۲۴ آبان شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران بر اساس تصمیم فراقانونی سران قوا قیمت بنزین را ۳۰۰ درصد افزایش داد. با آغاز اعتراضات در شهرهای اهواز، مشهد، سیرجان و شیراز و سپس سرایت آن به سایر شهرهای ایران بسیاری از نمایندگان مجلس با توپ پر به افزایش قیمت بنزین حمله کردند و به دنبال این حمله، فراکسیون امید مجلس نیز دو طرح درباره لغو افزایش قیمت بنزین تهیه کرد اما با سخنرانی خامنه‌ای در ۲۶ آبان در حمایت از تصمیم سران قوا، مجلس عقب نشست. از ۲۴ تا ۲۶ آبان چه اتفاقی افتاد که خامنه‌ای تصمیم گرفت برای نخستین بار مسئولیت بپذیرد؟ حسین نجات، جانشین رئیس اطلاعات سپاه و یکی از نزدیک‌ترین افراد امنیتی به خامنه‌ای تلویحاً اعلام کرد که رهبر جمهوری اسلامی از ارتقای مطالبات معترضان و درخواست آن‌ها برای استعفای سران سه قوه بیمناک بود.

محمد حسین‌زیبایی‌نژاد معروف به حسین نجات در بیت رهبری (عکس: آرشیو)

علی خامنه‌ای صبح یکشنبه ۲۶ آبان در جلسه درس خارج فقه خود چندین بار به تأکید یادآوری کرد که در موضوع افزایش قیمت بنزین «سررشته» ندارد و با این‌حال از تصمیم سران قوا دفاع می‌کند:

«وقتی یک چیزی مصوبه سران کشور هست، آدم باید با چشم خوش‌بینی به او نگاه کند، بنده در این قضیّه سررشته ندارم یعنی تخصّص این کار را ندارم، گفتم هم به آقایان… من هم که صاحب‌نظر نیستم در این قضایا؛ گفتم من صاحب‌نظر نیستم لکن اگر سران سه قوّه تصمیم بگیرند، من حمایت می‌کنم… گفتم من صاحب‌نظر نیستم در این قضیّه لکن… مسئولین کشور تصمیم گرفتند.»

به گزارش روابط عمومی سپاه استان مرکزی، حسین نجات، جانشین رئیس اطلاعات سپاه سه‌شنبه ۵ آذر در سخنانی که در جمع بسیجیان استان مرکزی در اراک ایراد کرد اعلام کرد که با بالا گرفتن اعتراضات و سرایت آن از اهواز، مشهد، سیرجان و شیراز به سایر شهرهای ایران در فاصله بین ۲۴ تا ۲۶ آبان رهبر جمهوری اسلامی به این جمعبند رسید که اگر مسئولیت مصوبه فراقانونی سران قوا برای افزایش قیمت بنزین را به عهده نگیرد، ممکن است کار بالا بگیرد و به خواست تغییر نظام سیاسی در ایران بینجامد. نجات گفت:

«مقام معظم رهبری تصمیم گرفتند از تصمیم سران قوا حمایت کنند چراکه اگر این کار را انجام نمی‌دادند دیگر تصمیم‌ها به کف خیابان‌ها می‌آمدند. اگر تصمیم‌های کف خیابانی ادامه پیدا می‌کرد سوء‌استفاده‌کنندگان [معترضان] خواسته‌های بعدی خود را استعفای سران قوا، استعفای مجلس و فروپاشی انقلاب به خیابان‌ها می‌آوردند، بنابراین در اینجا رهبری با بصیرت و هوشمندی فضا را مدیریت کردند و این پاسخ کسانی است که دلیل حمایت رهبری از سهمیه‌بندی را می‌پرسند.»

بعد از اعلام حمایت خامنه‌ای، نمایندگان مجلس شورای اسلامی عقب نشستند و طرح دوفوریتی خود برای لغو قیمت بنزین را از دستور خارج کردند. علی مطهری، نماینده مجلس شورای اسلامی گفته بود:

«ایشان [خامنه‌ای] مسئولیت این تصمیم را پذیرفتند و خودشان را در معرض انتقادات قرار دادند.»

حسین نجات در ادامه سخنان خود در جمع بسیجیان گفت:

«بسیاری از تصمیمات روزانه در کشور انجام می‌شود که اصلا مقام معظم رهبری در آنها ورودی پیدا نمی‌کند ولی این تصمیم سران قوا جنس دیگری داشت، بنابراین رهبری به موقع توطئه دشمنان را برطرف کردند.»

 محمد حسین زیبایی‌نژاد معروف به «حسین نجات» پیش از این فرمانده سپاه «ولی امر» بود که مسئولیت حفاظت از رهبر جمهوری اسلامی را به عهده دارد. او که پیشنهاد حصر رهبران نهضت سبز را مطرح کرده بود، در دی ۹۵  به جانشینی رئیس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب شد.

رهبر جمهوری اسلامی دو روز بعد از اعلام حمایت از تصمیم سران قوا  در پنجمین روز اعتراضات، معترضان را با دشمنی اشغالگر یکسان دانست و اعلام پیروزی کرد. ابعاد سرکوب و کشتار هنوز مشخص نیست. عفو بین‌الملل شامگاه دوشنبه ۴ آذر با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد در درگیری مأموران امنیتی با معترضان دست‌کم ۱۴۳ نفر کشته شده‌اند و اغلب کشته‌شدگان نیز با سلاح گرم به قتل رسیده‌اند. در جریان این اعتراضات حدود ۵ هزار نفر بازداشت شده‌اند.

بیشتر بخوانید: