ایران به خیابان‌ها آمدند و در پی سرکوب نیروهای امنیتی ده‌ها نفر در آن کشته شدند.

عبدالله گنجی اعتراضات در خوزستان را «جنگ مسلحانه» خواند و ادعای مقامات کشور را تکرار کرد که در این درگیری «نیرو‌های نظامی و امنیتی با تیر مستقیم مورد هدف قرار گرفته‌اند.»

او بار دیگر چنین شکلی از درگیری را از سال ۱۳۶۰ تا کنون بی‌سابقه دانست.

این در حالی است که به روایت شاهدان، در شهرهای خوزستان معترضان غیرمسلح هدف شلیک نیروهای امنیتی قرار گرفته‌اند. در نمونه ماهشهر، به اذعان امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، عضو هیات رئیسه مجلس، در جریان درگیری‌ها «تعداد زیادی» از معترضان کشته شده‌اند.

مدیرمسئول روزنامه جوان در ادامه یادداشت خود به گمانه‌زنی درباره علل افزایش کشته‌شدگان پرداخت و یکی از عوامل را حرکت معترضان به سمت مراکز نظامی و انتظامی دانست.

او تصریح کرد:

«در سال ۱۳۸۸ نیز بخشی از تلفات مقابل دو حوزه بسیج که ده‌ها سلاح در آن بود اتفاق افتاد. در سال ۱۳۹۶ نیز چندین نفر در حمله به کلانتری قهدریجان جان باختند، اما متأسفانه امسال حمله به این مراکز بالای ۸۰ مورد گزارش شده است.»

به ادعای گنجی تلفات نیروهای حاکمیت نیز در این اعتراضات بی‌سابقه بوده و آن را سندی بر خشن بودن اعتراضات دانست. این در حالی است که در بسیاری از ویدئوهای منتشر شده از این اعتراضات، نیروهای امنیتی در حال شلیک مستقیم به سوی معترضان هستند.


در همین زمینه: