شورای امنیت سازمان ملل از کشته شدن و قطع عضو معترضان غیرمسلح عراقی و همچنین نیروهای امنیتی این کشور ابراز نگرانی کرد و کشتارهای فراقضایی به دست نیروهای شبه نظامی را محکوم کرد. پیش از صدور بیانیه شورای امنیت سازمان ملل، انتشار ویدئویی از قتل فجیع یک نوجوان، ظاهراً به دست جماعتی از معترضان عراقی، به نگرانیها درباره افزایش خشونتهای لجامگسیخته در عراق دامن زد.
در بیانیه مطبوعاتی شورای امنیت که جمعه ۱۳ دسامبر/۲۲ آذر صادر شد، اعلام شده که اعضای این شورا «حق تجمع صلحطلبانه در عراق را به رسمیت شناخته و از مقامات عراق میخواهند تا تحقیقات شفافی را در خصوص خشونت علیه تظاهرکنندگان آغاز کند.»
تظاهرات سراسری ضد فساد و نابرابری اجتماعی در عراق که از ابتدای اکتبر آغاز شد تاکنون به کشته شدن بیش از ۴۵۰ نفر انجامیده است. در این میان حداقل ۱۷ هزار و ۶۰۰ نفر هم در درگیری میان معترضان و نیروهای امنیتی مجروح شدهاند.
مردان مسلح وابسته به شبهنظامیان شیعی عراق (که اغلب آنها نزدیک به ایران هستند) تنها در بغداد دهها تن را به ضرب گلوله کشتهاند. همچنین معترضان گزارش دادهاند که برخی نیروهای امنیتی و شبهنظامی، خود را با لباس شخصی در میان معترضان جا میزنند و با سلاح سرد حملهور میشوند.
تاکنون یک روزنامهنگار عراقی هم در جریان اعتراضات کشته شده و یک عکاس-خبرنگار به نام زید محمد الخفجی از سوی یک گروه مسلح ربوده شده است.
روز پنجشنبه نیز گزارش شد که جمعیتی از معترضان ضد دولتی یک نوجوان به نام میثم علی اسماعیل را با ضربات چاقو به قتل رساندند. گفته میشود که معترضان «به اشتباه» فکر کرده بودند این نوجوان به آنها تیراندازی کرده است. هنوز اخبار ضد و نقیض زیادی در این خصوص منتشر میشود و گفتهها درباره عوامل قتل نوجوان و دلایل آن تایید نشده است.
تصاویر ویدئویی کشتن و آویزان کردن این نوجوان از چراغ راهنمایی در برخی صفحات شبکههای اجتماعی دست به دست شده و بسیاری از این حرکت انتقاد کردهاند و آن را نقطه گذار از روحیه صلحجویانه اعتراضات دانستهاند.
به گزارش خبرگزاری واشنگتن پست، آیتالله علی سیستانی، مرجع نقلید شیعه این قتل را محکوم کرده است.
اعضای شورای امنیت سازمان ملل اعلام کردهاند حرکات گروههای مسلح و نقش آنها در کشتن و ربودن «فراقضایی» یک زنگ خطر است و از همه خواستهاند از خشونت و تخریب زیرساختهای حیاتی خودداری کنند و نهایت خویشتنداری را نشان دهند.
این شورا همچنین از تلاشها برای «یک گفتوگوی جامع میان دولت و مردم» عراق حمایت کرده است و این گفتوگو را در جهت «ایجاد اصلاحات با هدف برآورده کردن خواستهای مشروع برای فرصت اقتصادی، حکومتداری و قانونگذاری مبتنی بر انتخابات» ضروری دانسته است.
جینی هنیس پلاسچارت، نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در عراق نیز هفته گذشته در بیانیهای خشونتها در عراق را شدیداً محکوم کرد.
اظهارات متناقض درباره نوجوان عراقی
روز پنجشنبه اما جماعتی خشمگین جسد نوجوانی ۱۶ ساله را از پا، از یک چراغ راهنما در میدان الوثبة در بغداد آویزان کردند و دهها نفر گوشیهای همراه خود را به سمت این صحنه خشن نشانه رفتند.
مقامات عراقی نظرات و اخبار ضد و نقیضی را درباره این حادثه منتشر میکنند. مقامات امنیتی عراق در ابتدا به اسوشیتدپرس گفته بودند که نوجوان عراقی پس از کشتن شش معترض ضددولتی (شامل دو مغازهدار) از سوی جماعت خشمگین به قتل رسیده است. آنها گفته بودند که این نوجوان به اتهامی مرتبط با مواد مخدر تحت تعقیب بوده و در حال فرار از دست نیروهای امنیتی به روی مردم آتش گشوده است.
برخی ویدئوها او را در حال کتک خوردن و کشیده شدن در خیابان از سوی برخی افراد با لباس شخصی نشان میدهد، اما برخی ویدئوهای دیگر نیروهای امنیتی را در حال نشانه رفتن تفنگ به سمت خانه این نوجوان نشان میدهند که امکان کشته شدن او به دست پلیس را به میان میآورد.
سخنگویان وزارت کشور و بهداشت روز جمعه صرفاً اعلام کردند نوجوان مزبور کشته شده است. سخنگوی وزارت کشور، خالد المحنا گفت که تحقیقات در خصوص این حادثه در دست انجام است.
آیتالله سیستانی اما این قتل را «یک جنایت وحشتناک» خواند که نباید تکرار شود و از مقامات عراق خواست عاملان آن را تحت پیگرد قرار دهد.
سخنگوی علی سیستانی در خطبههای نماز جمعه کشتار، ربودن و تعرضات به معترضان از جمله در واقعه السنک را نیز محکوم کرد. او گفت که تنها قوه قضاییه اختیار تنبیه متجاوزان از قانون را دارد.
واقعه السنک شامگاه جمعه ۱۵ آذر / ۶ دسامبر توسط افراد مسلح نقابدار صورت گرفت. آنها ۲۵ نفر از دانشجویان معترض را کشتند و سپس برای ساعتها در خیابانها پرسه زدند و تهدید به خشونت کردند.
سازمان ملل، آمریکا، فرانسه، کانادا و بریتانیا با محکوم کردن این اقدام، آن را «جنایت» توصیف کردند.
معترضان در عراق علیه فساد سیاسی حاکم، بیکاری، اوضاع نابهسامان اقتصادی و همچنین دخالت جمهوری اسلامی ایران در امور کشورشان به خیابانها آمدهاند.