مرکز مدیریت راهبردی افتای ریاستجمهوری با صدور بیانیهای وقوع «حملات سایبری موفق» علیه زیرساختهای کشور را تکذیب کرد. یک سازمان ردیابی ارتباطات شبکه روز گذشته اعلام کرد که دادههای مربوط به ایران نشاندهنده قطعشدن چندینباره بخشهایی از شبکه است و با حمله سایبری یا یک تصادف فنی همخوانی دارد.
مرکز مدیریت راهبردی ریاستجمهوری شنبه ۳۰ شهریور/ ۲۱ سپتامبر اعلام کرد که «بر اساس رصدهای صورت گرفته خلاف ادعاهای امروز رسانههای غربی حمله سایبری موفقی به تاسیسات نفتی و سایر زیرساختهای حیاتی کشور صورت نگرفته است.»
این اعلامیه مشخص نکرد که به کدام گزارش و کدام رسانههای غربی اشاره دارد.
اما نتبلاکس (NetBlocks)، سازمانی که وضعیت ارتباطات اینترنتی در جهان را رصد میکند، پس از انتشار اخباری در شبکههای اجتماعی مبنی بر قطعی موقتی اینترنت در ایران، این اخبار را تایید کرد. این سازمان در توئیت روز شنبه خود اعلام کرد که «دادههای شبکه اختلال رفتوبرگشتی در اتصال اینترنت در ایران را نشان میدهد.»
این سازمان اما اعلام کرد که علت این قطعیها هنوز مشخص نیست و تاثیر آن محدود بوده، و تنها بر «زیرساختهای دولتی و صنعتی متصل به شبکه» تاثیر گذاشته است.
نتبلاکس افزود که دادهها میتواند نشانگر حمله سایبری باشد یا یک تصادف فنی در شبکههای تحت تاثیر را نشان دهد. این دادهها با خاموش کردن یا قطع آگاهانه شبکه همخوان نیست.
از دو روز گذشته برخی از رسانههای ایران از اعلام وضعیت نارنجی در برخی تاسیسات نفتی و پتروشیمی جنوب خبر داده بودند.
همزمان نامهای با امضای جانشین فرمانده اجرایی ستاد بحران پتروشیمی منطقه پارس در شبکههای اجتماعی منتشر شد که تحت عنوان «اعلام آمادگی نارنجی در سطح منطقهای»، از نیروها، امکانات و ماشینآلات امدادرسانی، مدیریت بحران، آتشنشانی و اورژانسی خواسته شده تا به حالت آمادهباش درآیند.
وضعیت نارنجی، امکان وقوع خطر با «احتمال زیاد» را نشان میدهد.
اما مدتی بعد وبسایت خبری «نور نیوز» گزارش داد که اطلاعات جدید به دستآمده در این باره نشان میدهد «اعلام وضعیت نارنجی در چارچوب رزمایشهای نوبهای در حوزه پدافند غیرعامل بوده و ناظر بر احتمال شکلگیری تهدید محتملی نیست.»
بر اساس این گزارش، رزمایش مذکور «صرفا مربوط به چند واحد نفتی و پتروشیمی بوده و عمومیت ندارد.»
مرکز مدیریت راهبردی افتای ریاستجمهوری پس از تکذیب اخبار «حمله موفق» به تاسیسات نفتی، از همه خبرگزاریها و فعالان فضای مجازی خواست «قبل از انتشار اینگونه اخبار، از طریق مراجع ذیصلاح از صحت آنها اطمینان کامل حاصل کنند.»
در پی افزایش تنشها در منطقه علیه ایران، برخی رسانههای خارجی از احتمال حمله سایبری آمریکا به تاسیسات و زیرساختهای ایران خبر داده بودند. فورینپالیسی روز گذشته گزارش داد که طرح ترامپ برای مقابله با ایران شامل استفاده از تمهیداتی نظیر حمله سایبری است. این نشریه حملات سایبری آمریکا علیه ایران در ژوئن امسال پس از لغو حمله فیزیکی به ایران را موفق ارزیابی کرد و نوشت که بر اثر این حملات بخشی از بانک اطلاعاتی سپاه پاسداران ایران برای حمله به نفتکشها در تنگه هرمز پاک شد.
محمد جواد آذری جهرمی پیشتر تایید کرده بود که تهران در معرض خطر تروریسم سایبری همچون استاکسنت قرار داشته است.
ویروس استاکسنت که در سال ۲۰۱۰ کشف شد، به گفته افراد مطلع از سوی اسرائیل و آمریکا طراحی شده بود تا به زیرساختهای هستهای ایران آسیب بزند. ایران وجود استاکسنت را تایید کرد اما در مورد میزان خسارت این ویروس به تاسیاست و زیرساختهای خود اظهار نظری نکرد.
ایران نیز پیشتر حملات سایبری داشته است: در سال ۲۰۱۲، این کشور ویروس شامون را تولید کرد که بیش از ۳۰ هزار شبکه تجاری کامپیوتری را در شرکت نفت دولتی سعودی، آرامکو، نابود و تمام اطلاعات نسخه پشتیبان را پاک کرد.
بعد از حملات هفته گذشته به تاسیسات نفتی عربستان، انگشت اتهام آمریکا و عربستان به سمت ایران اشاره رفت. گرچه حوثیها مسوولیت این حملات را پذیرفتند، و ایران انجام آن را انکار کرد، مقامات آمریکایی اظهار کردند که شواهد آنها نقش ایران در این حملات را تایید میکند، و در اولین قدم با اعمال تحریمهای شدیدتر به این اقدامات پاسخ میگویند.