پس از حمایت مفتی لبنان از حریری، سمیر خطیب، نامزد پست نخستوزیری لبنان کنارهگیری کرد. اکنون بار دیگر نگاهها به سوی حریری است که نخستوزیری را بهعهده بگیرد. اما معترضان با بازگشت حریری مخالفند و میگویند مقامهای مذهبی نباید در انتخاب نخستوزیر دخالت کنند.
بهگزارش الجزیره، در پی کنارهگیری سمیر خطیب تاجر لبنانی از پذیرش پست نخستوزیری لبنان و حمایت مقامهای مذهبی سنی از سعد حریری، نخستوزیر مستعفی معترضان بار دیگر بلافاصله در مقابل پارلمان این کشور علیه بازگشت دوباره حریری به قدرت تظاهرات کردند.
سعد حریری، نخستوزیر مستعفی و سیاستمدار مسلمان سنی لبنان، بهعنوان کاندیدای نخستوزیری دوباره ظاهر شده است زیرا سمیر خطیب از نامزدی برای هدایت دولت جدید بهمنظور حل بحران حاد اقتصادی کشور کنار کشید.
با کنارهگیری سمیر خطیب، میشل عون، رئیس جمهوری لبنان رایزنیها با قانونگذاران برای تعیین نخستوزیر را تا ۱۶ دسامبر بهتعویق انداخت. او روز یکشنبه گفت که بیشتر احزاب در پارلمان این تعویق را درخواست کردند.
سعد حریری در پی چند هفته اعتراضات خیابانی علیه سیاستمداران حاکم، فساد، فرقهگرایی و مشکلات اقتصادی در تاریخ ۷ آبان / ۲۹ اکتبر از سمت خود استعفا داد. پس از استعفای حریری، میشل عون از او خواست که تا تشکیل دولت جدید سمت خود را حفظ کند.
براساس نظام تقسیم قدرت در لبنان ، نخستوزیر باید مسلمان سنی باشد. حریری تا زمانی که نخستوزیر جدید انتخاب شود، همچنان بهطور موقت دولت را اداره می کند.
پس از استعفای حریری، مذاکرات برای تشکیل کابینه جدید بین حریری که روابط خوبی با کشورهای عربی، غربی و خلیج فارس دارد و مخالفان از جمله گروه شیعه حزبالله لبنان آغاز شد. ماه گذشته حریری رسماً اعلام کرد که کاندیدای نخستوزیری نمیشود و ۵ آذر / ۲۶ نوامبر گفت هیچ تمایلی برای تشکیل دولت جدید ندارد و این تصمیم او «قطعی» است.
ظاهراً هفته گذشته میان گروههای اصلی از جمله «جریان مستقبل» متعلق به حریری، درباره نخستوزیر شدن خطیب توافقی شکل گرفت. اما خطیب نتوانست پشتیبانی نهاد دینی سنی را برای این مقام کسب کند.
خطیب روز گذشته، یکشنبه ۱۷ آذر / ۸ دسامبر پس از دیدار با شیخ عبدالطیف دریان، مفتی اعظم رهبر مسلمانان سنی لبنان از کاندیداتوری نخستوزیری کنار کشید. عبداللطیف دریان، به خطیب اعلام کرد که رایزنیها با اهل تسنن به توافق بر سر معرفی دوباره سعد الحریری به نامزدی نخستوزیری منتهی شده است.
خطیب در اینباره گفت: «پس از دیدار با مفتی لبنان و شنیدن رهنمودها و سخنانشان، بر تقویت یکپارچگی ملی و اسلامی تأکید شد، ایشان به من اعلام کردند که پس از انجام دیدارها و رایزنیها، توافق شد که سعد الحریری برای تشکیل دولت معرفی شود، از این رو من برای در جریان قرار دادن حریری به بیت الوسط خواهم رفت، چرا که حریری بود که مرا به برای تصدی نخستوزیری معرفی کرد و من به خاطر اعتمادش، از او سپاسگزارم.»
حریری در اینباره هنوز اظهارنظری نکرده است.
معترضان پس از اعلام این خبر در اعتراض به نحوه تشکیل دولت و تأخیر در انتخاب نامزد نخستوزیری در میانه سقوط اقتصاد کشور بار دیگر دست به گردهمایی زدند. آنها سریعاً علیه بازگشت احتمالی حریری واکنش نشان دادند.
لیال سیبلانی یکی از این متعرضانی که در برابر پارلمان تجمع کرده بودند به الجزیره گفت: «ما رئیس دولت مستقل میخواهیم. حریری نیز از این قاعده مستثنا نیست. او یکی از ارکان این قدرت است، او و خانواده او. (…) آنها نباید او را به این دلیل که روابط بینالمللی خوبی دارد بهعنوان ناجی ما معرفی کنند.»
سیبلانی همچنین به نقش مقامهای دینی در تعیین یا حمایت از یک نامزد اعتراض کرد و گفت: «رئیس دولت برای همه مردم است. همه ما باید این را بدانیم که جایی برای دخالت مقامهای مذهبی وجود ندارد.»
نیروهای امنیتی مانع از راهپیمایی معترضان به سمت دفتر حریری شدند اما حتی باران شدید نیز مانع از رسیدن دهها معترض به مقابل دفتر حریری نشد و معترضان در آنجا شعار دادند: «تو برنخواهی گشت حریری» و «انقلاب، انقلاب».
در روزهای اخیر حریری بهعنوان نخستوزیر موقت كشورهای خارجی دوست را برای كمک به لبنان در تأمین خطوط اعتباری بهمنظور واردات اساسی فراخواند زیرا لبنان با كمبود شدید ارز دست و پنجه نرم میكند.
حریری پیش از این گفته بود تنها زمانی بهعنوان نخستوزیر باز خواهد گشت که بتواند یک دولت تکنوکرات تشکیل دهد اما این خواسته از سوی گروههایی چون حزبالله و متحد آن میشل عون، یک مسیحی مارونی، رد شده است. آنها می گویند دولت باید سیاستمداران را هم شامل شود.
بیشتر بخوانید: