دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده در گفتوگویی تلفنی با نخستوزیر اسرائیل بار دیگر به مسأله تنشها با ایران پرداخت. مقامهای نظامی آمریکایی هم در هفتههای اخیر با سفر به اسرائیل به بحث درباره تهران پرداختهاند.
کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد که ترامپ و نتانیاهو یکشنبه شب یکم دسامبر / ۱۰ آذر به گفتوگوی تلفنی درباره ایران و دیگر موضوعات منطقهای پرداختهاند.
به گزارش روزنامه اسرائیلی «هاآرتص»، این دومین مکالمه تلفنی رهبران دو کشور در هفتههای اخیر است.
چندی پیش کیفرخواست رسمی علیه بنیامین نتانیاهو صادر شد. انتخابات اسرائیل نیز به تشکیل یک اکثریت در کنست (پارلمان اسرائیل) نینجامید و هیچ یک از احزاب در تشکیل دولت موفق نبودند. با این وجود، ایران هنوز در مرکز توجه نخستوزیر دولت موقت اسرائیل است.
همزمان با بالا گرفتن مشکلات نتانیاهو به دلیل عدم موفقیت در انتخابات و صدور کیفرخواست برای او، رابطه او با دونالد ترامپ ــ یکی از متحدان نزدیکاش ــ کاهش پیدا کرده بود.
اما در میانه ماه میلادی گذشته بود که مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده اعلام کرد که واشنگتن از این پس موضعی نرمتر و سهلانگارانهتر نسبت به ساختوساز شهرکهای اسرائیلی در مناطق اشغالی فلسطینی اتخاذ کرد. پس از آن بود که نتانیاهو با ترامپ تماس گرفت و از او تشکر کرد.
شهرکسازیهای اسرائیل نقض قوانین بینالمللی و معاهدات سازمان ملل است.
آخرین تماس تلفنی دو رهبر، یکشنبه ۱۰ آذر درباره ایران بود. این تماس در پسزمینه دیدارهای مقامهای نظامی آمریکایی و اسرائیلی درباره فعالیتهای جمهوری اسلامی در خاورمیانه صورت گرفته است.
به گزارش هاآرتص، مقامهای ارشد ارتش ایالات متحده در هفتههای اخیر یا از اسرائیل بازدید کردهاند یا با همتایانشان در ارتش اسرائیل دیدارهایی داشتهاند.
اسرائیل پس از آغاز انقلاب سوریه و سپس جنگ داخلی در این کشور، بارها به مواضع سپاه قدس، شاخه برونمرزی سپاه پاسداران و شبهنظامیان شیعه تحت حمایت ایران در سوریه حمله کرده است.
حملههای پهپادی ماههای گذشته به مقر شبهنظامیان شیعه تحت حمایت ایران در عراق نیز به اسرائیل نسبت داده شد.
تنشها بین ایران و ایالات متحده نیز از مه گذشته و با خروج ایالات متحده از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) بالا گرفت.
هرچند اسرائیل و عربستان و امارات متحده عربی همزمان با تشدید درگیریها در خاورمیانه به ائتلافی غیررسمی با ایالات متحده علیه ایران وارد شده بودند، اکنون دولتهای عربی حاشیه خلیج فارس از گذشته بیشتر به دنبال گفتوگو با تهران هستند.
یوسف بن علوی، وزیر خارجه عمان دوشنبه ۱۱ آذر / دوم دسامبر با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در تهران دیدار کرد.
به گزارش خبرگزاریهای رسمی ایران، این دیدار در راستای بحث بر سر تحولات منطقهای و برای مذاکره درباره طرح «صلح هرمز» صورت گرفته است.