برمبنای گزارش منابع موثق زمانه، زندانیان معترض به حکم اعدام برای چهل و دومین هفته پیاپی در ۲۵ زندان ایران شامل زندانهای اوین (بند زنان، بند ۴ و ۸)، قزلحصار(واحد ۳ و ۴)، مرکزی کرج، تهران بزرگ، اراک، خرم آباد، اسد آباد اصفهان، شیبان اهواز، نظام شیراز، بم، کهنوج، مشهد، قائمشهر، لاکان رشت (بند مردان و زنان)، اردبیل، تبریز، ارومیه، سلماس، خوی، نقده، سقز، بانه، مریوان، کامیاران و دستگرد اصفهان دست به اعتصاب غذای جمعی زدند.
کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» روز سهشنبه ۲۲ آبان ضمن اعلام این خبر نسبت به تداوم کشتار زندانیان از طریق حکم اعدام هشدار داد و گفت:
سایه تاریک و سنگین اعدام روی سر زندانیان در سیاهچالهای حکومت فاشیستی ولایت فقیه سنگینی میکند. موتور اعدام و کشتار زندانیان کماکان فعال است. به طوری که اقلیت چپاولگر حاکم بر ایران از ابتدای ماه آبان تا کنون بیش از ۱۰۳ مرد و زن را اعدام کرده است. یعنی به طور میانگین روزانه پنج تن به چوبه دار سپرده شدهاند. از ابتدای روی کار آمدن پزشکیان نیز بیش از ۴۵۰ تن اعدام شدهاند که این تنها دستاورد ملموس و در عین حال شوم دولت جدید این حکومت است.
«محکومان به اعدام برای ایجاد رعب و وحشت گروگان گرفته شدهاند»
نویسندگان این بیانیه ضمن اشاره به صدور احکام اعدام در هفته گذشته، نوشتند:
زندانی سیاسی وریشه مرادی، هموطن زن کُرد در زندان اوین به اتهام واهی و حکومتساخته بغی محکوم به اعدام شده است. در زندان ارومیه نیز ناصر بکرزاده به اتهام جاسوسی از سوی شعبه ۳ دادگاه انقلاب ارومیه به اعدام محکوم شده است. پیشتر نیز سه زندانی دیگر (ادریس آلی، آزاد شجاعی و رسول احمد محمد) از سوی همین شعبه به اعدام محکوم شدهاند. در عمل سرکوبگرانه دیگر در زندان شیبان اهواز چهار هموطن عرب به اسامی علی مجدم، معین خنفری، محمدرضا مقدم و عدنان غبیشاوی که دو هفته پیش جهت اجرای حکم اعدام به قرنطینه زندان منتقل شده بودند در وضعیت اسفباری قرار دارند. در اعتراض به این وضعیت غیرانسانی، سه تن از آنها در اعتصاب غذا به سر میبرند و جانشان به شدت در معرض خطر است.
کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» صدور احکام اعدام برای زنان از جمله وریشه مرادی و پخشان عزیزی و نیز صدور دهها حکم اعدام توأم با نقض گسترده «حق دادرسی عادلانه و منصفانه» برای شهروندان کُرد، بلوچ، عرب و عموم شهروندان معترض را «نوعی گروگانگیری برای کنترل موج فزاینده اعتراضات در میان مردم بهجانآمده و فرودست جامعه» خواند و روند «گروگانگیری بهوسیله صدور حکم اعدام» را شدیداً محکوم کرد و خواستار مقابله همگانی با این روند غیرانسانی شد.
بر اساس گزارش کارزار در جریان بررسی پرونده چهار شهروند بلوچ به نامهای عیدو شهبخش، عبدالغنی شهبخش، عبدالرحیم قنبرزهی و سلیمان شهبخش که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی آنها را به اعدام محکوم کرده است، به آنها گفته شده است که «چیزی در پرونده شما نیست و به زودی آزاد میشوید» و عیدو شهبخش برای مدتی آزاد شده است اما پس از چندی ماموران بار دیگر او را بازداشت کرده و به همراه دیگر متهمان این پرونده به اعدام محکوم کردهاند. پرونده این چهار شهروند بلوچ برای اجرا به شعبه اجرای احکام فرستاده شده و جانشان درخطر است.
زندانیان اعتصابی ضمن تأکید بر اینکه «ماشین کشتار جمهوری اعدامی تنها با کنشگری فعال و همبستگی جمعی و اتحاد عمل ممکن است»، بار دیگر از «تمام وجدانهای بیدار و فعالان سیاسی، صنفی، مدنی، حقوق بشری و… که موضوع اعدام برایشان حیاتی است» خواستند، برای نجات جان زندانیان محکوم به اعدام، توقف و لغو اعدام در ایران و پایان دادن به خشونت و سرکوب علیه شهروندان و زندانیان در ایران تلاش کنند.
