علی ناهید − در روز شنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۱ تعداد ۴۸ از ایرانیانی که ظاهراً قصد زیارت مقبره دختر اولین امام شیعیان را که در حومه شهر دمشق قرار دارد، داشتند، توسط شورشیان مخالف حکومت بشار اسد ربوده شدند. در پی این گروگانگیری اخبار ضد و نقیض زیادی درباره ماهیت بازداشت شدگان در رسانه‌های مختلف جهان منتشر شد.

 
شبکه العربيه روز يکشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۱ فيلمی از اين افراد ربوده شده را پخش کرد که در آن دو فرد نظامی که از افسران نیروهای مخالف اسد هستند، ایرانیان بازداشت شده را نیروهای لباس شخصی طرفدار رژیم سوریه نامید. به گفته این نظامیان مخالف اسد، ايرانيان ربوده‌شده از افسران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ايران هستند که در سرکوب‌های مخالفان توسط حکومت اين کشور شرکت گسترده‌ای دارند.
 
در یکی از نخستین واکنش ها، حکومت ایران، مرتبط بودن افراد ربوده شده با سپاه پاسداران را بی پایه اساس خواند، اما به ناگاه چند روز بعد در ۱۸ مرداد ۱۳۹۱ حکومت که تا پيش از اين، افراد ربوده شده را زائر معرفی می‌کرد، اعلام کرد شماری از ربوده‌شدگان از بازنشستگان سپاه پاسداران و ارتش هستند.
 
زیارت و سیاست
 
خبرهای متعددی که یکدیگر را تکمیل کرده و احتمال صحت خود راتقویت می‌کنند، اما امکان مستقیمی برای راستی‌آزمایی آنها وجود ندارد، حاکی از آن است که جمهوری اسلامی ایران از آغاز بحران سوریه تا کنون در حال سازماندهی نیروهای فعال بسیج برای اعزام به سوریه است و این روند در حال حاضر نیز ادامه دارد. اعضای فعال بسیج پی در پی به زیارت رایگان قبر حضرت زینب در سوریه با “خدمات بسیار عالی” دعوت می‌شوند و این اطمینان به آنهاداده می‌شود که در برابر این سفر رایگان انتظار فعالیت نظامی از آنان نمی‌رود و فقط باید در تجمعات نیروهای حامی بشار اسد شرکت کنند. 
 
تا پیش از به گروگان گرفته شدن ۴۸ ایرانی در سوریه، بیشتر اعضای فعال بسیج در شهرهای کوچک و روستاها از این سفر رایگان استقبال کرده‌اند اما با پخش خبر گروگانگیری ایرانیان در دمشق، بستگان متقاضیان جدید با سفر اعضای خانواده خود به سوریه مخالفت کرده‌اند. پایگاه‌های بسیج نیز بدون مقاومت یا برخورد درخواست‌های انصراف را پذیرفته‌اند چرا که فرماندهان بسیج بیم دارند با سخت‌گیری درباره انصراف‌ها، اخبار گسیل نیروهای بسیج از ایران به سوریه بیشتر به بیرون درز کند.
 
یکی از اعضای فعال بسیج که زیر فشار خانواده درخواست اعزام به سوریه را پس گرفته می‌گویدکه طبق اطلاعاتی که از اعزام شدگان قبلی به دست آورده، پیشنهاد شرکت در عملیات نظامی در مقابل پاداش‌های مالی در سوریه با نیروهای بسیج در میان گذاشته شده و برای آنان در این رابطه جلسات توجیهی برگزار می‌شود.
 
منایع خبری بسیاری از وابستگی ایرانیان ربوده شده به سپاه قدس ایران می‌گویند. اما با توجه به سن‌و سال و وضعیت جسمی ۴۸ ایرانی بازداشت شده، بیشتر این گمان تقویت می‌شود که بازداشت شدگان سیاهی لشگرهای تجمعات حامیان بشار اسد باشند، یعنی از گروهی که برای استفاده از امکانات رایگان گردشگری عازم سوریه شده‌اند. حضور کادرهای سپاه قدس در سوریه با نظر به طبعیت کار آنها، مسلما با برنامه ریزی و طرح‌های جدی‌تری از سوی حکومت ایران دنبال می‌شود.
 
عکس‌ها:
۱− زینبیه (دمشق)، پرچم سوریه و تمثال رهبر حکومت اسلام ایران
۲− نمایش گروگان‌های ایرانی توسط “ارتش آزاد سوریه”