صبح سهشنبه ۵ نوامبر/ ۱۴ آبان دهها هزار نفر از شهروندان در سانتیاگو، پایتخت شیلی برای بیان مطالباتشان در خیابانهای پایتخت تظاهرات کردند. اعتراضات اما با سنگربندی عدهای از معترضان در خیابانها به خشونت کشیده شد. به تازگی عدهای دستچینشدهای از معترضان مفقود میشوند.
معترضان خواهان خدمات اجتماعی و درمانی بهتر، آموزش همگانی ارزان و افزایش قدرت خریدند. دولت شیلی اما هنوز هیچ قدمی برای ایجاد عدالت اجتماعی برنداشته است. شیلی یکی از ثروتمندترین و مدرنترین کشورهای آمریکای لاتین است. بر اساس مصوبات دولت نئولیبرال این کشور خدمات درمانی و آموزش همگانی و همچنین دانشگاههای دولتی و به ویژه نظام بازنشستگی به تدریح خصوصی شدهاند. اقشار کمدرآمد جامعه اما از عهده پرداخت سنگین هزینهها برنمیآیند. دریافت وام تحصیلی برای پرداخت شهریه دانشگاهها برای مثال به این معناست که برخی از دانشجویان تا ۴۰ سال بعد از تحصیل همچنان مقروض باشند. معترضان علاوه بر خواستههای اقتصادی و معیشتی خواهان استعفای سباستیان پینییرا، رئیس جمهوری شیلی هستند.
به گزارش خبرگزاری آلمان برخی از معترضان صبح امروز خیابانهای سانتیاگو را سنگربندی کردند و با پرتاب کوکتل مولوتوف با مأموران امنیتی درگیر شدند. پلیس نیز با گاز اشکآور و ماشینهای آبپاش تلاش کرد سنگربندی معترضان را از بین ببرد و آنها را متفرق کند. از تعداد مجروحان احتمالی در این درگیری خبری منتشر نشده است.
بر اساس خبرهای تأیید نشده در شبکههای اجتماعی اخیراً عدهای از معترضان ربوده شده و نشانی هم از آنان در دست نیست. روز گذشته جسد یک معترض بیست ساله در کنار خیابان یافت شد. برخی سازمانهای مردمنهاد، نهادهای امنیتی شیلی را به شکنجه مخفیانه معترضان مانند دوران پینوشه متهم کردهاند. یکی از معترضان در توییتر درباره سنت مبارزه با بیعدالتی در شیلی نوشته است:
«مادربزرگ من در زمان پینوشه مبارزه میکرد. مادرم هم در این مبارزات او را همراهی کرد. من الان خودم مادر یک دختر شش سالهام و در حال مبارزهام.»
سباستیان پینییرا، رئیس جمهوری شیلی برای مقابله با بیعدالتی اجتماعی دو هفته قبل هشت عضو کابینهاش را تغییر داد، با اینحال اعتراضات ادامه یافت. در شیلی ۳۰ درصد از ثروت در اختیار فقط یک درصد از مردم قرار دارد. پینییرا خود جزو ثروتمندترین اشخاص در این کشور است.
شیلی از سال ۲۰۱۰ تاکنون به عنوان دومین کشور آمریکای جنوبی، عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی است. بر اساس آماری که سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۷ منتشر کرد شیلی در میان اعضای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی از بالاترین میزان نابرابری اجتماعی رنج میبرد.
بیشتر بخوانید: