یک پایگاه ردیابی کشتیها گفته است نفتکش بریتانیایی استنا ایمپرو که سپاه پاسداران بیش از دو ماه پیش آن را توقیف کرده بود بندرعباس را ترک کرده است. اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان این خبر را تأیید کرد و گفت پرونده قضایی این شناور همچنان باز است.
رویترز جمعه ۵ مهر / ۲۷ سپتامبر به نقل از ریفینیتیو، پایگاه اطلاعات و ردیابی کشتیها، گزارش داد که نفتکش استنا ایمپرو متعلق به بریتانیا حرکت خود از بندرعباس را آغاز کرده است.
آسوشیتدپرس نیز بهنقل از شرکت «مارین ترافیک» خبر داد که نفتکش استنا ایمپرو سیگنالهایی فرستاده که حاکی از ترک بندرعباس است.
شرکت ریفینیتیو به رویترز گفته که دادههای این شرکت نشان میدهد مقصد جدید استنا ایمپرو، بندر رشید در ابوظبی امارات متحده عربی است.
در پی انتشار این گزارشها، اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان نیز با صدور اطلاعیهای از رفع توقیف نفتکش «استنا ایمپرو» خبر داد و در همین حال اعلام کرد که «پرونده قضایی این شناور همچنان باز میباشد و در حال طی کردن بررسیهای حقوقی است».
اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان گفته است این نفتکش بریتانیایی ساعت ۹ صبح جمعه از لنگرگاه بندرعباس، حرکت خود را به سوی کریدور بینالمللی ترافیک دریایی خلیج فارس آغاز کرد.
بنا به این اطلاعیه، فرمانده و خدمه این نفتکش «بهصورت رسمی، تعهد کتبی دادهاند که هیچ ادعایی ندارند».
سپاه پاسداران ۲۸ تیرماه / ۱۹ ژوئیه سال جاری دو هفته پس از آنکه نفتکش «گریس ۱»، حامل دو میلیون بشکه نفت ایران از سوی بریتانیا در آبهای جبلالطارق توقیف شد، استنا ایمپرو را که مالک آن یک سرکت سوئدی است و با پرچم بریتانیا در تنگه هرمز در حال حرکت بود، به اتهام نقض قوانین دریانوردی توقیف کرد. «گریس ۱» که بعدها «آدریان دریا ۱» نامیده شد متهم به نقض قوانین اتحادیه اروپا با انتقال نفت به سوریه شده بود در ماه اوت آزاد شد و گفته میشود که محموله خود را به سوریه تحویل داده است.
«استنا بالک»، شرکت مالک استنا ایمپرو روز جمعه گفته بود که این نفتکش آماده ترک بندرعباس است.
خبر آزادی نفتکش بریتانیا یک روز قبل از دیدار و گفتوگوی حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی با بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا در حاشیه برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل اعلام شد.
علی ربیعی سخنگوی دولت روحانی، دوشنبه یکم مهر در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران گفت: «همان طور که سازمان بنادر اعلام کرد کار حقوقی نفتکش تمام شده و با چشمپوشی از تخلف آنها نفتکش میتواند حرکت کند و تصمیمگیریها نشان از پایان این توقیف دارد.»
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز چهارشنبه ۳ مهر در صفحه توئیتر خود نوشت مراحل رفع توقیف این کشتی تازه نهایی شده است «اما پرونده رسیدگی به برخی تخلفات آن و خسارات وارده به محیط زیست همچنان باز است» و «مالک و کاپیتان کشتی در این زمینه تعهد کتبی به پذیرش رأی دادگاه دادهاند».
ایران پس از توقیف استنا ایمپرو اعلام کرد که این نفتکش بعد از برخورد با یک کشتی ماهیگیری ایرانی، بدون این که به هشدارهای نیروهای ایرانی توجه کند، قصد فرار داشت که توقیف شد.
توقیف این نفتکش اما بهعنوان پاسخ ایران به توقیف نفتکش «گریس ۱» در تنگه جبلالطارق ارزیابی شد.
با این حال محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران ۱۴ مرداد گفته بود: «اقدام ما در توقیف نفتکش انگلیسی یک عمل متقابل نبود بلکه ما از تخلفات نفتکش انگلیسی چشمپوشی نکردیم و باید این تخلفات در دادگاههای ایران مورد بررسی قرار بگیرد.»
در مقابل، سردار امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران، ۷ شهریورماه توقیف کشتی بریتانیایی در خلیج فارس را اقدامی در تلافی توقیف نفتکش ایرانی توسط بریتانیا در جبلالطارق دانست و گفت دستور آن را علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی صادر کرده بود: «زمانیکه ایشان (خامنهای) میگویند اقدام انگلیس بیجواب نمیماند تنها ۴۸ ساعت بعد کشتی انگلیس توقیف میشود. اینها نسخههایی است که رهبر انقلاب صادر کردند و دقیق اجرا شد.»
بیشتر بخوانید: