علی شمخانی، نماینده خامنه‌ای و دبیر شورای امنیت ملی به دیدار خانواده‌های کشته‌شدگان در اعتراضات آبان ۹۸ رفت.

۲۵ آبان: آغاز اعتراضات در شهرستان‌های اطراف تهران

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران علی شمخانی پنجشنبه ۲۱ آذر به نمایندگی از طرف خامنه‌ای در شهرستان‌های غرب استان تهران به دیدار خانواده‌های جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸  رفت.

 عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ۵ آذر در نخستین واکنش خود به اعتراضات آبان ۹۸ در برنامه «نگاه یک» صدا و سیمای جمهوری اسلامی درباره گستردگی اعتراضات گفته بود کانون درگیری‌ها در حومه تهران در شهریار، ملارد، بهارستان، شهر قدس و اسلامشهر بود. به گفته وزیر کشور جمعیتی حدود ۱۳۰ تا ۲۰۰ هزار نفر در تجمعات اعتراضی حومه تهران شرکت کرده‌ بودند. علاوه بر این ۱۰۰ نقطه از تهران نیز درگیر اعتراضات مردمی بود. در این مناطق اغلب قشرهای کم‌درآمد و آسیب‌پذیر زندگی می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، شمخانی ادعا کرد که طرف سومی با هدف «کشته‌سازی» با سلاح‌های سرد و گرم غیر سازمانی معترضان را به قتل رسانده:

«بیش از ۸۵ درصد از جانباختگان رخدادهای اخیر در شهرستان‌های تهران در هیچیک از تجمع‌های اعتراضی حضور نداشته‌اند و به صورت مشکوک با سلاح‌های  سرد و گرم غیر سازمانی کشته شده‌اند، لذا اجرای پروژه کشته‌سازی از سوی معاندین در این منطقه قطعی است.»

روز گذشته محمود واعظی، رئیس دفتر روحانی نیز ادعا کرده بود که کشتار نیزار ماهشهر به دست طرف سومی اتفاق افتاده است.

شمخانی در ادامه سخنانش گفت رسیدگی به خانواده‌های جانباختگان به عهده کمیته‌ای ویژه‌ای گذاشته شده که زیر نظر استانداران فعالیت می‌کند.

عفو بین‌الملل در چهارمین گزارش خود اعلام کرده است که به ویژه در شهریار کشتار بزرگی اتفاق افتاد و شمار زیادی از شهروندان معترض در این شهر در درگیری با مأموران امنیتی جان خود را از دست دادند. از تعداد کشته‌شدگان، مجروحان و بازداشت‌شدگان اطلاعی در دست نیست. روز گذشته علی ربیعیُ سخنگوی دولت با توسل به دروغ ادعا کرد که  «تعداد مجروحان نیروی انتظامی بیشتر از مجروحان عادی است». ربیعی در همان حال اعلام کرد که شورای امنیت ملی که ریاست آن را حسن روحانی به عهده دارد دستور داده تعداد کشته‌شدگان فعلاً مسکوت بماند.

 نامه‌نیوز گزارش داد که آمار دقیقی از تعداد جانباختگان در اعتراضات آبان ۹۸ وجود دارد و شورای امنیت هم این آمار را به اطلاع علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی رسانده. اما به سبب آنکه تفکیک کشته‌شدگان به دستور خامنه‌ای با قید «رعایت دقت» و «رأفت اسلامی» کار را دشوار و «بررسی دقیق‌تر» را اجتناب‌ناپذیر کرده است، انتشار آمار قطعی به وقت و زمان بیشتری نیاز دارد.

شمخانی هفته گذشته گزارش شورای عالی امنیت ملی از دلایل واقعی اعتراضات را به خامنه‌ای تسلیم کرد. رهبر جمهوری اسلامی دستور تفکیک کشته‌شدگان را داد و از شمخانی خواست از خانواده‌ها دلجویی شود و به آن‌ها دیه پرداخت گردد. بسیاری از خانواده‌های جان‌باختگان دیه را رد کرده‌اند. یک نمونه: خانواده پویا بختیاری.

پویا بختیاری ۲۵ آبان سال جاری در جریان اعتراضات آبان ۹۸ با شلیک گلوله به سرش در مهرشهر کرج به قتل رسید. او ۲۷ سال داشت. منوچهر بختیاری، پدر او که پنج سال در  جبهه جنگ ایران و عراق حضور داشت، مردم ایران را به شرکت در چهلم فرزندش در بهشت سکینه در ۵ دی دعوت کرده است. ناهید شیرپیشه، مادر پویا هم که معلم است، از کار بی‌کار شده.

بر اساس اطلاعاتی که نهادهای مستقل گرد آورده‌اند اسامی گروهی از کشته شدگان اعتراضات در شهرستان‌های غرب استان تهران مشخص شده است:

در شهریار:

رضا حسن وند، ابراهیم محمد پور، آزاده ضربی مهدی پاپی حسین قدم احسان شیری، میلاد نجهوند، علی الله امینی، قاسم رضایی، یارمحمدی، سید محمد حسین طاهایی، علی قربانی، تقی رحیمی، نادر مومنی، مهدی گلی پور، بهروز اصغرپور، میلاد محققی، مهران جبوری، علیرضا نوری، اسماعیل قلی‌پور، اکبر لنگری، محمد عربی، محمد معین صالحی

در بهارستان:

فاطمه حبیبی، گل آقا نوری، محمد طاهری

در رباط کریم:

محسن حسینی، محمد مهدوی، ایمان فتاحی، مرضیه عباس زاده، عبدالحمید باقری، پیمان شهابی، محمد محب نیا، علی کرمانشاهی، علیرضا ضابطی، علیرضا شفاهی،مریم نوری، جاوید میرزایی

در ملارد:

هادی سرتیپ، سجاد رضایی، محمد تیموری، محمد خزایی، میلاد درویش، محمدی رضا پذیرش

در اسلامشهر:

ایمان رسولی، محسن جعفرپناه، محسن جعفرپناه، آرش کهزادی، محمدمهدی حقگوی، امیر رضا عبدالهی،مهدی ولی پور

سرکوب‌های خونین با سخنان خامنه‌ای در یکشنبه ۲۹ بهمن و از کار انداختن مجلس شورای اسلامی و قطع اتصال ایران به شبکه جهانی اینترنت آغاز شد. اعتراضات به افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت بنزین در نخستین روز مسالمت‌آمیز و مدنی بود.

بیشتر بخوانید: