تهران و دمشق یک تفاهم‌نامه همکاری امضا کرده اند که بر اساس آن ایران در بازسازی شبکه برق سوریه نقش ایفا خواهد کرد. پیش از این مقامات ایران بارها حضور نظامی در سوریه را با وعده منافع اقتصادی ایران در دوران بازسازی پس از جنگ توجیه کرده‌اند.

رضا اردکانیان، وزیر نیروی ایران (سمت راست) و حمد زهیر خربوطلی، وزیر برق سوریه / عکس از احمد معینی جم/ منبع ایرنا

به گزارش خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، ایران و سوریه شنبه دوم نوامبر/ ۱۱ آبان یک تفاهم‌نامه همکاری همه‌جانبه امضا کردند که بر اساس آن تهران به بازسازی و توسعه صنعت برق متحد عربی خود یاری خواهد رساند.

این تفاهم‌نامه شامل بخش‌ها مختلف از جمله، احداث نیروگاه، خطوط انتقال، کاهش تلفات در شبکه برق، و امکان اتصال برق دو کشور از طریق عراق خواهد بود.

ایران در گذشته بارها برای سرمایه‌گذاری در سوریه و گسترش روابط تجاری با این کشور ابراز علاقه کرده است. از جمله یحیی رحیم‌صفوی، مشاور رهبر ایران در امور نظامی در بهمن ‌ماه ۱۳۹۶ گفت که ایران هزینه مداخله در سوریه را با قراردادهای طولانی‌مدت بر سر بهره‌برداری از منابع این کشور تأمین خواهد کرد.

برخی دیگر از مقامات ارشد ایران نیز بارها اظهارات مشابهی را برای توجیه حضور ایران در سوریه ابراز کرده اند. نفوذ گسترده نظامی سیاسی و اقتصادی ایران در سوریه، موجب شده که مقامات رژیم سوریه نیز نسبت به توسعه همکاری‌ها با ایران اقبال نشان دهند.

تفاهم‌نامه اخیر همکاری برای بازسازی شبکه برق سوریه به امضا رضا اردکانیان، وزیر نیروی ایران، و محمد زهیر خربوطلی، وزیر برق سوریه رسید.

درباره ارزش این توافق هنوز اظهار نظر رسمی نشده است.

در جنگ هشت‌ساله سوریه، ایران یکی از حامیان مهم و تاثیرگذار بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه بود که در اوایل این جنگ بیشتر قلمرو تحت حاکمیت خود را به نیروهای اپوزیسیون این کشور واگذار کرده بود، اما با ادامه جنگ و حمایت ایران و روسیه توانست مخالفان را سرکوب و آنها را وادار به عقب‌نشینی کند.

در حال حاضر رژیم بشار اسد بیشتر قلمروی سوریه را در کنترل خود دارد، اما بسیاری از زیرساخت‌های این کشور در طول جنگ نابود شده، و نیاز به بازسازی اساسی دارد. وزیر برق سوریه میزان تخریب شبکه برق را ۵۰ درصد تخمین زده است.

ایرنا گزارش داد که خربلوطی با اشاره به نقش تهران در جنگ سوریه گفته است که «ایران در بازسازی سوریه هم کنار ما خواهد بود.»

با توجه به روابط سرد بشار اسد با کشورهای اروپایی و عربی به نظر می‌رسد ایران، روسیه و چین نقش پررنگی در بازسازی ویرانی‌های به جای مانده از جنگ سوریه داشته باشند.

اتحادیه کشورهای عربی نیز در یکسال گذشته تلاش کرده است روابطش را با بشار اسد بهبود ببخشد اما هنوز سطح روابط سوریه و کشورهای عضو اتحادیه عرب به سطح مناسب و برابر با پیش از آغاز جنگ در سوریه نرسیده است.


در همین زمینه: