رئیس فراکسیون حقوق شهروندی مجلس طرح ایجاد اینترنت ملی را به دلیل «جلوگیری از دسترسی آزاد مردم به اطلاعات» خلاف قانون اساسی دانست. عبدالکریم حسینزاده با ذکر اینکه هر محدودیتی در دسترسی به فضای مجازی با یک «آنتیمحدودیت» همراه شده، دور زدن مجلس در این مورد را نشانه میل تصمیمگیریهای کشور «به سمت آشفتگی» توصیف کرد.
عبدالکریم حسینزاده، نماینده نقده و اشنویه و رئیس فراکسیون حقوق شهروندی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «اعتمادآنلاین» قطع اینترنت در جریان اعتراضات آبان ۹۸ را علتی برای روی آوردن مردم به شبکههای خارجی دانست.
او گفت:
«ما با اقدامات خود مردم را هول میدهیم که اخبار را از شبکههای خارجی بگیرند. اگر فضای مجازی باز باشد و ما در آن فعالیت پویا داشته باشیم، میتوانیم با منشأ و ریشه اعتراضات مردم روبهرو شویم و این منشأها را حل کنیم.»
حسین زاده نقش اینترنت در روزهای ابتدایی اعتراضات آبان را «پیشاندازانه و انسجامبخش» دانست.
رئیس فراکسیون حقوق شهروندی مجلس با این حال رویکرد دولت در خصوص قطع اینترنت را در جهت جمع کردن اعتراضات و نه حل منشاً آن دانست.
به گفته او رویکرد همیشگی حاکمیت مبنی بر فیلتر کردن و ایجاد محدودیت بر فضای مجازی، با به وجود آمدن فیلترشکن به شکست انجامیده است:
«اکنون نیز طرح راهاندازی اینترنت ملی در صورت تحولات در اینترنت جهانی ممکن است با شکست مواجه شود.»
حسینزاده همچنین جدا از پیشبینی شکست طرح اینترنت ملی، آن را خلاف قانون اساسی دانست و گفت:
«اینترنت ملی، جلوگیری از دسترسی آزاد مردم به اطلاعات و خلاف قانون اساسی است. همچنین طبق اصل ۷۹ قانون اساسی، دور زدن مجلس هم به حساب میآید.»
او با ذکر این نکته که «ایجاد هر نوع محدودیتی به هر طریقی در کشور باید از مصوبات مجلس باشد» گفت:
«شئون تصمیمگیری در کشور آرام آرام به سمت آشفتگی میرود و هیچکس حاضر نیست کار خود را انجام دهد.»
در جریان اعتراضات آبان ۹۸ علیه گرانی بنزین، نابرابر اقتصادی و فقر بیش از ۲۰۸ تن کشته و هزاران نفر بازداشت شدند.
مقامات ایران برای جلوگیری از گسترش اعتراضات از روز دوم، شنبه ۲۵ آبان/ ۱۶ نوامبر، تقریباً در سراسر ایران اینترنت را قطع کردند. بیش از یک هفته بعد، یکشنبه ۳ آذر/ ۲۴ نوامبر، اینترنت به تدریج و به صورت محدود بازگشت اما هنوز قطعی و اختلال در شبکه اینترنت به خصوص در استان سیستان و بلوچستان گزارش میشود.
طرح راه اندازی اینترنت ملی (اینترانت) در ایران از زمان اعتراضات دی ماه ۹۶ با شدت بیشتری دنبال شد و پس از اعتراضات آبان ۹۸ مقامات آن را به عنوان ضرورتی برای حفظ نظام دنبال میکنند.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران روز یکشنبه ۱۷ آذر همراه با ارائه لایحه بودجه ۹۹ به مجلس، خبر از دستور مستقیم علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی برای داخلی کردن شبکه اینترنت در ایران داد و اعلام کرد دولت تلاشهای پیشین خود را برای «ملی» شدن شبکه اطلاعات ادامه خواهد داد.