در پی فراخوان قبلی دانشجویان دانشگاههای تهران برای برپایی تجمع به مناسبت روز دانشجو، از ساعت ۱۲ امروز دانشگاههای مختلف در سطح کشور شاهد برگزاری این تجمعاند. دانشجویان امروز شعار دادند: «ایران، لبنان، فرانسه/ سرکوب و غارت بسه»، «فقر، کشتار، گرانی/ مردم شدند قربانی» و ….
بر اساس خبرهای رسیده از ایران، با وجود استیلای جو شدید امنیتی بر فضای دانشگاهها، تاکنون دانشجویان در چند دانشگاه از جمله تهران، دانشگاه نوشیروانی بابل، رازی کرمانشاه و دانشگاه صنعتی پلی تکنیک و چند دانشگاه دیگر با همراهی فعالان دانشجویی شوراهای صنفی، اقدام به برگزاری مراسم روز دانشجو کردهاند.
دانشجویان در دانشگاه تهران پلاکاردهایی در دست داشتند که به سه زبان فارسی، عربی و فرانسوی شعارهایی مبنی بر حمایت از خیزش مردمی جهانی علیه پیادهسازی سیاستهای نئولیبرالی بر آنها نقش بسته بود.
محور اصلی مطالبات و اعتراضات دانشجویان در دانشگاه تهران و دیگر دانشگاهها اما اعتراض به سرکوب خونبار معترضان در بیش از ۱۰۰ شهر ایران در اعتراضات فراگیر آبان ماه بود؛ همچنین مخالفت با پولیسازی آموزش و دفاع از حق تحصیل رایگان و ….
دانشجویان امروز شعار دادند: «ایران، لبنان، فرانسه/ سرکوب و غارت بسه»، «فقر، کشتار، گرانی/ مردم شدند قربانی» و …. آنان همچنین شعار دادند «قضاییه جلادان، مقدمتان خونباران» که در اعتراض به حضور ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه در دانشگاه تهران سر داده شد.
تجمع دانشجویان معترض دانشگاه تهران در حالی برگزار شده است که بر اساس اعلام شاهدان عینی، از صبح امروز خیابانهای اطراف و منتهی به دانشگاه از سوی نیروهای امنیتی و انتظامی مسدود شده و عبور و مرور شهروندان تحت کنترل بوده است.
همچنین دانشجویان از حضور نیروهای لباس شخصی قبل و در حین برگزاری تجمع دانشجویی امسال در محوطه دانشگاه تهران خبر دادهاند و گفتهاند که مأموران امنیتی لباس شخصی از صبح امروز برای سرکوب و شناسایی فعالان دانشجویی در میان دانشجویان به گشتزنی پرداختهاند.
علاوه بر این، از روز گذشته و همزمان با انتشار فراخوان شوراهای صنفی دانشجویان برای برگزاری مراسم روز دانشجو، عدهای از فعالان دانشجویی از سوی نهادهای امنیتی همچون وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه به صورت تلفنی احضار یا تهدید شدهاند.
جنبش دانشجویی ایران در سالهای اخیر همواره به عنوان مدافع حقوق کارگران و طبقات فرودست در کنار خیزشها و اعتراضات مردمی ایستاده است. به همین دلیل برخی از راهبران جنبش دانشجویی از سال ۱۳۹۶ و همزمان با اوجگیری اعتراضات مردمی در دی ماه همان سال از سوی ارگانهای امنیتی جمهوری اسلامی تحت پیگرد و بازداشت قرار گرفتهاند و به زندان افتادهاند.
در تازهترین فشارها و بازداشتها، در روزهای پس از اعتراضات سراسری آبان ماه، سها مرتضایی، ابوالفضل نژاد فتح، یاشار دارالشفا و کامیار ذوقی، از فعالان دانشجویی دانشگاههای تهران به همراه دهها تن دیگر بازداشت شده و برای آنها پروندههایی با اتهامهای امنیتی در دادگاه باز شده است.
- در همین زمینه
سرکوب فعالیت های دانشجویی در واکنش به مشکلات اجتماعی امری غیرطبیعی به شمار نمی رود. با توجه به اینکه روز دانشجو به علت فعالیت های دانشجویی اهمیت یافته است، این گونه اعتراضات در مقابل برخی تبعیض های اجتماعی درخور دانشجو نیست. دانشجویان به علاوه ی درس خواندن فعالیت های دانشجویی را در یاری رساندن به آنانی که به هر دلیلی از تحصیل محروم شده اند، انجام می دهند. بنابراین اعتراض به پولی شدن دانشگاه ها نیز بی فایده به نظر می رسد.
حسین مختاری / 05 January 2022