سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از تهیه طرح دوفوریتی برای تکنرخی شدن بنزین خبر داد. این اقدام در حالی انجام میشود که در فردای آغاز اعتراضات سراسری اخیر برخی نمایندگان دو طرح درباره لغو افزایش قیمت بنزین تهیه کرده بودند اما با سخنان رهبر جمهوری اسلامی عقبنشینی کردند.
بهرام پارسایی، نماینده شیراز و سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی چهارشنبه ۶ آذر اعلام کرد که طرح دو فوریتی برای تکنرخی شدن بنزین با قیمت ۱۵۰۰ تومان بعد از ظهر دوشنبه ۴ آذر تقدیم هیئت رئیسه مجلس شده است.
پارسایی گفت: «دو نرخی بودن قیمت بنزین منشاء فساد است، ضمن اینکه قیمت ۱۵۰۰ تومان برای هر لیتر بنزین سالانه ۱۷ هزار میلیارد تومان به درآمد دولت اضافه میکند و بخشی از کسری بودجه دولت را تامین میکند.»
بهگفته سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در این طرح پیشنهاد داده شده است که «به موازات حذف بنزین سه هزار تومانی، کمکهای معیشتی در پی افزایش قیمت بنزین نیز حذف شود، چرا که این کمکها در قانون نیز تعریف نشده است».
پارسایی یکی از دلایل ارائه این طرح دو فوریتی را «نارضایتی مردم از افزایش قیمت بنزین» و اینکه «مسائل امنیتی در این افزایش قیمت لحاظ نشده بود» دانست و افزود: «علاوه بر این با توجه به مسائل پیش آمده مخالفان نظام نیز حداکثر بهرهبرداری را از نارضایتیهای ایجاد شده میکنند.»
۲۴ آبان شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران بر اساس تصمیم فراقانونی سران قوا قیمت بنزین را ۳۰۰ درصد افزایش داد. براین اساس، قیمت هر لیتر بنزین سهمیهای ۱۵۰۰ تومان و نرخ هر لیتر بنزین آزاد ۳ هزار تومان و هر لیتر بنزین سوپر ۳۵۰۰ تومان شد.
با آغاز اعتراضات در شهرهای اهواز، مشهد، سیرجان و شیراز و سپس سرایت آن به سایر شهرهای ایران بسیاری از نمایندگان مجلس با توپ پر به افزایش قیمت بنزین حمله کردند و به دنبال این حمله، فراکسیون امید مجلس نیز دو طرح برای لغو افزایش قیمت بنزین و بازگشت آن به نرخ پیش از ۲۴ آبان تهیه کرد اما با سخنرانی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در ۲۶ آبان، در حمایت از تصمیم سران قوا، مجلس عقب نشست. سخنگوی هیئت رئیسه مجلس هم پس از حضور دبیر شورای امنیت ملی در جلسه غیرعلنی مجلس، گفت که همه موظفند از افزایش قیمت بنزین دفاع کنند.
بهرام پارسایی همچنین اعلام کرد که به دلیل عدم حضور علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، بررسی طرح دوفوریتی برای تکنرخی شدن بنزین به بعد از تعطیلات مجلس موکول شد.
پارسایی از عملکرد هیئت رئیسه مجلس نیز انتقاد کرد و گفت: «مردم بعد از موضوع افزایش قیمت بنزین از مجلس شورای اسلامی انتظار انفعال و اینکه صرفاً به چند نطق و تذکر بسنده شود، نداشتند. پیشنهاد ما این بود در هفته جاری مجلس جلسه فوقالعاده تشکیل دهد ولی تنها به یکی دو ساعت سخنرانی وزیر صنعت، معدن و تجارت و دادگستری محدود شد.»
بیژن زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی ۲۹ آبان اعلام کرد که در ایران روزانه ۶۴ میلیون لیتر بنزین سهمیهای با قیمت هر لیتر ۱۵۰۰ تومان توزیع میشود. به این ترتیب با احتساب افزایش ۵۰۰ تومانی قیمت بنزین در این بخش، درآمد دولت از محل فروش بنزین در قالب «سهمیهبندی» بیش از ۳۲ میلیارد تومان در روز افزایش یافته است. این درآمد در یک سال در حدود ۱۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان خواهد بود.
زنگنه مصرف بنزین غیر سهمیهبندی را هم حدود ۳۰ میلیون لیتر در روز برآورد کرد که این رقم نیز اضافه درآمدی در حدود ۶۰ میلیارد تومان در روز را ایجاد خواهد کرد که در سال این رقم به بیش از ۲۱ هزار میلیارد تومان میرسد.
بهگفته سازمان عفو بینالملل در جریان اعتراضات اخیر دستکم ۱۴۳ نفر کشته شدهاند. سیدحسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و عضو فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی نیز بازداشتیها در جریان اعتراضات آبان ۹۸ را حدود ۷ هزار نفر اعلام کرد.
بیشتر بخوانید:
عقب گرد مفتضحانه بعد از جنایتی بزرگ علیه مردم .
محسن / 29 November 2019
اگه بشه ۱۵۰۰ تومن بدون سهمیه بندی همه خوشحال میشیم! این استراتژی همیشگی جمهوری اسلامیه. به مرگ میگیره که به تب راضی بشیم، تازه خوشحالم باشیم!
مهران / 29 November 2019