سخنگوی دولت جمهوری اسلامی و دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس جمهوری ایران با اشاره به حمله به نفت‌کش ایرانی در بامداد روز جمعه ۱۹ مهر/ ۱۱ اکتبر در دریای سرخ، گفت که بدون تردید، پاسخی متناسب به طراحان این حمله داده خواهد شد.

نفت‌کش سابیتی در ۶۰ مایلی بندر جده عربستان سعودی از دو نقطه هدف اصابت موشک قرار گرفت

در یادداشتی که روز شنبه ۲۰ مهر ماه از علی ربیعی در خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا) منتشر شده، آمده است:

«حمله به نفت‌کش ایرانی در دریای سرخ از اقدامات شرارت باری است که به نظر می‌رسد عواملی مشکوک در پس آن، یک بار دیگر همت خود را برای تنشی دیگر به کار گرفته‌اند.»

او در ادامه نوشته که افراد، گروه‌ها و دولت‌هایی که بقای آنها وابسته به تجاوز به دیگران و منتفع شدن از جنگ است، کوچک‌ترین روزنه‌های آشتی و صلح را برنمی‌تابند و از چنگ زدن به هر فرصتی برای تشدید ویرانی دریغ نمی‌ورزند:

«آخرین این اقدامات شرارت بار، حمله به نفت‌کش ایرانی در دریای سرخ بود.»

ربیعی همچنین خبر از بررسی این ماجرا از سوی مقامات ایران داده و اعلام کرده است که جمهوری اسلامی ایران با پرهیز از شتاب‌زدگی، به دقت در حال بررسی ماجرا و کشف واقعیت‌های آن است.

در انتهای این یادداشت او با مخاطب قرار دادن کشورهایی که ایران را به نقش داشتن در حمله به تاسیسات نفتی عربستان متهم کرده‌اند، پرسیده است:

«سؤال اینجاست آیا آنهایی که بدون هیچ مدرک معتبری ایران را عجولانه متهم به اخلال در کشتیرانی آزاد در خلیج فارس و دست داشتن در حمله به تأسیسات آرامکو کردند، امروز حاضرند یک بار دیگر از اصول آزادی کشتیرانی در آب‌های بین‌المللی‌ دفاع کنند و این‌گونه حملات به کشتی ایرانی را محکوم کنند؟»

عربستان اما در نخستین واکنش رسمی به حمله‌ موشکی به نفت‌‌کش ایرانی گفته است نیروهای این کشور قصد کمک به نفت‌کش موشک‌خورده را داشته‌اند اما تماس‌هایشان پاسخی نگرفته است.

اداره مرزبانی عربستان اعلام‌ کرده است:

«تقریبا ظهر جمعه، ایمیلی از ایستگاه ساحلی جده گرفتیم که پیام ناخدای نفت‌کش ایرانی “سابیتی” بود و گفته‌ بود دماغه نفت‌کش شکسته و مواد نفتی‌اش به درون دریا نشت می‌کند. هنگامی ‌که اطلاعات را تحلیل ‌کردیم تا به این کشتی کمک کنیم، روشن شد که نفت‌کش، راه‌اش را گرفته و رفته و از مسافت ۶۷ مایل دریایی ساحل جده دور شده. همچنین GPS‌اش را خاموش کرده و به تماس‌ها پاسخ نمی‌دهد.»

بر اساس گزارش خبرگزاری فارس اما در ساعت ۱۵:۵۰، مکان نفت‌کش به‌روزرسانی شده است که در مسافت ۷۹ مایل ‌دریایی در جنوب غربی ساحل جده و در ۶۴ مایل ‌دریایی نزدیک‌ترین ساحل قرار داشته است.

از سوی دیگر علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در واکنش به حمله به نفت‌کش ایرانی در دریای سرخ روز شنبه ۲۰ مهر با تهدید عاملان این حمله گفت راهزنی دریایی و شرارت در آبراه‌های بین‌المللی که با هدف ناامن‌سازی رفت و آمد شناورهای تجاری انجام می‌شود، بدون پاسخ نخواهد ماند.

شمخانی در ادامه خبر از تشکیل کمیته ویژه بررسی این موضوع داد و گفت:

«ناامن‌سازی آبراه‌های بین‌المللی مخاطرات نگران‌کننده‌ای را برای اقتصاد جهانی به دنبال خواهد داشت و مسئولیت عواقب آن متوجه برنامه‌ریزان، مجریان و پشتیبانی‌کنندگان از این گونه اقدامات تحریک‌آمیز خواهد بود.»

نفت‌کش سابیتی در دریای سرخ، نزدیک بندر جده هدف دو موشک قرار گرفته و دو مخزن نفتش آسیب دیده‌اند و مقداری از نفتش نشت کرده است اما نشتی آن برطرف شده، آتش نگرفته و کارکنانش هم آسیب ندیده‌اند.

هنوز هیچ فرد یا گروهی مسئولیت این حمله را برعهده نگرفته است.

روابط عمومی و امور بین‌الملل شرکت ملی نفت‌کش ایران در گفت‌گو با یورونیوز خبر حمله به نفت‌کش ایرانی سابیتی در آب‌های دریای سرخ و در منطقه‌ای واقع در ۶۰ مایلی بندر جده در عربستان سعودی را تأیید کرده است.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، انفجارها آسیب جدی به دو مخزن اصلی نفت‌کش وارد کرده‌اند.

به نظر می‌رسد حمله موشکی به نفت‌کش ایرانی در پاسخ به حمله به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان سعودی در شهریور ماه انجام شده است.


  • در همین زمینه