سرکوب وحشیانه اعتراضات آبان ۹۸ از سوی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، ضرورت وجود یک پلتفرم دادخواهی برای ایرانیان و فارسیزبانان را پررنگتر کرد. با استفاده از ظرفیتهای موجود در سایت دادخواست، میتوان در مورد جانباختگان و بازداشتشدگان اعتراضات سراسری آبان ۹۸ اطلاعرسانی و از افراد و نهادهای حقیقی و حقوقی داخلی و بینالمللی دادخواهی کرد.
www.daadkhast.org
وبسایت «دادخواست» با پشتیبانی بنیاد رسانهای «زمانه» راهاندازی شده و پس از یک دوره آزمایشی، از شهریور ماه ۹۸ کار خود را آغاز کرده است. «زمانه» اما آن را متعلق به همگان میداند و امیدوار است این وبسایت در آینده نزدیک زیر نظر یک هیئت مدیره مستقل قرار گرفته و ماموریت خود را دنبال کند.
ایده سایت دادخواست در تریبون زمانه که یک مجمع رسانهای شهروندی است شکل گرفت. فراوانی فراخوانها، نامههای جمعی و مطالبی با محتوای دادخواهی که در «تریبون زمانه» منتشر میشوند، انگیزه ایجاد سرویسی ویژه را ایجاد کرد که نوشتن اطلاعیهها و دادخواستهای جمعی را آسانتر کند و به نتیجهمندی آنها یاری رساند. در این مورد «زمانه» هم به تجربههای عریضهنویسی در میان ایرانیان و هم به سایتهایی چون change.org توجه داشته است.
به مناسبت راهاندازی رسمی سایت «دادخواست» و برای آشنایی هرچه بیشتر با این پروژه با رضا حاجیحسینی، دبیر این پروژه گفتوگویی داشتیم.
این گفتوگو را بشنوید:
رضا حاجیحسینی، ضمن برشمردن دلایل شکلگیری و اهمیت پروژه «دادخواست» میگوید:
«… با توجه به اینکه ما قوه قضائیه مستقل نداریم و معمولا روند دادرسی عادلانه در پروندههای مختلف طی نمیشود، متهمان نسبت به اینکه سیر پروندهشان به گونهای نبوده که بتوانند از خودشان دفاع کنند، اعتراض دارند. همچنین در خیلی موارد حق دسترسی به وکیل برایشان وجود ندارد. مجموعه این شرایط کار را به جایی رسانده است که با توجه به پیشرفتها در حوزه تکنولوژی و گسترش اینترنت، آن نظام مبتنی بر عریضهنویسی در محلهای نزدیک به دادگاهها و دادگستری که شاید در خاطره ما وجود داشته باشد، عملا آمده و اینجا جمع شده است و فضایی ایجاد شده که مخاطب فارسی زبان بتواند به سادگی طرح موضوع بکند و به اصطلاح امروزیها با چند کلیک بتواند یک دادخواهی را ثبت بکند و احتمالا آن را به مخاطبان اصلی خودش برساند. همینطور به گوش کسانی که تصمیمساز هستند و باید در مورد این دادخواهی تصمیم بگیرند.»
وبسایت دادخواست علاوه بر طرح دادخواهی، برای طرح مسئله نیز هست. شما میتوانید موضوعی را طرح کنید و از دیگران بخواهید درباره آن نظر دهند. از این راه سریعتر به یک متن کار شده و مورد توافقِ یک جمع آغازین دست مییابید و میتوانید آن را به عنوان دادخواست برای پشتیبانی و جمعآوری امضا عرضه کنید.
اگر علاقهمندید در مورد پروژه «دادخواست»، امکانات وبسایت، حفظ اطلاعات شخصی، نحوه ثبتنام و امتیازهای این وبسایت بیشتر بدانید، به مطلب زیر مراجعه و آن را مطالعه کنید:
◄ از سایت دادخواست بازدید کنید
در همین زمینه:
- وبینار: دادخواهی − روایت تجربههای کاری و شخصی مهرانگیز کار، حقوقدان
- دادخواست خاوران – همایشی در برلین
- از دادخواهی در تبعید: «دهه شصت و جستجوی یک حقیقت» – همایشی در پاریس
- پرستو فروهر و تجربه ۲۰ سال دادخواهی: دستگاه قضایی بزرگترین مانع پیشبرد دادخواهی در ایران
- عبدالکریم لاهیجی: حق دادخواهی: با نگاهی به جنایتهای جمهوری اسلامی و عهدنامههای بینالمللی حقوق بشر
- منیره برادران: تجربههای دادخواهی