در بغداد و در چند شهر دیگر عراق قانون منع عبور و مرور برقرار شده و اینترنت هم قطع است و با این‌حال اعتراضات همچنان ادامه دارد. گرایش به خشونت در هر دو طرف مشاهده می‌شود. عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق در یک نطق تلویزیونی اعلام کرد عراق بین دو گزینه قرار گرفته: دولت باقی بماند یا مستعجل شود.

شامگاه پنحشنبه ۱۱ مهر در بغداد. عبدالمهدی گفت دو گزینه بیشتر باقی نمانده: دولت بماند یا مستعجل شود.

نخست‌وزیر عراق بامداد جمعه ۱۲ مهر در یک نطق تلویزیونی گفت: «عده معدودی» موفق شده‌اند تظاهرات‌ها در برخی استان‌های این کشور را از مسیر مسالمت‌آمیز خارج کنند. نخست‌وزیر عراق تأکید کرد هیچ مانعی برای اینکه مردم صدایشان را منتقل کنند وجود ندارد.

عبدالمهدی گفت خواسته‌های مردم برای مبارزه با فساد و نگرانی درباره آینده جوانان به حق و مشروع‌اند. نخست‌وزیر عراق گفت طرحی را تقدیم پارلمان خواهد کرد که طبق آن دولت به خانواده‌های کم‌بضاعت حقوق بدهد.

دفتر نخست‌وزیر عراق شامگاه گذشته از آمادگی عادل عبدالمهدی برای گفت‌وگو با معترضان خبر داده بود.

روز گذشته با وجود قانون منع عبور و مرور بین چهار تا شش هزار نفر از جوانان معترض در میدان طیران بغداد گرد آمدند و به سمت میدان تحریر حرکت کردند. مأموران امنیتی با گاز اشک‌آور و گلوله جنگی در صدد مقابله با معترضان برآمدند.

جوانان معترض از دولت می‌خواهند برای آن‌ها شغل ایجاد کند و خدمات عمومی بهتری ارائه دهد. آن‌ها دولت را به فساد اقتصادی و فرقه‌گرایی و بی‌کفایتی متهم می‌کنند. خبرگزاری رویترز گزارش داده که برخی از معترضان در این فاصله مسلح شده‌اند. به گزارش الجزیره، در حین تظاهرات، دفتر نخست‌وزیر با ارسال پیامک‌هایی معترضان را دعوت به آرامش می‌کرد و از آن‌ها می‌خواست شکایت‌های خود را از طریق یک نمره تلفن ویژه با نخست‌وزیر در میان بگذارند. بخش بزرگی از ۴۰ میلیون جمعیت عراق در فقر زندگی می‌کند. خبرگزاری فرانسه گزارش داده که معترضان به ویژه جوانان خواهان برکناری نخست‌وزیرند.

دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر در بغداد تعداد کشته‌شدگان در اعتراضات سه روز گذشته را ۱۹ نفر و تعداد مجروحان را ۱۰۴۱ نفر اعلام کرده است. ۶۲ نفر هم بازداشت شده‌اند. نیمی از کشته‌شدگان در اعتراضات نصیریه به قتل رسیده‌اند. برخی خبرگزاری‌ها (برای مثال خبرگزاری فرانسه) تعداد کشته‌شدگان را ۳۰ نفر اعلام کرده‌اند. در دیوانیه در حومه بغداد دو معترض یک پلیس را به قتل رساندند.

عفو بین‌الملل، سفارت آمریکا در عراق و سازمان ملل با انتشار بیانیه‌هایی از دولت عبدالمهدی خواسته‌اند در مقابله با معترضان مدارا پیشه کند. عفو بین‌‌الملل شامگاه گذشته در بیانیه خود با انتقاد از مأموران امنیتی نوشت که آن‌ها در بسیاری از مواقع بی‌جهت به خشونت روی می‌آورند. عفو بین‌الملل خواهان تحقیقات مستقل شد.

ناآرامی‌های عراق مصادف شده است با آغاز راهپیمایی سالانه زائران اربعین. فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی روز پنج‌شنبه اعلام کرد که در پی ناآرامی‌های عراق و به دلیل مسائل امنیتی مرزهای خسروی و چذابه بسته شدند. همزمان حجت‌الاسلام‌ نجف نجفی، مسئول دفتر نمایندگی رهبر جمهوری اسلامی در امور زائران در عراق، از زائران ایرانی خواست بیشتر از یک‌ شب در کربلا نمانند. وزارت خارجه ایران از شهروندان ایرانی خواست سفر خود به عراق را به تعویق بیندازند.

بیشتر بخوانید: