اعتراض‌های گسترده پس از گران‌شدن بنزین جناح‌های مختلف حکومتی در جمهوری اسلامی را به واکنش واداشته است. هر جناح به دنبال انداختن مسئولیت بر شانه جناح دیگر است. علی‌رغم حمایت علی خامنه‌ای و ابراهیم رئیسی از افزایش بنزین، حامیان رهبر و رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی انگشت اتهام را به سمت رئیسان قوه مجریه و مقننه گرفته اند. مجتبی‌ ذوالنوری و تعدادی دیگر از نمایندگان اصول‌گرای مجلس شورای اسلامی در حال جمع‌آوری امضا برای استیضاح حسن روحانی، رئیس دولت و نیز طرح کنار گذاشتن علی لاریجانی از ریاست مجلس هستند. این در حالی است که بر اساس برخی گزارش‌ها، تعدادی از نمایندگان جناح‌های دیگر در اعتراض به «نادیده‌ گرفتن مجلس» در خصوص «تصمیم به افزایش قیمت بنزین» استعفای خود را آماده کرده اند. تا کنون دست‌کم نماینده بوکان استعفا داده است.

برخی نمایندگان مجلس در حال آماده‌سازی طرح استیضاح علی لاریجانی هستند/ عکس از آرشیو

به گزارش خبرگزاری «فارس»، نزدیک به سپاه پاسداران، شماری از نمایندگان اصول‌گرای مجلس شورای اسلامی به سردمداری مجتبی ذوالنوری،‌ نماینده قم در مجلس به دنبال استیضاح حسن روحانی، رئیس دولت جمهوری اسلامی، و کنار گذاشتن علی لاریجانی از ریاست مجلس هستند.

تلاش دوباره برای استیضاح روحانی

اصول‌گرایان تندرو، موسوم به دلواپسان برای استیضاح روحانی پس از اعتراضات دی ۹۶ چند بار دست به تلاش زده بودند.

این بار نیز خبرگزاری فارس گزارش داده که ۶۰ نفر از نمایندگان پای طرح استیضاح روحانی با محور‌های زیر را تهیه کرده اند: سخنان تفرقه‌انگیز؛ اجرا نکردن سیاست اقتصاد مقاومتی؛ بی‌کفایتی در مدیریت اجرایی کشور؛‌ و وضعیت ارزی و اقتصادی کشور.

به گزارش خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) نیز این طرح استیضاح تا کنون ۵۰ امضا داشته است.

همزمان روحانی در واکنش به اعتراض‌های سه روز گذشته یکشنبه ۲۶ آبان در جلسه هیأت دولت به سازمان برنامه و بودجه دستور داد تا پرداخت کمک‌های معیشتی را از دوشنبه ۲۷ آبان آغاز کند.

روحانی در این نشست گفت که هدف طرح حمایت معیشتی دولت، حمایت از خانواده‌های با درآمد متوسط و کم است «که در شرایط تحریم اقتصادی، به لحاظ معیشتی تحت فشار هستند».

رئیس دولت افزایش قیمت بنزین را برای کسب درآمد جهت توزیع آن بین خانوارها و نیز کاهش مصرف بنزین اعلام کرد و گفت که مصرف بنزین در سال گذشته و اوایل سال جاری «به طور متوسط ۹,۷ درصد» رشد کرده است. او گفت روی آوردن دولت به کاستن از یارانه‌ها، به دلیل ممکن نبودن افزایش صادرات نفت یا افزایش مالیات‌ها است.

روحانی وعده داد کمکهای معیشتی تا اوایل هفته آینده «به دست همه ی ۱۸ میلیون خانوار می رسد.»

تلاش برای کنار گذاشتن لاریجانی

ذوالنور، عضو «فراکسیون ولایی» مجلس از سوی دیگر در حال اخذ امضای نمایندگان برای طرح استیضاح علی لاریجانی است.

نمایندگان جناح‌های مختلف نسبت به اعلام نظر شخصی علی لاریجانی، رئیس مجلس، در جلسه سران قوا برای افزایش قیمت بنزین معترضند، و آن را متعارض با وظایف نمایندگی خود می‌دانند. سران قوا در یک جلسه غیرعلنی در خصوص افزایش قیمت بنزین تصمیم‌گیری کردند، این در حالی است که مجلس پیش از آن با طرح افزایش قیمت بنزین مخالفت کرده بود.

وب‌سایت خبری‌ـ‌تحلیلی «دیده‌بان ایران» گزارش داده است که بهروز نعمتی، نماینده نزدیک به علی لاریجانی با مشاهده طرح استیضاح لاریجانی، آن را از دست ذوالنور گرفته و از صحن خارج شده است. ذوالنور به دنبال او رفته، و دقایقی بعد به کار خود برای جمع‌آوری امضا ادامه داده است.

محمد جواد ابطحی، نماینده خمینی‌شهر در مجلس گفته که نمایندگان اصول‌گرا «به دنبال حواشی مربوط به افزایش قیمت بنزین طرح استیضاح علی لاریجانی را کلید زده‌اند.» ابطحی درباره علت استیضاح رئیس مجلس گفت: «لاریجانی نمی‌تواند به نام مجلس تصمیم بگیرد. مجلس تاکنون ۲ بار با افزایش قیمت بنزین مخالفت کرده و آقای لاریجانی در جلسه سران نظر خودش را داده نه نظر مجلس را.»

نماینده اصول‌گرای خمینی‌شهر افزود که ذوالنور تا کنون موفق به جمع‌آوری ۵۰ امضا شده است.

نمایندگان فراکسیون امید مجلس نیز با اظهارات شخصی علی لاریجانی در جلسه سران سه قوه مخالفت کرده اند.

محمدقسیم عثمانی، نماینده بوکان امروز در اعتراض به نقش نداشتن مجلس در تصمیمات مهم حکومتی از جمله افزایش قیمت بنزین استعفای خود را تقدیم هیئت رئیسه مجلس کرد. گزارش‌ها از احتمال استعفای محمود صادقی و پروانه سلحشوری حکایت دارد. همچنین گفته شده که سید قاسم جاسمی نماینده کرمانشاه، محمدجواد ابطحی نماینده خمینی شهر، محمدجواد فتحی نماینده تهران از نمایندگانی هستند که استعفای خود را آماده کرده‌اند.

براساس تصمیم سران سه قوه در جلسه موسوم به هماهنگی سران قوا نرخ بنزین از بامداد ۲۴ آبان در ایران ۳۰۰ درصد افزایش یافت. این آغازگر اعتراض‌هایی سراسری شد که شعارهای آن فراتر از گرانی بنزین هستند و مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی، از جمله ولایت فقیه را هدف قرار می‌دهند.

اعتراض‌های گسترده مسئولان حکومتی را به واکنش واداشته و هر یک در صدد رفع مسئولیت خود در این تصمیم است که به گفته رسانه‌های رسمی جمهوری اسلامی،‌ «تصمیم مشترک سران سه قوه» بوده است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران صبح امروز افزایش نرخ بنزین را «تصمیم کارشناسی سران قوا» دانسته بود که «باید اجراء شود».

صادقی و شماری دیگر از نمایندگان فراکسیون امید مجلس در نظر داشتند یک طرح دو فوریتی برای بازگشت نرخ بنزین به قبل از ۲۴ آبان به مجلس ارائه کنند اما صبح امروز فاطمه سعیدی سخنگوی فراکسیون امید گفت که به دلیل تاکید رهبر جمهوری اسلامی بر افزایش نرخ بنزین، دو طرح بنزینی از دستور کار این فراکسیون خارج شده است.

  • توضیح: این گزارش به‌روزرسانی شد و تیتر آن تغییر کرد.

در همین زمینه: