سازمان عفو بین‌‌الملل در چهارمین و تازه‌ترین گزارش خود تعداد کشته‌شدگان در اعتراضات سراسری آبان ۹۸ را دست‌کم ۲۰۸ نفر اعلام کرد. به گفته فیلیپ لوتر، مدیر تحقیقات بخش خاورمیانه و آفریقای شمالی عفو بین‌الملل ابعاد کشتار «وحشتناک» بوده است. بر اساس این تعداد کشته‌شدگان در شهریار بیش از سایر شهرستان‌های اطراف تهران است. در این شهر ده‌ها نفر کشته شده‌اند.

عفو بین‌الملل (عکس: آرشیو)

جمعه ۲۴ آبان در اعتراض به افزایش قیمت بنزین تجمعات اعتراضی در اهواز، مشهد، سیرجان، گچساران، آبادان، اصفهان و خرمشهر برگزار شد که به زودی به بیش از یکصد شهر ایران سرایت کرد. عفو بین‌الملل در نخستین گزارش خود تعداد کشته‌شدگان در درگیری‌ها مأموران انتظامی، بسیج و لباس شخصی‌ها با معترضان را ۱۳۸ نفر، در دومین گزارش  ۱۴۳ نفر و در سومین گزارش ۱۶۱ نفر اعلام کرده بود. دوشنبه ۱۱ آذر/ ۲ دسامبر این نهاد بین‌المللی بر اساس گزارش‌هایی که از ایران دریافت کرده و راستی‌آزمایی آن‌ها تعداد کشته‌شدگان را دست‌کم ۲۰۸ نفر اعلام کرد. با این‌حال ابعاد کشتار هنوز مشخص نیست.

فیلیپ لوتر، مدیر تحقیقات بخش خاورمیانه و آفریقای شمالی عفو بین‌الملل درباره ابعاد کشتار معترضان در آبان ۹۸ گفت:

«این آمار نشان می‌دهند که نیروهای امنیتی دست به کشتار وحشتناکی در ایران زده‌اند.»

لوتر از جامعه بین‌المللی خواست افراد مسئول را پاسخگو کند.

بر اساس تازه‌ترین گزارش عفو بین‌الملل تعداد کشته‌شدگان در شهریار بیش از سایر شهرستان‌های اطراف تهران است. در این شهر ده‌ها نفر کشته شده‌اند.

«کلمه» شنبه ۹ آذر/۳۰ نوامبر گزارش داد که شدت سرکوب نیروهای گارد ویژه و امنیتی‌های لباس شخصی در شهریار بسیار گسترده بوده است. طبق این گزارش تعداد کشته‌شدگان فقط در شهریار در مجموع حدود ۱۰۰ نفر است.

میر حسین موسوی، نخست‌وزیر سابق ایران و از رهبران نهضت سبز شنبه گذشته کشتار در آخرین هفته آبان را با کشتار معترضان در میدان ژاله تهران در شهریور ۵۷ مقایسه کرد. میرحسین موسوی در بیانیه خود خواهان معرفی «آمرین و مباشرین این کشتار [آبان ۹۸] و «محاکمه علنی آنها و توضیح بدون لکنت دلایل این جنایت آشکار» شده است.

سازمان انتقال خون ایران دوشنبه ۱۱ آذر یک بار دیگر از کمبود ذخایر خون در پنج استان ایران خبر داد. از آن میان استان‌های تهران، فارس، اصفهان، خراسان جنوبی (مشهد) از کانون‌های اعتراضات بود. بشیر حاجی‌بیگی، سخنگوی سازمان انتقال خون اما گفته که کمبود ذخایر خون به اعتراضات ایران ربط ندارد.

عفو بین‌الملل اعلام کرده که مقامات امنیتی در برخی از موارد از تحویل دادن اجساد کشته‌شدگان به خانواده‌ها خودداری کرده‌اند و خواهان دریافت «حق تیر» شده‌اند. این روش در سال‌های دهه ۱۳۶۰ رواج داشت. دیده‌بان حقوق بشر با تأیید این گزارش‌ها، در بیانیه‌ای که سه‌شنبه ۶ آذر منتشر شد اعلام کرد که مسئولان جمهوری اسلامی در برخی از موارد از صدور جواز کفن و دفن برای کشته‌شدگان در اعتراضات اخیر نیز خودداری کرده‌اند.

روز گذشته، یکشنبه ۱۰ آذر / یکم دسامبر نیویورک ‌تایمز در گزارشی تفصیلی درباره اعتراضات اخیر ایران، به‌ویژه در شهر ماهشهر استان خوزستان، این اعتراضات را «بدترین ناآرامی‌های» ۴۰ سال اخیر در ایران توصیف کرده و نوشته بود در چهار روز خشونت شدید پس از اعلام افزایش قیمت بنزین، در مجموع ۱۸۰ تا ۴۵۰ نفر و احتمالاً بیشتر کشته شدند، دست‌کم ۲۰۰۰ نفر زخمی و ۷۰۰۰ نفر نیز بازداشت شده‌اند. بر همین اساس در ماهشهر معترضان به مدت سه روز کنترل اکثر نقاط شهر و مناطق اطراف آن را در اختیار گرفته بودند که با اعزام نیروهای سپاه پاسداران، این نیروها بدون هشدار قبلی در شهرک چمران به روی معترضان شلیک کرده و چندین نفر را کشتند. پس از تیراندازی‌های سپاه پاسداران گروهی از معترضان که به‌ نیزاری در نزدیکی منطقه رفتند اما توسط نیروهای سپاه پاسداران محاصره شدند و در ادامه با شلیک رگبار مسلسل نیروهای سپاه حدود ۱۰۰ نفر از معترضان کشته شدند.

مقامات جمهوری اسلامی تاکنون به طور رسمی تعداد کشته‌شدگان و مجروحان در اعتراضات آبان ۹۸ را اعلام نکرده‌اند.

بیشتر بخوانید: