تنها چند روز از تصویب طرح «سرا» (سامانه رأیگیری اصلاحطلبان) توسط شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان گذشته و اکنون دامنه اختلافات نظرها در میان احزاب مختلف جناح اصلاحطلب بر سر این طرح شدت گرفته است. سخنگوی حزب اعتماد ملی در آخرین واکنش به این طرح اعلام کرد که روز شنبه «ماندن و نماندن در شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان» را بررسی خواهند کرد.
اسماعیل گرامیمقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی و مشاور مهدی کروبی، پنج شنبه ۱۶ آبان در رابطه با تصویب کلیات سامانه رأیسنجی اصلاحطلبان گفت:
«روز شنبه در کمیته تعامل حزب جلساتی با موضوع تصویب کلیات سامانه رأیسنجی اصلاحطلبان تشکیل میشود و در این جلسه ماندن و نماندن در شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان را بررسی میکنیم. کمیته تعامل حزب اعتماد ملی وظیفه تعامل با احزاب، ائتلافها و شوراهای اصلاحطلبی را به عهده دارد در همین راستا جلسهای را ترتیب داده که در آنجا موضوع سامانه سرا مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. در این مورد که آیا میتوان در جزئیات این طرح اصلاحاتی را به وجود آورد و یا اینکه همکاری با شورای عالی سیاستگذاری ادامه یابد.»
سخنگوی حزب اعتماد ملی چهارشنبه از طرح جدید شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان موسوم به «سرا»، به شدت انتقاد کرده بود و آن را طرحی خواند که «رهایی بخش اصلاح طلبان از وضعیت موجود» نیست و زمینهساز «فامیل بازی» است.
اسماعیل گرامیمقدم با بیان اینکه طرح «سرا» با رأی شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان به تصویب رسیده گفت:
«این رأی برای حزب اعتماد ملی قابل احترام است، اما اجماع صورت نگرفته و این طرح با رای اکثریت تصویب شده است.
به گفته سخنگوی اعتماد ملی، رای گیری انجام گرفته ناقض اساسنامه شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان است.
اسماعلی گرامی مقدم همچنین با اشاره به ایرادات مختلف طرح «سرا» گفت:
«این سامانه ترکیب زیرساخت شورای عالی سیاست گذاری است به این معنی که اشخاص حقیقی و هم اشخاص حقوقی (احزاب) هم وزن نیستند. اینکه چنین سامانهای به تصویب شورای عالی سیاستگذاری رسیده است نافی نقد و مخالفت ما نسبت به جزئیات نیست. در جزئیات پیشنهاداتی داریم و آنها را ارائه خواهیم داد که اصلاحاتی در سامانه سرا انجام شود.»
گرامیمقدم در ادامه سومین ایراد حزب اعتماد ملی به طرح «سرا» را فقدان نمونه تجربه شده این طرح در جهان دانست.
شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در بیست و دومین نشست خود که یکشنبه ۱۲ آبان برگزار شد، طرح «سرا» را به منظور گامی جدید در راستای انتخاب دموکراتیکتر، شفافتر و کاراتر برای گزینش کاندیدهای جبهه اصلاحطلبان در انتخابات یازدهمین دوره مجلس، با هدف بهرهگیری از بدنه اجتماعی این جناح به تصویب رساند.
طرح سامانه رإیگیری اصلاحطلبان از همان ابتدا با مخالفتهای مختلفی مواجهه شد. غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران از اولین چهرههایی بود که این طرح را در توییترش مورد انتقاد قرار داد و گفت:
«بدنه اجتماعی اصلاحات از پایین به بالا شکل میگیرد، نه از بالا به پایین.»
اعلام واگذاري انتخاب ليست اصلاح طلبان به بدنه اجتماعي : بدنه اجتماعی اصلاحات از پایین به بالا شکل می گیرد ، نه از بالا به پایین ! چه کسی حق دارد بدنه اجتماعی اصلاحات را انتخاب کند؟ آنان باید ما را انتخاب کنند یا ما آنان را ؟!
— Gholamhosein Karbaschi (@ghkarbaschi) November 3, 2019
حامیان طرح «سرا» اما آن را اقدام جدید شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان به سمت انتخاب دموکراتیکتر، شفافتر و کاراتر میدانند و معتقدند این شیوه، رابطه یک جناح اصلاحات را با بدنه اعضا و حامیانش را نه تنها تقویت میکند، بلکه مشارکت اعضای یک جریان سیاسی را در فرآیند انتخاب نامزدها جلب میکند.
در روزهای اخیر گزارشهای متفاوتی از رایزنیهای انتخاباتی اصلاحطلبان منتشر شده است. در حالیکه گروهی از اصلاحطلبان از شرکت فعال در انتخابات سخن میگویند، اما هنوز بر سر ارائه «لیست ائتلافی» همچون دوره قبل یا «لیست اصلاحطلبانه» اختلاف نظر دارند.
پیش از این در یکم آبانماه جاری، محمدرضا عارف، رئیس شواری عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان و رئیس فراکسیون امید در مجلس دهم، ضمن تأکید بر تلاشهای این شورا برای بالا بردن هرچه بیشتر مشارکت مردم در انتخابات، اعلام کرد که در انتخابات یازدهمین دوره مجلس اصلاحطلبان دیگر به راهبرد ائتلاف تکیه نمیکنند و با «لیست اصلاحطلبانه» به میدان میآیند.
در جریان دهمین دوره انتخابات مجلس، اصلاحطلبان با «لیست امید» که برآمده از نامزدهای تایید صلاحیت شده این گروه و حامیان حسن روحانی بود، وارد عرصه انتخابت شدند، اما در نهایت نتوانستند به اهداف مورد نظر خود دست بیابند.
با نزدیک شدن به انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، جناح های سیاسی فعال در ایران تلاش میکنند با روشهای مختلف میزان مشارکت عمومی و موفقیت خود در انتخابات پیشرو را افزایش دهند.
هر دو جناح اصلی حکومت در ایران، اصولگرا و اصلاحطلب، به دنبال دستیابی به وحدت برای شرکت در انتخابات آینده هستند اما هنوز از پس اختلافهای داخلی برنیامدهاند.
-
زمانبندی انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی – ۱۳۹۸