بیش از ۲۶۰ نفر از فعالان جنبش زنان و فعالان مدنی با امضای بیانیهای، حمله نظامی ترکیه به مناطق کردنشین شمال سوریه را محکوم کردند. امضاکنندگان این بیانیه از دولت ترکیه خواستند عملیات نظامی در این مناطق را متوقف کند و برای تأمین امنیت مرزهای جنوبی خود با سازمان ملل و نهادهای بینالمللی همکاری کند.
از چهارشنبه هفته گذشته، تهاجم نظامی ترکیه به شمال سوریه با رمز «چشمه صلح» آغاز شده است. آنکارا قصد دارد با ایجاد منطقه امن به طول بیش از ۲۳۰ کیلومتر و عرض ۳۰ الی ۴۰ کیلومتر در امتداد مرزهای سوریه، علاوه بر دور کردن نیروهای مسلح کرد، دو میلیون و ۳۰۰ هزار آواره سوری ساکن ترکیه را در این مناطق اسکان دهد. بیش از ۲۶۰ فعال جنبش زنان و فعالان مدنی در بیانیه خود دولت ترکیه را متهم کردهاند که تهاجم نظامی به مناطق کردنشین شمال سوریه را با هدف ایجاد تغییرات سیاسی و جمعیتی در این مناطق انجام داده است:
«مقامات ترکیه به بهانه ایجاد منطقه امن بین ترکیه و سوریه، قصد دارند پناهندگان سوری ساکن ترکیه را به مناطق خودگردان کُرد که با نام “روژاوا” هم شناخته میشود، کوچ اجباری دهند. با چنین روندی این مقامات به جای حفظ امنیت ترکیه، قصد دارند تا این منطقه را کاملا از حضور کُردها و تبعات سیاسی و قومی حضور آنها پاک کنند.»
امضاءکنندگان این بیانیه نسبت به «امنیت، رفاه و حقوق شهروندان و ساکنان» مناطق کردنشین شمال سوریه هشدار دادهاند و اعلام کردهاند که انتقال آوارگان سوری مقیم ترکیه و اسکان اجباری آنها در شمال سوریه پیامدهای مخربی بر زندگی این آوارگان به جای میگذارد:
«آنها پس از بارها جابجایی اجباری به خاطر جنگ هشتساله سوریه به ترکیه پناه بردهاند و در آنجا بالاخره توانستهاند امنیت نسبی پیدا کنند. اکنون با برنامه ترکیه برای تصرف بخشی از سوریه، آنها هم با جابجایی اجباری و ظالمانه دیگری روبرو هستند.»
این فعالان حقوق زنان و فعالان مدنی نوشتهاند منطقه منا (خاورمیانه و شمال آفریقا)، و به ویژه سوریه تحمل خشونتهای بیشتر را ندارد:
«زمان آن فرارسیده که همه رهبران سیاسی در منطقه متعهد شوند تا کشتار شهروندان بیگناه را متوقف کنند و به این نبردهای ویرانگر قاطعانه پایان دهند.»
امضاءکنندگان این بیانیه از نقش ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا در بحران شمال سوریه نیز انتقاد کردهاند. آنها روسیه را هم متهم کردهاند که از همه توان خود برای اعمال فشار بر ترکیه استفاده نکرده است. آنها با اشاره به تلاش روژاوا برای مشارکت و برابری همه شهروندان یادآوری کردهاند که تهاجم نظامی ترکیه به مناطق کردنشین شمال سوریه، به معنای حمله به دستاوردهای زنان هم هست.
فعالان با بیان آرزوهایشان بیانیه خود را به پایان رساندهاند:
« ما نیز همچون دیگر زنان در این منطقه، آرزوی آیندهای عاری از جنگ و درگیری داریم. آرزو داریم منطقه جنگزده ما تبدیل به جایی شود که در آن هر فرد بتواند به تواناییهای بالقوه خود دست یابد و در جامعهای به دور از خشونت و تبعیض جنسیتی، قومیتی و مذهبی زندگی کند.»