«سهشنبههای اعتصابی نه به اعدام» از سوی زندانیان سیاسی در ایران از سهشنبه ۹ بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد. سهشنبه هر هفته شمار بیشتری از زندانیان زندانهای مختلف ایران که با اتهامهای گوناگون در حبساند به این کارزار اعتصابی میپیوندند. «سهشنبههای نه به اعدام» به یک صدای اعتراضی و حقخواهانه رسا و پایدار بدل شده است از سوی زندانیان دربندی که بسیاری از آنها شاهد اعدام همبندیهای خود بودهاند.
در هفته گذشته شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی، وریشه مرادی زندانی سیاسی کُرد را به اتهام «بغی» به اعدام محکوم کرد. شبکه حقوق بشر کردستان نوشت جلسات دادگاه این زندانی سیاسی ۲۷ خرداد و ۱۴ مهر ۱۴۰۳ برگزار و حکم اعدام روز یکشنبه ۲۰ آبان به وکلای او ابلاغ شده است. وریشه مرادی، عضو جامعه زنان آزاد شرق کردستان (کژار) در جلسات دادگاه اجازه دفاع از خود را نداشت و قاضی صلواتی حتی به وکلای او نیز اجازه دفاع نداد. این زندانی سیاسی کُرد از زمان بازداشت تا پایان مراحل بازپرسی از حق داشتن وکیل محروم بوده و تنها پس از صدور کیفرخواست موفق به تماس با وکیل شده است. ماموران امنیتی وریشه مرادی، اهل سنندج را دهم مرداد ۱۴۰۲ بازداشت کردند. دستگاه امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی این فعال را بدون اینکه حق دسترسی به وکیل و ملاقات داشته باشد، در بازداشتگاههای دو زندان سنندج و اوین تهران حبس کرده است.
در فاصله سهشنبه ۱۵ آبان تا سهشنبه ۲۲ آبان حکومت ایران دستکم ۱۵ نفر را به اتهامهای مرتبط با حمل مواد مخدر، قتل و تجاوز جنسی در زندانهای مرکزی گرگان، قزلحصار کرج، خرم آباد و جیرفت اعدام کرد. حکومت ایران در سال ۲۰۲۳ در مقایسه با سال ۲۰۲۲ اعدام افراد با اتهامهای مرتبط با مواد مخدر اعدام را ۸۴ درصد افزایش داد و حداقل ۴۷۱ نفر را با این اتهامها اعدام کرد.
اکثر دولتهای جهان مجازات اعدام را بهعنوان یک مجازات غیرانسانی و ابزاری برای گرفتن جان انسانها، بهطور کامل کنار گذاشتهاند. تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی دستکم ۱۱۲ کشور بهطور کامل در قانون و عمل و ۱۴۴ کشور در عمل مجازات اعدام را لغو کردهاند. پاکستان هم سال گذشته مجازات اعدام را برای جرایم مرتبط با مواد مخدر لغو کرد.
حکومت ایران همچنان بهرغم اعتراضها صدور و اجرای حکم اعدام را افزایش میدهد. به تأیید نهادهای حقوق بشری جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته از این مجازات برای سرکوب و انتقامجویی از معترضان و مخالفان خود استفاده کرده است.
متن کامل بیانیه چهل و دومین هفته «سهشنبههای نه به اعدام»
پیوستن زندان دستگرد اصفهان در چهل و دومین هفته از کارزار «سهشنبههای نه به اعدام»
گسترشِ کارزار به ۲۵ زندان کشور؛ «گروگانگیری زنان، اقلیتهای مذهبی و قومی با صدور احکام اعدام»
در آستانه پنجمین سالگرد قیام آبان خونین ۱۳۹۸ یاد بیش از ۱۵۰۰ تن از زنان، مردان، جوانان و کودکان جانباخته اعتراضات آبان را گرامی میداریم و به پایداری خانوادههای جانباختگان در احقاق حق دادخواهیشان با وجود سرکوب حاکمیت مستبد درود میفرستیم. سایه سیاه و سنگین اعدام روی سر زندانیان در سیاهچالهای حکومت فاشیستی ولایت فقیه سنگینی میکند. موتور اعدام و کشتار زندانیان کماکان فعال است. به طوری که اقلیت چپاولگر حاکم بر ایران از ابتدای ماه آبان تا کنون بیش از ۱۰۳ تن از جمله ۲ زن را اعدام کرده است. یعنی به طور میانگین ۵ تن به چوبه دار سپرده شدهاند. از ابتدای روی کار آمدن پزشکیان نیز بیش از ۴۵۰ تن اعدام شدهاند که این تنها دستاورد ملموس و در عین حال شوم دولت جدید این حکومت است.
