احمد خاتمی،سخنگوی خبرگان رهبری در حاشیه جلسه کمیسیون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مجلس خبرگان رهبری که پنجشنبه ۳۰ آبان در قم برگزار شد اعلام کرد که اعضای این کمیسیون  در مصوبه‌ای از مسئولان خواستند از این پس به «شبکه‌ها و فضای مجازی خارجی» اجازه فعالیت ندهند.

پنجشنبه ۳۰ آبان، قم: جلسه کمیسیون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مجلس خبرگان رهبری

شورای امنیت کشور به ریاست عبدالرضا رحمانی‌فضلی، وزیر کشور غروب ۲۵ آبان برای مقابله با موج اعتراض‌ها به افزایش قیمت بنزین ارتباط ایران با شبکه جهانی اینترنت را قطع کرد.

«نت‌بلاکز» که شبکه جهانی اینترنت را زیر نظر دارد پنج‌شنبه ۳۰ آبان اعلام کرد که پس از ۱۱۳ ساعت که از قطعی اینترنت می‌گذرد، اتصال ایران به اینترنت جهانی به آرامی در حال افزایش است و به ۱۰ درصد رسیده است. پیش از این براساس آمار این سازمان دسترسی به اینترنت در ایران به چهار درصد رسیده بود. با این حال «نت‌بلاکز» گفته است که هنوز معلوم نیست این ترمیم پایدار باشد.

همزمان با برقراری تدریجی اتصال ایران به شبکه جهانی اینترنت احمد خاتمی از مصوبه فراقانونی مجلس خبرگان رهبری برای لغو مجوز فعالیت «شبکه‌ها و فضای مجازی خارجی» خبر داد. سخنگوی خبرگان رهبری ادعا کرد که این شبکه‌ها «در حوادث اخیر جنایت‌کارانه عمل کردند و به صراحت تخریب و اغتشاش را آموزش می‌دادند.»

روز گذشته ابوالفضل حسن‌بیگی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان ایران گفته بود شورای امنیت کشور برای ایجاد اخلال در ارتباط بین معترضان تصمیم به قطع اینترنت گرفت:

«بر اساس گزارش رسیده از وزارت اطلاعات، سپاه، نیروی انتظامی و امنیتی و قوه قضاییه عناصر اغتشاشگر اقداماتشان را از طریق اینترنت پیش می‌بردند به همین دلیل تصمیم گرفته شد تا اینترنت قطع شود.»

خبرگان رهبری اکنون در صدد است با یک مصوبه فراقانونی به بهانه «مقابله با اغتشاشگران» عدم دسترسی به «شبکه‌ها و فضای مجازی خارجی» را به یک وضع مستمر تبدیل کند.

محمد کاظمی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی در واکنش به مصوبه فراقانونی خبرگان رهبری به خبرگزاری‌های داخلی گفت:

«ماهیت وظیفه مجلس خبرگان، نظارت بر عملکرد رهبری و انتخاب رهبر در شرایط خاص است. ممکن است مجلس خبرگان رهنمودی به مجلس، دولت و مردم بدهد اما این نهاد نمی‌تواند مصوبه‌ای لازم‌الاجرا را صادر کند.»

به گفته کاظمی حتی مجلس خبرگان رهبری نمی‌تواند مصوبه صادر کند. عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، در ادامه یادآوری کرد که قطع اتصال ایران به اینترنت جهانی غیر قانونی است:

 «استفاده از اینترنت به عنوان مقوله‌ای اجتماعی و رسانه‌ای حق شهروندان ما است و اینترنت را نمی‌شود محدود کرد، همان‌گونه که فیلتر کردن تلگرام نیز منشاء قانونی نداشت. این‌ گونه مسائل قابل تعقیب هستند.»

کاظمی همچنین اعلام کرد که در زمینه اینترنت مسئولیت مستقیم با دولت است.

محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات چهارشنبه ۲۹ آبان در یک گفت‌وگو رادیویی گفت:

«در این شرایط که عده‌ای دنبال سوءاستفاده‌اند و ممکن است به امنیت کشور خدشه وارد کنند، باید ملاحظات دستگاه‌های امنیتی را مدنظر قرار داد.»

 آذری جهرمی اما این را هم یادآوری کرد که راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات نباید به معنای قطع کامل اینترنت درک شود.

 شیرین عبادی در نامه‌ای از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل درخواست کرد که فوراً به قطع اینترنت جهانی و سرکوب اعتراضات اعتراض کند. عبادی از شهروندان ایرانی خواسته است با امضای این نامه از درخواست او از دبیرکل پشتیبانی کنند.

بیشتر بخوانید: