تازهترین خبرهای منتشر شده از فشارها بر درویشان گنابادی و قطب آنان، نورعلی تابنده، حکایت از آن دارد که او از روز یکشنبه ۱۲ آبان ماه در اعتراض به حصر غیرقانونی خود که از سوی نهادهای امنیتی بر او تحمیل شده و همینطور اعمال فشار بر دراویش گنابادی زندانی و خانوادههایشان، از خوردن غذا امتناع کرده است.
به دنبال انتشار این خبر، شمار زیادی از درویشان گنابادی در زندان و بیرون از آن در اعتراض به فشارهای امنیتی بر آنها و نورعلی تابنده، اعلام اعتصاب غذا کردهاند.
به نوشته کانال تلگرامی کمپین اعتصاب غذای درویشان گنابادی، زندانیانی که در حمایت از نورعلی تابنده اعلام اعتصاب غذا کردهاند، با انتشار بیانیهای از قطب درویشان گنابادی خواستهاند تا به اعتصاب غذای خود پایان دهد.
منابع مختلف تعداد درویشانی که در داخل زندان اقدام به اعتصاب غذا کردهاند را ۷۱ نفر اعلام کردهاند. کسری نوری، محمد شریفی مقدم، شکوفه یداللهی، سیما انتصاری، سپیده مرادی سروستانی و …، از جمله این افراد هستند.
علیرضا روشن، نویسنده، شاعر و درویش گنابادی که خود در ایران حبس کشیده و بارها از سوی نیروهای امنیتی و قضایی تهدید شده و اکنون در خارج از ایران به سر میبرد، در زمینه آمارهای اعلام شده در مورد دور تازه اعتصاب غذای درویشان گنابادی به زمانه میگوید:
«به غیر از دراویش زندانی، شمار زیادی از خانوادههای این درویشان نیز در خانه، در حمایت از این زندانیان و در اعتراض به محدودیتهای اعمال شده علیه نورعلی تابنده در اعتصاب غذا به سر میبرند.»
روشن در مورد خواستها و مطالبات درویشان اعتصاب کننده نیز میگوید:
«دراویش تا رفع محدودیتها از نورعلی تابنده، بازگشایی حسینیههای دراویش در سراسر ایران علیالخصوص حسینیه امیرسلیمانی در تهران و دیدار رو در رو و کاملا آزادانه دکتر تابنده با دراویش، از اعتصاب غذای خود دست نخواهند کشید.»
او با اشاره به اقدام نورعلی تابنده در زمینه امتناع از غذا خوردن میگوید که خواسته قطب درویشان گنابادی این است که اولا دراویش زندانی فورا آزاد شوند و ثانیا او آزادانه و بدون محدودیت با درویشان ملاقات داشته باشد.
به گفته روشن، اعتصاب غذای تابنده به دلیل مسائل شخصی و فردی نیست بلکه او در پی رفع محدودیتها و برداشته شدن نگاههای امنیتی از دراویش اقدام به این کار کرده است.
نگاه امنیتی حاکم بر فعالیتهای درویشان گنابادی پس از ماجرای مشهور به گلستان هفتم که از جمله به جان باختن درویش محمد راجی، محمدعلی بایرامی، از مأموران نیروی انتظامی، محمد حسین حدادیان، بسیجی و همچنین اعدام درویش محمد ثلاث انجامید، تشدید شد.
تجمع روز اول اسفند دراویش گنابادی در گلستان هفتم به منظور ممانعت از وضع محدودیتهای احتمالی برای قطب این دراویش بود که با یورش یگان ویژه و نیروهای لباس شخصی به خشونت کشیده شد و پس از آن بیش از ۴۰۰ درویش گنابادی که در محل تجمع حضور داشتند پس از ضرب و شتم شدید، بازداشت شدند و پس از آن نورعلی تابنده در حصر خانگی قرار گرفت.
به گفته علیرضا روشن، مقامات امنیتی اما مدام موضوع حصر قطب دراویش را انکار میکنند.
او با یادآوری بیانیههایی که در دو سال اخیر به نورعلی تابنده منتسب شده، به زمانه میگوید:
«پس از گلستان هفتم دکتر تابنده به حصر خانگی رفت و سایت مجذوبان نور را بستند و به عبارتی رسانه را از درویشان گنابادی گرفتند و بعد از سوی نیروهای امنیتی به نام نورعلی تابنده چندین بیانیه در فضای مجازی منتشر کردند و از طرف او نقل قول کردند و در این بیانیهها گفتند که تابنده از درویشانی که در حادثه گلستان هفتم حضور داشتهاند اعلام برائت کرده و گفته اینها که در گلستان هفتم بودهاند شیاطین بوده و از دراویش نیستند.»
او میپرسد:
«چهطور آقای تابنده در طول چند دهه و با تمام فشارها و اتفاقاتی که برای دراویش رخ داد، نگفتند که دراویش فعال در سایت مجذوبان نور شیاطین هستند، اما پس از برخورد خشونتآمیز نیروهای پلیس و لباس شخصی در گلستان هفتم و بازداشت سراسری دراویش گنابادی از قول ایشان و آن هم با توجه به اینکه دیدار دراویش با او ممنوع اعلام شده، چنین حرفهایی را منتشر میکنند؟»
بر اساس گفته روشن، به نظر میرسد گرفتن اعتراف اجباری تنها محدود به گرفتن اعترافات تلویزیونی نیست بلکه منتسب کردن بیانیه و فایل صوتی به کسی که در حصر و تحت نظارت نیروهای امنیتی قرار دارد نیز به نوعی اخذ اعتراف اجباری محسوب میشود.
بسته شدن «مجذوبان نور»
علیرضا روشن اما در مورد فعالیت سایت مجذوبان نور به عنوان پایگاه اطلاعرسانی درویشان گنابادی در ایران به زمانه میگوید:
«بعد از تخریب حسینیه دراویش به دست عوامل حکومت جمهوری اسلامی در قم در سال ۱۳۸۴ سایت مجذوبان نور برای خبررسانی در مورد درویشان گنابادی و محدودیتهای اعمال شده برای آنان شروع به فعالیت کرد.»
مجذوبان نور حدود ۱۳ سال فعالیت داشت. در طول این سالها خبرنگاران و مدیران سایت مجذوبان نور از جمله خود روشن به دلیل اطلاعرسانی در مورد وضعیت دراویش گنابادی، بازداشت و زندانی شدند اما با وجود این فشارها این سایت تعطیل نشد.
به گفته روشن، پس از حادثه گلستان هفتم در اسفند ۹۶، نیروهای امنیتی بلافاصله پس از بازداشت دراویش گنابادی، سایت مجذوبان نور را هم بستند و اکنون این درویشان منبع خبررسانی خود را از دست دادهاند.
او از میان سایتها و خبرگزاریهایی که به نام درویشان گنابادی مشغول فعالیت هستند به سایت «مهر تابنده» اشاره میکند و میگوید:
«مدتی است خبرگزاری جدیدی به نام مهر تابنده راهاندازی شده و میخواهند این خبرگزاری را با عنوان منبع اطلاعرسانی درویشان معرفی کنند. باید گفت در این خبرگزاری هیچ چیز در باره دراویش نوشته نمیشود بلکه تنها منویات وزارت اطلاعات در این سایت انتشار مییابد.»
روشن در ادامه درباره این شایعه که میگویند ادمین سایت مهر تابنده از دراویش است نیز میگویند:
«ادمین این سایت از دراویش هستند اما ما با فرض قبول این خبر میپرسیم که آیا زمانی که ادمین تحت فشار نهادهای امنیتی قرار دارد، آیا اختیاری در انتشار مطالب و اخبار در سایت دارد؟»
به گفته روشن، به دلیل اینکه در حال حاضر درویشان گنابادی رسانهای ندارند، هیچکدام از بیانیهها و حتی فایلهای صوتی و تصایری که به نام نورعلی تابنده در فضای مجازی منتشر میشوند، برای درویشان و افکار عمومی قابل اعتماد نیستند:
«مادامی که قطب درویشان نتواند بدون محدودیت و حضوری با درویشان گنابادی ملاقات داشته باشد هیچ یک از نقل قولهایی که از طرف او منتشر میشود برای ما پذیرفته نخواهد بود.»
او میگوید که خود نورعلی تابنده هم اعلام کرده است جان درویشان زندانی و وضعیت زندانیان برایش بسیار مهم است اما نه تنها نمیگذارند صدایش شنیده شود، بلکه به نام او حرفهای غیرواقعی میزنند و قلب واقعیت میکنند.
روشن در پایان این گفتوگو به زمانه میگوید:
«مراجع تقلید ساکن قم از جمله [ناصر] مکارم شیرازی تاکنون بارها در گفتهها و فتواهای خود به درویشان گنابادی اهانت کردهاند و همین اهانتها باعث شده تا فشارها بر دراویش بیشتر شود. چهطور وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در مجامع بینالمللی به راحتی از آزادی اقلیتهای مذهبی در ایران میگوید و دروغ میگوید در حالی که سالهاست درویشان گنابادی در ایران تحت فشار و محدودیت هستند.»
- در همین زمینه