به دنبال حمله ارتش ترکیه به مناطق شمال شرق سوریه، در اکثر شهرهای کردنشین ایران و همچنین تهران تجمعات اعتراضی برگزار شد. شبکه حقوق بشر کردستان گزارش کرده است که دهها شهروند به دلیل مشارکت در این مجموعه اعتراضها که خودجوش و مسالمتآمیز بودهاند، توسط نهادهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی احضار و بازداشت شدهاند. ۱۱ نفر از تجمعکنندگان در تهران همچنان در بازداشتگاه اوین به سر میبرند.
حملههای زمینی و هوایی ارتش ترکیه به مناطق کردنشین شمال شرقی سوریه از شامگاه چهارشنبه ۱۷ مهر ماه آغاز شد. متعاقب این حمله، هزاران تن از معترضان به این اقدام جنگطلبانه دولت ترکیه در شهرهای مختلف جهان به خیابانها آمدند. در ایران نیز در تهران و شماری از شهرهای کردنشین، تجمعاتی اعتراضی برگزار شد که در پی آنها تاکنون دهها تن از شهروندان شرکت کننده، از سوی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی احضار و بازداشت شدهاند یا تحت پیگرد قرار گرفتهاند.
در شهر سقز و در روز ۲۱ مهر ماه، راهپیماییای از سوی شماری از شهروندان و فعالان مدنی در محکومیت حملات ترکیه برگزار شد که پس از آن محمود صالحی، علی حسینی و عثمان اسماعیلی، سه فعال کارگری، از طرف نهادهای امنیتی شهر سقز احضار و بازجویی شدند.
به گزارش منابع محلی در استان کردستان، مأموران امنیتی در جریان بازجویی از این سه فعال کارگری از آنها خواستهاند تعهدنامهای امضا کنند مبنی بر عدم شرکت دوباره در این تجمعات که هر سه نفر از امضای این تعهدنامه خودداری کردهاند.
روز ۲۰ مهر ماه اما شماری از شهروندان در تهران در اعتراض به حمله نظامی دولت ترکیه به شمال شرق سوریه اقدام به برپایی تجمع در مقابل سفارت این کشور کردند.
بنابر آنچه در شبکههای اجتماعی و سایتهای اینترنتی منتشر شد، پلیس با حمله به این شهروندان، تجمع را به خشونت کشید و تعدادی از حاضران در تجمع را بازداشت کرد.
به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، ۱۱ تن از این تجمعکنندگان همچنان در بازداشتگاه اوین به سر میبرند.
بنا بر اعلام همین منبع، در جریان برگزاری تجمع اعتراضی مردم مریوان علیه حمله ارتش ترکیه به مناطقی در شمال شرق سوریه در روز جمعه ۱۹ مهر ماه، نیروهای امنیتی و پلیس به تجمع کنندگان حمله کردند.
همزمان با این تجمع و در همان روز، شش نفر از شهروندان مریوانی که اکثرا از اعضای یک انجمن طرفدار محیط زیست معروف به انجمن سبز چیا هستند، از سوی نیروهای امنیتی در محل کار خود بازداشت شدند.
همچنین در تجمع روز ۱۹ مهر در مریوان، هنگامی که تجمعکنندگان به ساختمان اداره اطلاعات این شهر نزدیک شدند، نیروهای امنیتی مستقر در ساختمان اداره اطلاعات به تجمعکنندگان یورش برده و تعدادی از آنها را پس از دستگیری به داخل محوطه این نهاد امنیتی بردهاند.
روز ۱۸ مهر ماه در شهر سنندج از سوی وکلا و حقوقدانان ساکن این شهر یک تجمع مسالمتآمیز در حمایت از شهروندان کرد سوری و نیز در محکومیت حملات نظامی ترکیه علیه این شهروندان در مقابل ساختمان کانون وکلای دادگستری استان کردستان برگزار شد. پس از برگزاری این تجمع، پلیس و یگانهای ضد شورش تمامی مسیرهای اصلی منتهی به میادین اصلی شهر را مسدود کرده و تا ۲۴ ساعت جو امنیتی بر فضای شهر حاکم بود.
در پی فراخوانهایی که در روزهای گذشته از سوی سازمانها و فعالان مدنی برای برپایی تجمع علیه سیاستهای دولت ترکیه صادر شده، بسیاری از فعالان مدنی در شهرهای مختلف از جمله مریوان، سقز و سنندج از سوی نهادهای امنیتی و بسیج به صورت تلفنی احضار یا تهدید شدهاند.
یک فعال مدنی اهل ارومیه گفته است نیروهای امنیتی و پلیس با یورش به تجمع مسالمتآمیز مردم در این شهر که در مخالفت با اقدامات نظامی دولت ترکیه در شمال شرق سوریه به خیابان آمده بودند، ضمن ضرب و شتم شماری از تظاهرکنندگان، دستکم ۲۰ نفر از این شهروندان معترض را دستگیر و به زندان مرکزی ارومیه منتقل کردهاند.
