در ادامه اختلافات حسن روحانی و قوه قضائیه بر سر «مبارزه با فساد»، روحانی اعلام کرد که بحث دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار را بار دهم است که تکرار می‌کند و نمی‌تواند از این مسئله بگذرد. به‌گفته روحانی، خامنه‌ای نیز حق را به او داده و گفته است «این‌ها باید به شما جواب بدهند».

جلسه هیئت دولت - چهارشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۸ ـ عکس از امین جلالی اراکی ـ خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)
جلسه هیئت دولت – چهارشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۸ ـ عکس از امین جلالی اراکی ـ خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران چهارشنبه ۲۲ آبان در جلسه هیئت دولت بار دیگر به اختلاف نظرها با قوه قضائیه درباره «مبارزه با فساد» اشاره کرد و گفت: «رئیس‌جمهور نمی‌تواند بگذرد و بحث این دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار را بار دهم است که تکرار می‌کنم و طی چند سال گذشته مداوم گفته‌ام. مردم حق دارند که بدانند این دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، سودش چه شد و پشت پرده چه کسانی بودند. این را سه سال پیش در سخنرانی‌ام گفتم که اگر شما یکی را بگیرید و اعدام کنید کار درست نمی‌شود و ما دنبال اعدام نیستیم بلکه دنبال پول هستیم. این پول کجاست؟ این که بد نیست و همه باید خوشحال بشویم و فکر کردم این را بگویم همه خوشحال می‌شوند و می‌گویند این عیبی ندارد که رئیس‌جمهور که طبق قانون اساسی مسئول اجرای این قانون و احقاق حقوق مردم است، می‌گوید حساب و کتاب این پول‌ها روشن شود.»

اشاره روحانی به بابک زنجانی است که از زمان دستگیری در سال ۱۳۹۲ همچنان در زندان نگهداری می‌شود. او در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد که ایران تحریم اقتصادی شده بود، شبکه‌ای از شرکت‌ها ایجاد کرد و با فروش نفت ایران درآمد هنگفتی به‌دست آورد. دادگاه او را به اعدام محکوم کرده است اما سخنگوی سابق قوه قضائیه گفته بود که در صورتی که زنجانی اموال دولت را بازگرداند، امکان بازنگری در حکم اعدامش وجود دارد.

حسن روحانی یکشنبه ۱۹ آبان در یزد نیز از قوه قضائیه انتقاد کرده بود که با «فسادهای میلیاردی» برخورد نمی‌کند. او از قوه قضائیه خواسته بود تا «مبارزه با فساد میلیارد دلاری را به مردم توضیح دهد». روحانی همچنین برگزاری دادگاه‌های مبارزه با فساد مالی را «تبلیغی» دانسته و از دادستان‌ها خواسته بود در برخورد با فساد «نترستند» و «به این جناح و آن جناح نگاه نکنند».

این سخنان روحانی با واکنش‌های منفی مسئولان دستگاه قضائی و گروهی از نمایندگان مجلس که با دولت مخالف‌اند روبه‌رو شد.

روحانی در جلسه هیئت دولت افزود: «یکی ۲۶۰ میلیون دلار و دیگری ۴۲۰ الی۴۳۰ میلیون دلار از ما نفت برده پولش را نداده است. بیایید حساب پس بدهید این حدود ۷۰۰ میلیون دلاری که نفت ما را بردید، چه کار کردید؟ این که عیبی ندارد. ممکن است بیایید حساب پس بدهید ما شما را تشویق کنیم و بگوییم شما کارهای خوبی کردید.»

حسن روحانی با اشاره به نامه‌نگاری‌هایی که از سال اول ریاست جمهوری دوره یازدهم برای مشخص شدن سرنوشت پول نفت و سود آن با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی داشته است، گفت: «رهبری به من فرمود این‌هایی که شما می‌گویید حق شماست و این‌ها باید به شما جواب بدهند و بگویند چه کردند، این دستور آقا، اسلام و قانون است.»

روحانی «مبارزه با فساد» را به اختلافات جناحی مربوط دانست و گفت: «اگر دیده شود همه جناح‌ها، گروه‌ها و تفکرها و هر فردی که فساد کرده پای میز محاکمه است، این وحدت ایجاد می‌کند اما اگر ببینیم یک عده آن گوشه و کنار پرده‌ای رویشان کشیده‌اند و یک عده پای میز محاکمه‌اند، آن موقع دعوا می‌شود و نباید اجازه داد دعوا شود.»

روحانی در همین حال از همه خواست تا مبارزه با فساد را تبدیل به اختلاف نکنند: «همدیگر را تحمل کنیم. دوران، دوران وحدت و یگانگی و ایستادگی در برابر آمریکاست.»

ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی دوشنبه ۲۰ آبان در جلسه شورای عالی مسئولان قضائی به سخنان حسن روحانی در یزد تلویحاً پاسخ داد و گفت: «امروز مسئله فساد برای همه رنج‌آور شده است و دستگاه قضا مصمم است این کار را دنبال کند و هیچ‌گونه حاشیه‌سازی و هیچ‌گونه مسئله‌ای که ما را در مبارزه با فساد باز بدارد و این حرکت را از ما دور کند نباید مسئله شود.»

او تأکید کرد که دستگاه قضائی دچار «حاشیه‌ها» نمی‌شود و به «مبارزه با فساد» ادامه خواهد داد. رئیسی گفت کسانی که خواسته یا ناخواسته، وحدت را مخدوش کنند، «در جهت راهبرد دشمن» حرکت می‌کنند.

پیش از رئیس قوه قضائیه، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه نیز سخنان روحانی «در یک سخنرانی عمومی» را «مایه تعجب» دانسته بود.

حسین فریدون، برادر حسن روحانی به اتهام فساد اقتصادی به پنج سال زندان محکوم شده است و برخی از نمایندگان مجلس مخالف دولت، از جمله نصرالله پژمانفر، نماینده مشهد نیز با اشاره به این موضوع سخنان روحانی در شهر یزد را «فرافکنی» دانسته‌ بودند.

بیشتر بخوانید: