معاون بهداشت وزارت بهداشت در نشست روز جهانی ایدز در وزارت بهداشت اعلام کرد هنگامی که این وزارتخانه قصد انجام مباحث آموزشی را دارد، بلافاصله از برخی نهادها نامهای دریافت میکند و به ترویج فحشا محکوم میشود. علیرضا رئیسی روشن نکرد که نهادهای مورد اشارهاش کدام نهادها هستند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علیرضا رئیسی روز شنبه ۹ آذر در حاشیه نشست روز جهانی ایدز گفت:
«هنگامی که بیمار مبتلا به ایدز را پیدا میکنیم، هیاهو و جنجالهای پیرامون آن پدید میآید که همگی در زمینه انتقاد به آموزش است. بعد که آن مسائل مرتفع میشود مورد نقد قرار میگیریم که چرا پیش از این بیماران را شناسایی نکردهایم. همین مورد یکی از اصلیترین تناقضهایی است که با آن روبهرو هستیم.»
به گفته رئیسی در حال حاضر نوع نگاهی که به پدیده آموزش در زمینه این بیماری میشود، بسیار غلط است:
«سالهاست به حرفهایی گوش میدهیم که غیرکارشناسی بوده و سیاستهای ما را تحت تاثیر قرار میدهند. به همین دلیل است که در بیماریابی افراد مبتلا به ایدز دچار ضعف میشویم.»
او با یادآوری شعار امسال روز جهانی ایدز «آگاهی و پیشگیری، آموزش و درمان ایدز، همگی در یک کشتی نشستهایم»، گفت که در ایران در زمینه شناسایی بیماران ضعیف عمل شده، اما فعالیتها در زمینه درمان موفقآمیز بوده است.
مرداد ماه سال گذشته آمارهایی از ابتلا بیماری ایدز در استان هرمزگان منتشر شد که حکایت از شیوع گسترده این بیماری در این استان داشت. بنا بر اعلام بهروز اکرمی، معاون امنیتی و سیاسی استاندار هرمزگان، انتقال ایدز از طریق موارد جنسی در این استان نسبت به کشور دو برابر است و پیشبینی میشود تعداد موارد ناشناخته، عدد قابل توجهی باشد.
معاون وزیر بهداشت در واکنش به پرسش خبرنگاران مبنی بر آمار ثبت شده بیماری ایدز در کشور اما گفت:
«طبق گزارشات در پاییز ۲۰۱۹ میلادی تخمین میزنیم که ۶۰ هزار نفر مبتلا به بیماری ایدز در کشور حضور دارند.»
به گفته علیرضا رئیسی، تاکنون بیش از ۴۰ هزار و ۵۰۰ مورد بیماری ایدز در کشور به ثبت رسیده که از این میان نزدیک به ۱۹ هزار نفر از این بیماران بر اثر ابتلا به این بیماری فوت کردهاند. همچنین ۲۱ هزار و ۶۳۵ نفر از این بیماران ثبت شده در قید حیات هستند.
مهر ماه امسال حدود ۲۰۰ نفر از اهالی روستای چنار محمودی از توابع شهرستان لردگان به دلیل ابتلا به ایدز مقابل فرمانداری و برخی دیگر از نهادهای دولتی این شهر دست به تجمع زدند. افراد تجمع کننده اعلام کردند دلیل ابتلای آنها به اچآیوی، آلوده بودن سرنگهای تست دیابت و حجامت شبکه بهداشت روستای چنار محمودی بوده است.
این تجمعکنندگان پس از آنکه از سوی مقامات وزارت بهداشت و دیگر ارگانهای دولتی پاسخ قانع کنندهای دریافت نکردند با حمله به مراکز دولتی، دفتر امام جمعه شهرستان لردگان را به آتش کشیدند. نیروهای امنیتی اما در پاسخ اقدام به ضرب و شتم و بازداشت آنان کرده و در رسانههای حکومتی اعلام کردند که معترضان از سوی سرویسهای خارجی هدایت شدهاند.
- در همین زمینه
در خبری دیگر در آبان ماه امسال کانال تلگرامی کمپین فعالین بلوچ اعلام کرد بیش از ۱۰۰ نفر از اهالی یک روستا در منطقه دشتیاری چابهار به ایدز مبتلا شدهاند. فعالین حقوق بشر بلوچستان شیوع ایدز در این روستا را عامدانه و از طریق شبکه بهداشت اعلام کردند.
محمود حسین، رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان چابهار اما با تکذیب این خبر ادعا کرد این شایعات از سوی شبکههای معاند خارجی منتشر شده و مستند نیست.
علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت در گفتههای امروز خود اما بدون اشاره به اخبار شیوع ایدز در چابهار و هرمزگان، در مورد شیوع ایدز در لردگان و اقدامات وزارت بهداشت در این زمینه گفت:
«اتفاقی که در مورد ماجرای لردگان افتاد یک اشکال عمده بود که نظرات غیر کارشناسی و جنجال شبکههای خارجی به آن دامن زدند. بنده معتقد هستم هر زمان افراد غیرمتخصص وارد یک حوزه شوند مشکلات عمدهای برای آن حوزه پیش خواهد آمد.»
به گفته رئیسی پس از حواشی به وجود آمده در روستای چنار محمودی، «با وجود اینکه از مدتها قبل اقدامات لازم در این روستا انجام شده»، اما پوشش منطقه توسط تیم تخصصی متشکل از متخصصان و پزشکان فوق تخصصی افزایش یافته و مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری در نزدیکترین شهرستان این منطقه راهاندازی شده است.
او همچنین تزریق با سرنگ آلوده را در صدر علل شیوع ایدز در ایران دانست و در همین زمینه گفت:
«تزریق با سرنگ مشترک ۶۰,۱ درصد، رابطه جنسی پر خطر ۲۲,۲ درصد و انتقال بیماری از مادر به کودک ۱,۷ درصد سهم دارد.»
بنا بر اعلام رسانهها هم اکنون به ازای هر ۱۰ هزار نفر تنها ۱۱ پزشک در کشور وجود دارد و این مسأله موجب شده تا در تابستان امسال طرح دوفوریتی افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در رشتههای علوم پزشکی با امضای ۸۶ نفر از نمایندگان به ﻫﯾﺄﺕ رئیسه مجلس شورای اسلامی ارائه شود.
رئیسی اما بدون در نظر گرفتن کمبود پزشک متخصص در کشور گفت شبکه بیماران عفونی کشور با حضور ۲۵۱ پزشک خبره از سوی پزشکان و درمانگران بیماری ایدز در کشور تشکیل شده که این شبکه تبادل اطلاعات خوبی با یکدیگر دارند. او همچنین گفت:
«خوشبختانه با وجود تحریمهای موجود توانستیم ۱۹ آزمایشگاه اصلی برای تشخیص ایدز در کشور ایجاد کنیم که این آزمایشگاهها اقدامات بسیار مناسبی را انجام میدهند. همچنین برای مناطق محروم از کلینیکهای سیار استفاده کرده و دستگاههای مجهزی در زمینه شناسایی و درمان این بیماری خریدهایم.»
- در همین زمینه