در روزهای گذشته در اکثر شهرهای کردنشین ایران از جمله سنندج، کرمانشاه، مریوان، بانه، سقز، سردشت، ارومیه، مهاباد، بوکان، قطور، اسلامآباد، جوانرود، ایوان، ایلام، پاوه و روانسر تجمعاتی مشابه در جریان بوده است و خبرهایی از منابع غیررسمی در مورد بازداشت چندین تن از شهروندان در این تجمعات منتشر شده است.
قوه قضاییه و مسئولان امنیتی تاکنون واکنشی رسمی به بازداشت این معترضان نشان ندادهاند. همچنین رسانههای دولتی تاکنون از پوشش اخبار این تجمعات در شهرهای مختلف ایران خودداری کردهاند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران اما روز ۲۲ مهر ماه در یک نشست خبری در واکنش به حمله نظامی ارتش ترکیه به مناطقی در شمال شرق سوریه ضمن انتقاد از دولت ترکیه گفت که ترکیه دولت دوست جمهوری اسلامی است اما شیوه آنها در برخورد با «این مساله» پذیرفتنی نیست.
روحانی در همین نشست گفت:
«نتایج این حمله تاکنون اصلا خوشایند نبوده و ما باید تلاش کنیم که ارتش سوریه در مناطق شمالی سوریه مستقر شود.»
رئیس جمهوری ایران روز ۱۷ مهر ماه و ساعاتی پیش از حمله ارتش ترکیه به خاک سوریه با اشاره به توافقات پشت پرده در این زمینه گفته بود این توافقات به نفع منطقه نخواهد بود. او همچنین گفته بود دولت ترکیه نسبت به مرزهای جنوبی خود نگرانیهایی دارد و حق آنهاست که این نگرانیشان برطرف شود.
او در همین راستا از دولت ترکیه خواسته بود در اقدام نظامی خود تجدید نظر کند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده از مناطق محل درگیری، عملیات نظامی ارتش ترکیه در شمال شرق سوریه با حمایت گروههای جهادی و سلفی انجام میشود که این گروهها پیشتر از سوی برخی از کشورهای جهان به عنوان گروههای تروریستی شناسایی شدهاند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه اما تاکنون درباره دلایل همراهی این گروههای جهادی با ارتش و حمایت دولت ترکیه از آنها اظهار نظری نکرده است.
او با وجود مخالفتهای داخلی و بینالمللی علیه عملیات نظامی ارتش ترکیه و گروههای جهادی، خواهان ادامه جنگ و پیشروی در خاک سوریه است.
پس از گذشت ۹ روز از آغاز عملیات نظامی ترکیه در خاک سوریه، ۷۵ غیرنظامی کشته، صدها نفر زخمی و دهها هزاران نفر از ساکنان روستاها و شهرهای مرزی سوریه مجبور به ترک خانههای خود شدهاند.
- در همین زمینه
تعجب آور که نسبت به وضعیت اسفبار نقض حقوق زنان و کارگران و نقض
حقوق کودکان، اعتیاد، بیکاری و تخریب محیط زیست و وضعیت معیشتی خودشان
اعتراض نکرده اند اما نسبت به وضعیت کردهای کشوری دیگر با هزاران کیلومتر
دورتر عکس العمل نشان میدهند!
سعید سپهر / 17 October 2019
جناب سعید سپهر! ناسیونالیست ظاهراً محترم! «خودشان» و «خودمان» یعنی چه؟!؟ اولاً کسانی که در این اعتراضات پیش قدم شده و سکوت جهتمی جامعۀ هویت زدۀ ایران را در رابطه با اوشاع خاورمیانه شکستند کسانی هستند که به عنوان فعال اجتماعی و مدنی در تمام عرصه هایی که نام بردید، از اعتراض به نقض حقوق زنان و کودکان تا اعتراض به وضعیت به قول شما معیشتی و غیره پیشگام بوده و هستند و به همین دلیل هم هست که جمهور یاسلامی ایران یک لحظه برای به بند کشیدن و دستگیری شان درنگ نمی کند، چون می داند که این نیروها توانایی ایجاد پیوند میان مطالبات مردمان ایران با دیگر مردم خاورمیانه را دارند و نیروهایی مثل شما ناسیونالیست و انزواطلب نیستند که فقط برای آنچه در ذهن خودشان به عنوان «ملیت» درست کرده اند و برای خودارضایی دست به اعتراض بزنند. ثانیاً مرزهای مصنوعی میان جوامع و مردمان خاورمیانه را برچید، مبارزات مردمان عراق علیه حکومت ناکارآمد و دست نشاندۀ آن کشور دنبالۀ مبارزات مردمان ایران در دی 96 است و انقلاب مردمان شمال و شرق سوریه دنبالۀ اعتراضات مردم عرب در کشورهای عرب خاورمیانه، چه چیز را از چه چیز جدا می کنید؟؟ تنهایی می خواهید به کجا بروید و به چه چیز برسید؟؟ یا همه با هم یا هیچ کدام.