همانطور که شاهد بودیم در ماههای اخیر قضائیه فاسد با صدور و اجرای احکام اعدام در ایران آمارهای جدیدی از سرکوب را به ثبت رسانده است. چنانکه در چند روز گذشته شاهد صدور حکم ضدانسانی اعدام برای دو زندانی با اتهامات سیاسی و جاسوسی در زندانهای اوین و ارومیه بودیم. زندانی سیاسی وریشه مرادی، هموطن زن کُرد در زندان اوین، به اتهام واهی و حکومتساخته بغی محکوم به اعدام شده است؛ در زندان ارومیه نیز ناصر بکرزاده به اتهام جاسوسی توسط شعبه ۳ دادگاه انقلاب ارومیه به اعدام محکوم شده است. پیشتر نیز سه زندانی دیگر (ادریس آلی ، آزاد شجاعی و رسول احمد محمد) توسط همین شعبه به اعدام محکوم شدهاند. در عمل سرکوبگرانه دیگر در زندان شیبان اهواز چهار هموطن عرب به اسامی علی مجدم، معین خنفری، محمدرضا مقدم و عدنان غبیشاوی که دو هفته پیش به قرنطینه زندان جهت اجرای حکم اعدام منتقل شده بودند در وضعیت اسفباری قرار دارند. در اعتراض به این وضعیت غیرانسانی، سه تن از آنها در اعتصاب غذا به سر میبرند و جانشان بهشدت در معرض خطر است. با وجود رفتار جنون آمیز حکومت در صدور و اجرای احکام اعدام، زندانیان همچنان به مقاومت و همبستگی خود در زندانها ادامه میدهند و در ادامه این همبستگی در کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در هفته چهل و یکم جمعی از زندانیان زندان دستگرد اصفهان با پس دادن غذای ناهار زندان اعلام اعتصاب غذا کردند و به کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» پیوستند. این کارزار صدور احکام اعدام برای زنان هموطنمان همچون وریشه مرادی و پخشان عزیزی و نیز صدور دهها حکم برای هموطنان کُرد ، بلوچ و عرب و… و عموم شهروندان معترض را که همراه با نقض گسترده «حق دادرسی عادلانه و منصفانه» برای این عزیزان بوده نوعی گروگانگیری برای کنترل موج فزاینده اعتراضات در میان مردم بهجان آمده و فرودست جامعه میداند، و این روند «گروگانگیری بهوسیله صدور حکم اعدام» را شدیداً محکوم کرده و خواستار مقابله همگانی با این روند غیر انسانی است. کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» برای آگاهی هموطنان با توجه به بیپایه بودن این گونه احکام اعدام برای نخستین بار فاش میکند که در پرونده چهار شهروند بلوچ (عیدو شهبخش، عبدالغنی شهبخش، عبدالرحیم قنبرزهی و سلیمان شهبخش) در مقطعی به این زندانیان گفته شده که «چیزی در پرونده شما نیست و به زودی آزاد میشوید» و حتی عیدو شهبخش برای مدتی آزاد شده بود اما پس از چندی بازداشت و همراه با دیگر متهمان این پرونده محکوم به اعدام شده است. سیر غیرطبیعی پرونده درباره این چهار هموطن بلوچ نشان میدهد که نگهداری این عزیزان و عموم زندانیان زیر حکم اعدام چنانکه گفته شد جز با هدف «گروگانگیری» برای ایجاد فضای ارعاب و سرکوب در جامعه نیست. همانطور که میدانید متاسفانه حکم اعدام این زندانیان بیگناه برای اجرا به شعبه اجرای احکام فرستاده شده و هر لحظه ممکن است سر این عزیزان بر دار شود.
کارزار سهشنبههای نه به اعدام که بارها خطر اجرای حکم زندانیان محکوم به اعدام را هشدار داده است. مجدداً از تمام وجدانهای بیدار و فعالان سیاسی، صنفی، مدنی، حقوق بشری و… که موضوع اعدام برایشان حیاتی است، میخواهد برای نجات جان زندانیان محکوم به اعدام و توقف و لغو اعدام در ایران تلاش کنند، تا این حجم از خشونت و سرکوب علیه شهروندان و زندانیان در ایران به پایان رسد. ما تاکید میکنیم ماشین کشتار جمهوری اعدامی تنها با کنشگری فعال و همبستگی جمعی و اتحاد عمل ممکن است.
اعضای کارزار «سهشنبه های نه به اعدام» روز سهشنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳، در هفته چهل و دوم در ۲۵ زندان مختلف در اعتصاب غذا هستند. زندانیان اعتصابی این کارزار شامل زندانهای زیر است: زندانهای اوین (بند زنان، بند ۴ و ۸)، قزلحصار(واحد ۳ و ۴)، مرکزی کرج، تهران بزرگ، اراک، خرم آباد، اسد آباد اصفهان، شیبان اهواز، نظام شیراز، بم، کهنوج، مشهد، قائمشهر، لاکان رشت (بند مردان و زنان)، اردبیل، تبریز، ارومیه، سلماس، خوی، نقده، سقز، بانه، مریوان، کامیاران و دستگرد اصفهان
#کارزار_سهشنبههای_نه_به_اعدام
سهشنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