فرهمند علیپور − همزمان با اوج گرفتن سرعت تحولات سوریه رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، ترکیه را تهدید کرد که پس از سوریه ناآرامی‌ها دامن این کشور را خواهد گرفت.

 
 در طی چند روز اخیر درگیری‌های نظامی سنگینی در دو شهر مهم سوریه، دمشق و حلب گزارش شده است که نشان از قدرت گرفتن مخالفین مسلح حکومت اسد و ضعف شدید ارتش سوریه دارد. از سوی دیگر فرار  ریاض حجاب، نخست وزیر سوریه نیز برای حکومت اسد ضربه‌ای هولناک در عرصه سیاسی محسوب می‌شود.
 
 در این میان جمهوری اسلامی به عنوان بزرگ‌ترین حامی منطقه‌ای رژیم سوریه، بیش از پیش نگران سقوط قریب الوقوع حکومت سوریه شده و تلاش می‌کند تا این سقوط را در خوش‌بینانه‌ترین حالت به تأخیر بیندازد.
 
 روزدوشنبه ۱۶ مرداد (۶ اوت) سردار حسن فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران در گفت‌وگویی با سپاه نیوز به انتقاد شدید از کشورهای ترکیه، عربستان و قطر پرداخت و گفت که آل سعود (عربستان)، قطر و ترکیه مسئول خون‌هایی هستند که در خاک سوریه ریخته می‌شوند. فیروزآبادی همچنین ناآرامی‌های سوریه و حمایت کشورهای همسایه سوریه از مخالفین حکومت بشار اسد را «بر مبنای اهداف جنگ طلبانه آمریکا» عنوان کرد و با لحنی تهدیدآمیز گفت که: «اگر این کشور‌ها این مبنا را قبول کرده‌اند، باید بدانند که بعد از سوریه نوبت ترکیه و بقیه کشور‌ها خواهد بود.»
 
همزمان با این تهدید، خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران، بر میزان انتشار اخباری در خصوص وقوع درگیری‌هایی میان گروه‌هایی از کردهای سوریه با نیروهای ترکیه افزوده است و آمادگی کردهای سوریه برای مقابله با ورود احتمالی ارتش ترکیه به خاک سوریه موضوع چند خبر خود قرار داده است.
 
حکومت ایران تلاش دارد دست کم زمان سقوط دولت اسد را تا چندماه دیگه به تعویق بیندازد. چندی پیش صادق خرازی از دیپلمات‌های ارشد ایرانی در گفت‌وگویی با نشریه اصلاح طلب آسمان گفته بود که: «در صورتی که بشاراسد ۶ تا ۷ ماه دیگر مقاومت کند خاورمیانه چهره دیگری خواهد یافت و کشورهای مخالف وی مجبور می‌شوند رابطه جدیدی با اسد تعریف کنند» او گفته بود: «کاری که این‌ها برای درهم شکستن ستون مقاومت بشار انجام می‌دهند یک نوع جنگ پارتیزانی با همکاری سیستم اطلاعاتی، نظامی و مالی عربستان، و امارات و قطر و برخی از کشور‌های دیگر است که آن را را مدیریت می‌کنند… ما منکر اشتباهات بشار اسد درباره چرخش قدرت و پروسه مردم سالاری نمی‌شویم. اما اشتباهات بشار به منزله این نیست که ما متحد استراتژیکمان را‌‌ رها کنیم. ما یک مسئله مهم تری از موجودیت حکومت بشار در منطقه داریم و آن هم “مقاومت” است.»
سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان نیز که از متحدان حکومت بشار اسد محسوب می‌شود به تازگی گفته که امریکا و غرب با جلوگیری از برگزاری گفت‌وگو‌ها در سوریه می‌خواهند این کشور را ویران کنند. وی همچنین گفت: «اگر روند امور به سمت یکسره شدن نظامی‌‌ رها شود؛ امور به سمت قتل و ذبح بیشتر پیش خواهد رفت.»
 
تلاش‌های دیپلماتیک ایران برای حفظ اسد
 
گرچه با تشدید تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران به ویژه تنگنای مبادلات بانکی و فروش نفت، دست حکومت تهران برای حمایت از حامی منطقه ای‌اش سوریه، بیش از پیش بسته شده اما در ظرف روزهای اخیر مقامات ایرانی بر تلاش‌های دیپلماتیک خود افزوده‌اند. در این راستا معاون وزیرامورخارجه ایران به مسکو سفر کرده و سعید جلیلی دبیرشورای عالی امنیت ملی نیز در روز دوشنبه این هفته در لبنان با نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان ملاقاتی داشت و روز بعد به دیدار بشار اسد رئیس جمهور سوریه رفت.
 
جلیلی در این دیدار گفت :« نباید به دشمنان اجازه داد از ملت سوریه به سبب شکستهایشان از مقاومت انتقام بگیرند.ملت سوریه با هرگونه طرحی که رژیم صهیونیستی یا آمریکا درباره دموکراسی ارائه کنند، مخالف هستند.» تلویزیون العالم نیز در خبری فوری در خصوص این دیدار نوشت که بشار اسد از مواضع تهران استقبال کرده است.
 
در داخل کشور نیز در روز دوشنبه، خبرگزاری مهر از برپایی اجلاس مشورتی وزیران خارجه تعدادی از کشورهای منطقه‌ای و بین‌المللی پیرامون تحولات سوریه در روز پنج شنبه هفته جاری در تهران خبر داد و اینکه مقامات ۱۲ کشور تاثیرگذار منطقه‌ای و بین المللی در این نشست حضور خواهند داشت.
 
 گرچه نامی از این کشور‌ها به میان نیامده است اما حسین امیرعبدالهیان معاون وزیر امورخارجه ایران گفته است که این کشور‌ها «دارای مواضع اصولی و واقع بینانه در قبال تحولات سوریه هستند».
 
 این مقام وزارت امورخارجه ایران همچنین از ایده‌هایی خبر داده که قرار است ایران در زمینه وضعیت سوریه مطرح کند، ایده‌هایی که به نظر وی احتمالا «شکل بگیرد و عملی شود.» امیر عبدالهیان همچنین در گفت‌وگویی با شبکه خبری عرب زبان ایران، العالم گفت که: «ما با افتخار اعلام می‌کنیم که از سوریه، طرح اصلاحات بشار اسد و اقدامات سوریه در قبال محور مقاومت و مقابله با رژیم صهیونیستی حمایت می‌کنیم و اکنون با صدای بلند این حمایت را اعلام می‌کنیم.»
 
 به نظر می‌رسد که حکومت ایران تلاش دارد دست کم زمان سقوط دولت اسد را تا چندماه دیگه به تعویق بیندازد. چندی پیش صادق خرازی از دیپلمات‌های ارشد ایرانی در گفت‌وگویی با نشریه اصلاح طلب آسمان گفته بود که: «در صورتی که بشاراسد ۶ تا ۷ ماه دیگر مقاومت کند خاورمیانه چهره دیگری خواهد یافت و کشورهای مخالف وی مجبور می‌شوند رابطه جدیدی با اسد تعریف کنند» او گفته بود: «کاری که این‌ها برای درهم شکستن ستون مقاومت بشار انجام می‌دهند یک نوع جنگ پارتیزانی با همکاری سیستم اطلاعاتی، نظامی و مالی عربستان، و امارات و قطر و برخی از کشور‌های دیگر است که آن را را مدیریت می‌کنند… ما منکر اشتباهات بشار اسد درباره چرخش قدرت و پروسه مردم سالاری نمی‌شویم. اما اشتباهات بشار به منزله این نیست که ما متحد استراتژیکمان را‌‌ رها کنیم. ما یک مسئله مهم تری از موجودیت حکومت بشار در منطقه داریم و آن هم «مقاومت» است.»
 
دولت ایران در حالی به تکاپوی گسترده برای ابقای حکومت اسد دست زده است که از سه روز پیش ۴۸ ایرانی توسط مخالفین مسلح حکومت اسد دستگیر شده‌اند، مخالفین مسلح این ایرانیان را نه شهروندان و زئران عادی بلکه نظامیانی می‌دانند که در کار سرکوب مخالفین به یاری ارتش سوریه آمده‌اند. ایران اما این موضوع را رد کرده و دولت آمریکا را مسئول جان ربوده شدگان ایرانی در سوریه دانسته و گفته است «با توجه به حمایت علنی آمریکا از گروه‌های تروریستی و ارسال اسلحه به سوریه، مسئولیت تامین امنیت جان چهل و هشت زائر ایرانی ربوده در دمشق متوجه ایالات متحده است.»
 
در حالی که بنا بر گزارش‌هایی سه تن از ایرانیان گرفتار شده در دست مخالفان مسلح حکومت اسد کشته شده‌اند، احمدرضا دستغیب نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، خبر کشته شدن این ایرانیان را تائید نکرد و اظهار امیدواری کرد که با پادرمیانی برخی کشورها که روابط نزدیکی با مخالفین رژیم اسد دارند این گروگانها آزاد شوند.
 

علی لاریجانی رئیس مجلس ایران اما در آغاز جلسه علنی امروز مجلس و طی سخنانی آمریکا و برخی کشورهای منطقه‌ای را مسئول “خشونت علیه زائران ایرانی ” معرفی کرد و گفت که ملت ایران از این جنایت‌ها صرف نظر نمی‌کند و پاسخ این جنایت‌ها را خواهند داد.

عکس:

دیدار سعید جلیلی با بشار اسد در روز ۷ اوت