کارو / 21 October 2019
جناب سپهر
شوربختانه شما نه به این گزارش چندان دقتی داشته اید, و نه به آنچه در کشور ایران در طی ۴۰ سال گذشته اتفاق افتاده است.
اکثر قریب به اتفاق این تظاهرات در حمایت از روژوا در مناطق کرد نشین ایران بوده است.
کردستان ایران نیز در طی ۴۰ سال گذشته پیشرو و پیشتاز هر گونه و هر نوع کنش اجتماعی بوده است, از حفظ محیط زیست, تا حقوق کودکان و زنان تا مبارزهء مسلحانهء توده ای تا اعتصاب های عمومی تا ….
نتیجهء اخلاقی داستان: شما و دیگر دوستان مرکز زده (و حمل بر جسارت نشود) شوونیست فارس, اگر ذره ای مایل به پیشبرد امر آزادی. مردم سالاری و برابری در ایران هستید, باید کردستان ایران و روژاوا را مدل و الگوی خود قرار دهید و از آنان یاد بگیرید که انسان معاصر بودن در قرن بیست و یکم چیست, و چگونه.
اما این مرض مرکز گرایی و شوونیزم فارس چندان برای برخی هموطنان “درونی شده” است که به نظر میرسد که “با شیر اندرون شد و با جان به در شود!”
حسن / 21 October 2019
دستگیری های گسترده ی پشتیبانان مردم کردستان سوریه در شهرهای گوناگون ایران:
بر پایه ی گزارش های رسیده از تهران و دیگر شهرهای ایران، تاکنون ده ها تن به خاطر کوشش برای گردهمایی در اعتراض به هجوم ارتش ترکیه و همدستان جنایتکار آن به کردستان سوریه، به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی دستگیر و صدها تن نیز به دادسراهای رژیم فراخوانده و ناچار به نوشتن تعهدنامه شده اند.
نام ۷۵ تن از دستگیرشدگان تا کنون، به گزارش سازمان «هنگاو»:
تهران:
١_ عبداللە جهانبین (وکیل) ٢_ اسماعیل سالاری (وکیل) ٣_ سالار مولایی (دانشجو) ٤_ امید جهانگیری (دانشجو) ٥_ محمد شهابی ٦_ کاوان کریم پور ٧_ مازیار محمدی آذر بوکانی ٨_ کاوان محمدی آذری بوکانی ٩_ ایوب احمدیان (دانشجو) ١٠_ محسن موسوی اهل شیراز ١١_ یاسین کریم پور ١٢_ بهزاد عشایری ١٣_ جعفر بدری ١٤_ رضا پور رحیمی ١٥_ حمید توانا ١٦_ رحمان افزون فر ١٧_ نریمان معتمدی ١٨_ حمزە قیص وندی ١٩_ ایوب آبناری ٢٠_ شیرزاد محمدی ٢١_ رضا جوان ٢٢_ مبین غنیمی ٢٣ سیروس مجیدی
پاوە:
١_ سروش امینی (١٧ سالە) ٢_ باسط محمدی ٣_ کوسار محمدی ٤_ احسان آقایی ٥_ کبیر (هنر) حسینی ٦_ سوران احمدی ٧_ کیهان عزیزی ٨_ لقمان کیانی ٩_ آشنا حسن زادە ١٠_ دلشاد فرجی ١١_ کبیر (هنر) حسینی
مریوان:
١_ محمد بهرامی ٢_ همت کرمی ٣_ دیاکو تابا ٤_ مبین نادری ٥_ کمال کهنەپوشی ٦_ امید حق پرست ٧_ مهدی قادری ٨_ محمد نادری
ارومیە:
١_ مسعود جاویدی ٢_ رضا اسماعیلی ٣_ امید مکرم ٤_ کیوان زارع ٥ امید ملکی ٦_ صادق بلخکانلو ٧_ مسعود سینابندی
جوانرود:
١_ فاتح محمد خانی ٢_ ولی سلیمی ٣_ نامدار سلیمی ٤_ عادل ویسی ٥_ دیاکو موسی زادە ٦_ سعید هدایتی
سنندج:
١_سید خالد حسینی ٢_ فواد عنایتی ٣_ مبین خسروی ٤_ فرهاد طاری مرادی ٥_ فرامرز شریعتی ٦_ مصطفی ملکی
سردشت:
١_ سمیع کریمی ٢_ هیمن عبداللهی ٣_ عبداللە سلیمانی ٤_ رضا عبداللە زادە ٥_ هادی بریاجی
بانە:
١- آزاد رحمتیان ٢_ هوشیار شعبانی
پیرانشهر:
١_ هادی خضری
روانسر:
١_ محسن فرخی
ایلام:
١_ احمد شکری
کرمانشاه:
١_ جبرئیل یاری
بوکان:
١_ جعفر امینی
نقدە:
١_ ولی حنیفی
دیواندرە:
١_ ادریس درستکار
۹۸.۷.۳۰
دستگیری های گسترده ی پشتیبانان مردم کردستان سوریه در شهرهای گوناگون ایران: / 22 October 2019