رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرد هرچند اتحادیه اروپا با اسکان اجباری آوارگان سوری در مناطق کردنشین شمال سوریه مخاف است، اما آنکارا در نظر دارد به زودی یک میلیون نفر را در فاصله بین تلابیض و رأسالعین اسکان دهد و اگر لازم باشد هزینه این طرح را هم خود به تنهایی میپردازد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه شامگاه دوشنبه ۹ دسامبر/ ۱۸ آذر اعلام کرد دولت ترکیه قصد دارد یک میلیون آواره سوری را در محدوده «منطقه امن» که در عملیات نظامی اخیر در شمال سوریه به دست ارتش ترکیه افتاد اسکان دهد.
اردوغان در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «تی آر تی» ترکیه گفت اگر متحدان این کشور از این طرح حمایت مالی نکنند، آنکارا ناگزیر است هزینه بازگرداندن آوارگان سوری و اسکان اجباری آنها در مناطق کردنشین شمال سوریه را به تنهایی بپردازد.
ترکیه و متحدانش عملیاتی نظامی با رمز «چشمه صلح» علیه یگانهای مدافع خلق که آنکارا آنها را به عنوان گروه تروریستی میشناسد انجام دادند و با عقبنشینی یگانهای مدافع خلق، منطقهای به طول ۱۲۰ کیلومتر در عمق ۳۰ کیلومتری خاک سوریه از رأسالعین تا تلابیض را به تصرف درآوردند. سپس آنکارا در دو معاهده جداگانه با مسکو و واشنگتن اعلام آتشبس کرد.
آنکارا پیش از این اعلام کرده بود که قصد دارد دو میلیون آواره سوری را که در جریان جنگ داخلی این کشور به ترکیه پناه بردهاند در مناطق کردنشین شمال سوریه اسکان دهد و از ناتو درخواست کرده بود از این طرح حمایت مالی کند.
در حال حاضر بیش از سه میلیون و ۵۰۰ هزار آواره سوری در خاک ترکیه زندگی میکنند. مقامات دولت ترکیه هنوز اعلام نکردهاند اسکان اجباری آوارگان سوری در منطقه امن شمال سوریه در چه تاریخی آغاز میشود. اردوغان در گفتوگو با شبکه «تی آر تی» نقشه منطقه امن را رو به دوربین به دست گرفت ودر همان حال گفت:
«میتوانیم گامی نمونه در منطقه بین رأسالعین و تلأبیض برداریم. اسکان یک میلیون نفر در محدوده بین تلأبیض و رأسالعین، برنامه ما برای منطقه امن است.»
اردوغان هفته گذشته در حاشیه اجلاس ناتو در لندن با آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه و بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا درباره منطقه امن در شمال سوریه و اسکان اجباری آوارگان سوری در این منطقه دیدار و گفتوگو کرد.
بعد از این اجلاس اردوغان اعلام کرد یکی از کشورهای عضو ناتو از اسکان اجباری آوارگان سوری در شمال سوریه حمایت کرده است. رئیس جمهوری ترکیه اما درباره نام این کشور سکوت کرد. سه قدرت اروپایی اما با این طرح مخالفاند.
اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی اعلام کردهاند از اسکان اجباری آوارگان سوری در منطقه امن حمایت مالی نمیکنند.
اتحادیه اروپا همچنین عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه را محکوم و اعلام کرده این عملیات مانع مبارزه موثر با گروه دولت اسلامی (داعش) در سوریه میشود. ترکیه این نگرانیها را بیسبب میداند.
بیشتر بخوانید: